5/2011 - 22/03/2023 17:27

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 
ГЛАВНА СТАТИЯ - АРХИВ

377
Ах, този месец май!!!...

(Дата: 2011-05-16) || (Брой: 5/2011) || Автор: Дарби

Отново е май-най-напрегнатият месец за ученици, учители и родители. Май така си върви от много години. Спомням си „Под игото” и изпитът, който Рада Госпожина провеждаше на учениците си- в деня на светите братя Кирил и Методий. Как ли ще наречем този изпит днес-годишен или, може би, външно оценяване? Но не това е важното! Важно е описанието на Вазов на емоциите, които вълнуват участниците в това събитие- притесненията, трепетите, надеждите са примесени с усещането за празник и гордост, че децата се учат и ще сполучат.

И в началото на 21-ви век месец май все така е обвързан с това какви резултати ще покажат нашите деца по време на матурите или на изпитите за прием в елитните гимназии. Но радостта вече я няма, както и гордостта.

 За матурите сме говорили не веднъж, затова няма да се спираме на тази тема. Само ще отбележим, че министър Сергей Игнатов призна, че много полза от тези матури няма, след като 23 точки върху 100 са достатъчни за тройка. Бихме аплодирали решение за минимален резултат от 50+1 точки, за да се вземе матура, и се присъединяваме към мнението на министъра, че си заслужава да се обществото да преболедува една- две години, но знанията да имат тежест и да осигуряват директен достъп до висшите учебни заведения.

Този път ще обърнем повече внимание на проблемите, които съпровождат изпитите в седми клас. Седмокласниците са подложени на поредица от тестови изпити в края на месец май, като повечето от тях нямат особено значение дори за оформянето на годишната оценка на ученика. Наречени са Национално външно оценяване и такова има и за четвъртокласниците. В това няма нищо лошо. Замисълът е чудесен-контрол върху знанията на учениците и оценка на работата на учителите. Но как да наречем това оценяване външно, след като се извършва от преподаватели от същото училище, т.е. от колеги? Ще кажете-точките са си точки и е така, но когато става дума за колега винаги можеш предварително да споделиш впечатленията си, а и едва ли един тест може да покаже каквото и да било за работата на учителя! Той не работи с тухли в стената, а с различни по темперамент, навици и умения ученици- по 24 и повече в клас.

Що се отнася до учениците- някои дори нямат търпение да прочетат целия тест и дори не се замислят кой е правилният отговор. Това се отнася предимно до четвърти клас.
А нещастните седмокласници, след като цяла година са ходили на уроци по български език и математика, някои даже две години, трябва да се готвят за още 4-5 изпита.
Всъщност за тях са важни тези два- те ще определят в кое училище ще продължат образованието, в тях са концентрирани амбициите на деца и родители.

А родителите? Те са измъчени от лутането в избора между различни елитни средни училища. Към тях именно искам да се обърна. Скъпи родители, вие носите наистина голяма отговорност за бъдещето на вашите деца. Дори в „Декларацията  за защита правата на детето” е записано, че що се отнася до образованието, родителите имат привилегировано мнение. Забележете-привилегировано! Което значи, преди всичко то да бъде съобразено с възможностите и интересите на детето, а не на всяка цена да се следва модата. Друго важно нещо при изборът на средно образование, именно вие-родителите, да начертаете предварителен, макар и твърде общ план, за бъдещото развитие на детето.

Ако предвиждате вашето дете да продължи висшето си образование в чужбина трябва да получите макар и обща представа за условията на обучение в различните държави- програми, начин за кандидатстване, такси, настаняване и други, и едва тогава да се насочите към избора на основен език за вашето дете. В днешно време английският език е задължително, но доброто владеене на други чужди езици е винаги в плюс за вашето дете. След това трябва да вземете решение дали детето ви да продължи средното си образование в България или в Европа. Ако имате възможности, можете да изберете образование в чужбина, за да привикне детето ви от малко с различния маниер на учене в съответната държава. Не забравяйте, че вече можете да намерите и частни училища в България, изградени изцяло на базата на изискванията на различни европейски системи, които предлагат и съответните валидни дипломи.

Остава още нещо-не по-малко важно- да се насочи детето към някакъв профил. Изборът на профил ще покаже доколко вие познавате интересите на вашето дете, защото онези предмети, които то ще изучава основно, трябва да са интересни за него. Как сте се справили с този проблем ще си проличи при избора на втора матура. За европейските висши учебни заведения е непонятно как така ученици с научен профил, например, се явяват на матури, отговарящи на хуманитарен профил. Надяваме се, че това несъответствие ще се промени, когато неяснотите около матурите се изчистят, но това значи, че вие-родители, ще трябва да сте още по прецизни при избора на профил за вашето дете.

 Наистина никак не е лесно! Как тогава да върнем празничността на този месец май???... Може би като си припомним, че образованието не е просто диплома, поставена в рамка, а дълбока вътрешна удовлетвореност от постигнатата възможност да направиш далечното близко, непонятното разбираемо, да разбереш самия себе си и да се почувстваш горд с постигнатото.

175
Удължени срокове за кандидатстване във Великобритания – прием 2016
(Дата: 2016-02-02)
164
ЗА КУРСИСТИ, КОИТО ТЪРСЯТ СЕРИОЗНА IELTS, TOEFL, SAT, FCE, CAE ИЗПИТНА ПОДГОТОВКА
(Дата: 2014-04-14)
152
Помощ от ДАРБИ за кандидатстване в чужбина
(Дата: 2013-10-14)Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11