08 / 2007 - 22/03/2023 17:09

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 
ГЛАВНА СТАТИЯ - АРХИВ

23
НАПРАВЕТЕ СВОЯ ИНФОРМИРАН ИЗБОР НА УНИВЕРСИТЕТ

(Дата: 2007-10-25) || (Брой: 08 / 2007) || Автор: Дарби

Бистра Илиева е управител на консултантска къща “ДАРБИ”, която вече повече от десет години успешно се развива в дебрите на тази “terra incognita”, наречена образование в чужбина.

Bistra Ilieva.jpg- Г-жо Илиева, все повече хора свързват първите стъпки на успешното си кандидатстване зад граница с консултантска къща “ДАРБИ”. Как се гради имидж на добър консултант за образование в чужбина?
- На първо място професионалният опит на консултантите в “ДАРБИ” вече надхвърля десет години, а само перфектното познаване на областта, в която работиш, независимо от сферата, ти позволява да бъдеш прецизен.
Това важи с още по-голяма сила за консултациите за образование, тъй като от избора на специалност и университет се определя до голяма степен бъдещето на младия човек, който ни е потърсил за съвет. Няма въобще да коментирам казуса, при който родителите идват в офиса ни, за да изберем езиков курс за детето им, след време да го готвим за прием в средно училище и накрая – да кандидатстваме заедно в университет. Отговорността при всички случаи е много голяма, но ние я носим с лекота, защото сме уверени в правотата на съветите си.
- Безспорно всеки иска да бъде приет във възможно най-добрия университет и да учи възможно най-перспективната специалност, но как практически се постига това във всеки конкретен случай?
- Алгоритъмът за кандидатстване при всеки студент е различен и това е така, защото комбинацията от обективните предпоставки и индивидуалните характеристики на съответния кандидат предпоставя пътя, който трябва да се извърви до успешния прием в избрания университет. Добрите академични резултати в рамките на средното образование, високото ниво на владеене на съответния чужд език, притежаването на отлични препоръки и най-вече солидната мотивация, са основните критерии за подбор на студентите в западните университети. Всяка кандидатура се разглежда сама за себе си, разбира се в контекста на условията за прием, установени от съответния университет. И респективно всеки получава индивидуална оферта, която може да е окончателна или да е обременена с някакво условие към кандидата.
- Става недвусмислено ясно, че подбора на университет и специалност е ключовата фаза от процеса на кандидатстване, която в голяма степен предпоставя крайния успех на начинанието. Какво бихте посъветвали младите хора, на които им предстои да направят този избор?
- Да постигнеш равновесие между собствените си интереси и безкрая от възможности за обучение в чужбина, които се предлагат е наистина трудно, но не и непостижимо. Нужно е всеки кандидат студент добре да помисли в каква област би желал да се развива професионално. Но тук бих искала да подчертая дебело, че подходящата професия за един човек е не тази, която най-много му харесва, а онази в която има перспективи да стане най-добър.
За да направят проучване за университета и специалността, на която са се спрели, кандидат студентите е хубаво да се допитат до родителите си, да поговорят с приятели, които вече учат в чужбина – тоест вече са извървели трънливия път на кандидатстването и са го довели до успешен край.
Горещо съветвам всички да посещават изложенията за образование в чужбина, където могат да получат подробна и достоверна информация за онова, което ги интересува, в лична среща да разпитат представителите на самите университети за подробности по приема и обучението в съответното учебно заведение.
Няма да изненадам никого обаче като кажа, че основния ми съвет всъщност е кандидат студентите да се обръщат към професионалните услуги на консултантите за обучение в чужбина.
Извън личната ми пристрастност и принадлежност към такава агенция, трябва да кажа, че консултантите ежедневно се занимават с тази материя, непрекъснато трупат полезен опит и могат да ви предпазят от много грешки и да ви насочват в правилната посока.
Младите хора в България са умни и амбициозни и биха могли да се справят и сами, поемайки риска годината на кандидатстване да е изпълнена с притеснения, неизвестни препятствия и възможности за грешка на всяка крачка.
Независимо от всичко, най-важното е те да направят своя информиран избор.
- На 27 и 28 октомври в хотел “Радисън” ще се проведе вече традиционното изложение “Отворени врати за образование в чужбина”. Вярно ли ще е, ако кажем че всички кандидат студенти, които посетят изложението ще се приближат крачка напред към информирания избор на университет?
- Основната мисия на изложението е да даде възможност за лична среща между университетите и бъдещите им студенти. В рамките на една дори съвсем кратка среща с представителя на избрания университет всеки посетител може да получи отговори на всичките си въпроси за университета и обучението там, за специалностите, за базата, за бъдещите кариерни възможности и много други.
За университета срещата също е полезна, тъй като бъдещия студент от папка с документи се превръща в жив човек и добрите впечатления, които той остави у специалистите по приема може да се окажат решаващи за успешното кандидатстване.
175
Удължени срокове за кандидатстване във Великобритания – прием 2016
(Дата: 2016-02-02)
164
ЗА КУРСИСТИ, КОИТО ТЪРСЯТ СЕРИОЗНА IELTS, TOEFL, SAT, FCE, CAE ИЗПИТНА ПОДГОТОВКА
(Дата: 2014-04-14)
152
Помощ от ДАРБИ за кандидатстване в чужбина
(Дата: 2013-10-14)Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11