6 / 2010 - 24/04/2024 21:24

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 
ГЛАВНА СТАТИЯ - АРХИВ

281
На добър час за новото начало

(Дата: 2010-06-16) || (Брой: 6 / 2010) || Автор: Дарби

Традиционно краят на месец май и началото на месец юни се свързват с абитуриентските балове и връчването на дипломите за завършване на средно образование. Наистина това са едни от най-емоционалните мигове през учебната година. Забравени са недоразуменията, забравени са несгодите и разправиите. Всичко онова-хубавото, което превръща ученическите ни години в неувяхващ спомен, излиза на преден план. Улиците се огласят от виковете на завършващите, градовете са обзети от трескаво веселие. Но тук и там можете да видите и проронени сълзи или да чуете думи на благодарност. Защото това е времето на раздялата, но и …на новото начало.


 

Раздялата се възприема обикновено като нещо тъжно, а може би не трябва да е така, защото тя присъства в ежедневието ни. Обърнали ли сте внимание колко пъти на ден Ви се налага да се разделяте с нещо, но не превръщате този факт в древногръцка трагедия. Защо тогава има раздели, който толкова ни трогват? Защото те не са просто раздели, след които всичко ще продължи по старому, а жалони, извеждащи ни на нов път, по който пристъпваме плахо. Притеснява ни непознатото, притеснява ни загубата на старата подкрепа, но отвъд това сме щастливи, че пред нас се открива нова възможност.

Именно това усещане присъстваше на церемонията по връчване на дипломите на Втория випуск на „Дарби колидж”
Неусетно изминаха три години от мига, в който отвори врати първото английско училище за средно образование по програмата A Level в България – Darbi College. За три години учениците на Дарби написаха първите паметни страници от историята на училището - 100 % "А" на изпита по психология за 2009г., средна оценка "B" по литература (по-висок резултат от този на 52% от всички явили се на изпита по целия свят за 2009г.), средна оценка „B” на изпита по икономика за 2010 г. (по-висок резултат от този на 58 % от всички явили се на изпита) и две максимални оценки „А” по най-трудния предмет-математиката на ноемврийската сесия на Cambridge International Examinations Board за 2010г. Първите ученици на Дарби Колидж вече са студенти в  Queen Mary, University of London, University of Hull и Middlesex University. 

 На 11.06.2010г. Дарби Колидж отпразнува завършването на учебната 2009-2010г и изпрати випуск 2010.  Това бе година на новости и предизвикателства, в която колежът получи разширение на лиценза и започна IGCSE обучение – първата степен от английското средно образование. За първи път в България започна и подготовка за специализираните изпити за University of Oxford и London School of Economics. Налице са и първите успехи – отлични резултати на Биляна Лилова на изпита TSA, на Мира Янкова на изпита ELAT и на Александър Кацарски на изпит HAT. Благодарение на изключителното си представяне и тримата бяха поканени на интервю в английския бастион на знанието – Оксфорд. Дарби предложи още един шанс за конкурентоспособност на най-амбициозните млади хора от елитни математически и езикови гимназии – модулно обучение по един предмет A Level. На церемонията бе обявено, че Елена Гяурова е категоричният победител за България в конкурса за стипендия за млади, обществено активни дами на международна органзиация «ЗОНТА» и се класира втора в световния конкурс. Кирил Копрев и Теодор Тодоров от втория випуск на колежа имат оферти за прием от един от най-елитните британски университети – University of Aston, Стефани Йорданова вече е приета в University of Kent, а Владимир Владимиров – в най-престижния италиански университет –„Бокони”. Cambridge International Examinations Board  писа «Отличен 6» на Darbi College.

Освен с емоциите, изписани на лицата на всички присъстващи, тази церемония направи впечатление с анонсирането на началото на един нов проект, насочен към българските ученици.

 Голямата новина в деня на  празника беше създаването на първия българо-английски консорциум за образование, включващ Darbi College, новосъздадената Професионална гимназия „Бизнес училище София” и Висшето училище по застраховане и финанси. Основаването на този консорциум е естествен отговор на желанието на младите хора в България да получат качествено образование по-най добри български и световни стандарти на място, в родната си страна. Той стана възможен благодарение на отличните резултати на екипа на колежа и получената за втора поредна година оценка „отличен 6” от Cambridge International Examinations Board. Основната цел на консорциума е да даде възможност на българските ученици да видят начертан пътя си от гимназията до завършването на университет.  Учениците, които ще се обучават в Образователния консорциум ще имат възможност да получат две дипломи за средно образование –българска и английска, както и да продължат всишето си образование в български и европейски университети. Обучението на учениците започва в 8 клас с подготвителна година и интензивно обучение по английски език. В 9 и 10 клас следва общообразователна подготовка и в българската и в английската система. В 11 и 12 клас клас започва подготовка по специализирани предмети, по които децата ще държат матури и по двете образователни системи, както и дипломна работа. Обучението и в Darbi College и в Професионална гимназия «Бизнес училище София» ще дава отлична подготовка за кандидатстване в български и чуждестранни университети. От една страна, учениците могат да кандидатстват в български, европейски или международни висши учебни заведения, а  от друга страна да започнат обучение по индивидуална, ускорена 2,5 годишна форма във Висшето училище по застраховане и финанси. Системата на обучение позволява,за 4-та година от бакалавърската степен, трансфериране в европейски и международни учебни заведения, като Saxion University of Applied Sciences ( Холандия), City University of Sheffield ( Великобритания), Maryland University ( Америка) и други. 

Именно такова е всяко ново начало-тръгващ по новия път, понесъл целия свой опит, открил нови възможности за развитие, готов за всяко предизвикателство. Затова нека пожелаем „На добър час!” на този нов проект, който стана възможен и благодарение на учениците, с които през тази година се разделя „Дарби колидж”. Защото всяка раздяла ражда и ново начало за всеки. 

На добър час!!!

175
Удължени срокове за кандидатстване във Великобритания – прием 2016
(Дата: 2016-02-02)
164
ЗА КУРСИСТИ, КОИТО ТЪРСЯТ СЕРИОЗНА IELTS, TOEFL, SAT, FCE, CAE ИЗПИТНА ПОДГОТОВКА
(Дата: 2014-04-14)
152
Помощ от ДАРБИ за кандидатстване в чужбина
(Дата: 2013-10-14)Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11