4/2013 - 22/03/2023 19:02

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 
ГЛАВНА СТАТИЯ - АРХИВ

543
В навечерието на Великден!

(Дата: 2013-04-15) || (Брой: 4/2013) || Автор: Дарби

Остават броени дни до най-големия празник за Българската Православна Църква. За всеки вярващ това е време за размисъл, за вглеждане в себе си, но и на подготовка за отбелязване на Възкресението Христов

о. От 5 години Фондация „Дарби” почита Великденските празници с организирането и провеждането на Детски фестивал за православни църковни песнопения и духовни песни. Осанна във висините! под мотото „…оставете децата и не им пречете да дойдат при Мене,…”(Мат., 19:14).

Предстои Петото издание на Фестивала и ние се срещнахме с г-жа Илиева-Управител на Фондацията, за да ни разкаже за него.

 -Г-жо Илиева, за Вас и Фондация „Дарби” това са напрегнати, изпълнени с много работа дни.

-Така е. Пътят за реализиране на една идея е много труден, но ние успяхме.

Днес за нас е важно да запазим високото ниво на Фестивала и да той да продължи да бъде истински празник за всички участници и гости.

През годините Фестивалът получи подкрепа от Светия синод на БПЦ, Софийската митрополия, Министерство на образованието, младежта и науката, Министерство на културата, Столична община, РИО София-град и частни спомоществуватели, които подпомагат реализацията му. Затова и отговорността ни е много голяма.


-Фестивалът се радва вече на Международен престиж. Как успяхте да постигнете това?

-С много упорит и планиран труд.Идеята за Детски фестивал за църковнославянски песнопения  се зароди преди пет години. В първото издание през 2009 г. участие взеха 50 деца от Софийски училища, докато през 2012 г. участваха 385 деца от цялата страна и чужбина. Можем да се похвалим и с постоянни участници. Във Фестивала се включват училищни хорове от София, Ловеч, Септември, Кърджали, Смолян, Варна, Хасково, както и такива известни хорови формации като хор „Бодра смяна” (ежегодни участници от Първото издание), Младежка хорова формация „Децата на Орфей”(ежегодни участници от Първото издание), Академичния хор „Гаудеамус” при Академията за музикално и танцово изкуство гр.Пловдив (ежегодни участници от Третото издание), хорът на Немската езикова гимназия, на Гимназията за древни езици и култура. Показаният интерес към тази инициатива на Фондация „Дарби” ни мотивира да работим за издигане на Фестивала не само на национално, но и на международно ниво. През 2012 г. участие взеха хористите от Музикалното училище в гр. Ниш – Република Сърбия.

-Разкажете ни за престоящия Пети Фестивал.

-Не бих искала да навлизам в подробности, но ще отбележа, че през тази година имаме заявки за участие не само от страната, но и от Русия, Сърбия и Гърция.Петото издание на Детския фестивал по традиция ще се открие в началото на м. май – 11.05.2013 г. в деня на светите братя Кирил и Методий , под купола на църквата „Света Параскева”. Желанието ни е отново да превърнем Фестивала в истински празник за участниците, който да остави трайна следа в детските души.Откриването на Фестивала ще се състои в храм „Света Параскева” на 11.05.2013 г. от 10 ч. с тържествена света литургия.От 10.30 ч.  ще започнат изпълненията на хоровите състави. Каним всички, които са изкушени от акапелното, църковнославянско песнопение или просто искат да почетат Великденските празници и Светите братя Кирил и Методий, да посетят нашия Фестивал.

-Благодаря Ви и пожелавам успех на Петото издание на  Детски фестивал за православни църковни песнопения и духовни песни. Осанна във висините! под мотото „…оставете децата и не им пречете да дойдат при Мене,…”(Мат., 19:14).
175
Удължени срокове за кандидатстване във Великобритания – прием 2016
(Дата: 2016-02-02)
164
ЗА КУРСИСТИ, КОИТО ТЪРСЯТ СЕРИОЗНА IELTS, TOEFL, SAT, FCE, CAE ИЗПИТНА ПОДГОТОВКА
(Дата: 2014-04-14)
152
Помощ от ДАРБИ за кандидатстване в чужбина
(Дата: 2013-10-14)Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11