3/2014 - 24/04/2024 22:32

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 
ГЛАВНА СТАТИЯ - АРХИВ

627
Мисловните карти – начин да учим лесно

(Дата: 2014-03-17) || (Брой: 3/2014) || Автор: Милена Георгиева, психолог

 

Случвало ли ви се е за кратко време да се налага да прегледате и да усвоите голям по обем материал? И това ви е хвърляло в смут и отчаяние, или в объркване и чувство на безсилие, даже яд?
Е, добрата новина е, че вашия проблем има лесно и приятно решение – това са мисловните карти!
Мисловните карти представляват диаграма, графика, или по-просто - картина на основна тема и свързаните с нея подтеми, представени чрез вашите собствени асоциации. Те са нагледно помагало на мисълта, което може да бъде използвано за структуриране, анализ, разбиране, синтезиране, заучаване и генериране на нови или съществуващи идеи.
Автор на концепцията е психолога Тони Бюзан, който разработва години наред различни техники за подобряване на паметта и уменията за заучаване. Той е използвал знанието, че мозъкът ни приема информацията чрез всички сетива, а я обработва чрез асоциации и въображение – т.нар. лъчисто мислене. Всяка дума, образ, звук, мирис и допир пораждат в ума ни верига от асоциации.
Преглеждането на текст, дори подреден по точки и подточки, не дава веднага необходимата информация – кои са основните идеи и ключови думи в темата. Този вид изобразяване, наречено линейно, кара ума ни да скучае, бавно да намира и бързо да забравя видяното. Губи се много време да се преглеждат дълги еднакво изглеждащи списъци с думи.Всички тези недостатъци на линейното представяне на информацията се избягват чрез използването на мисловни карти. Доказано е, че добавянето само на два цвята към записки, например подчертаването на ключови думи и фрази в текста, повишава запаметяването с около 20-30%. А добавянето на още цветове, линии, картинки и символи увеличава неимоверно обема на запомнената информация, тъй като в обработването й вече участват и двете полукълба на мозъка.
Какво е необходимо, за да сиевтостандарт направите сами мисловна карта? Само лист хартия, цветни моливи и въображение!
Принципът на работа е прост: в средата се поставя централната тема или идея, върху която се работи. След това от нея като лъчи тръгват линии с различен цвят, които представят свързаните подтеми или идеи, които от своя страна могат да се подразделят на още лъчи, ако е необходимо. Към тях се добавят собствените асоциации във вид на ключова дума, образ или символ, и резултатът е налице.
Ето една примерна карта, представяща работата на мозъка в процеса на учене:

  Мисловните карти – начин да учим лесно

Вижда ви се сложно? Никак не е даже – ето примера на един петокласник, който толкова се е вдъхновил от този нов начин на учене, че е създал собствен сайт с мисловни карти, представящи неговите уроци.
 
За улеснение вече съществуват и различни софтуерни програми, с помощта на които могат да се създават различни видове мисловни карти.

Какво получаваме при използването на мисловните карти?евростандарт2
•    Мисловните карти могат да се използват във всички области на живота, където по-ефективното учене и по-ясното мислене увеличават успеваемостта.
•    Мисловните карти впрягат на работа целия набор от кортикални умения - думи, изображения, числа, логика, ритъм, цветове и пространствена ориентация, поради което те са невероятно мощен метод. Така ви дават свобода да изследвате безкрайните дебри на мозъка си.
•    Всяка мисловна карта може да бъде разширявана и надграждана, което я прави потенциално безкрайна. По този начин се разкрива неограничения асоциативен и творчески потенциал на човешкия мозък. Колкото повече информация научавате по интегриран, лъчист, организиран начин, толкова по-лесно започвате да учите.
•    Преглеждането на ЦЯЛАТА важна информация е много лесно и бързо.
•    Не на последно място тя е уникална - ваш персонален урок, съобразена с начина, по който работи ВАШИЯ мозък!

Това е само един от методите, които използваме в Академията за личностно развитие "Ева Куванджиева" /занималня/ към „Дарби”.

Телефон за връзка: 02/931 00 34

175
Удължени срокове за кандидатстване във Великобритания – прием 2016
(Дата: 2016-02-02)
164
ЗА КУРСИСТИ, КОИТО ТЪРСЯТ СЕРИОЗНА IELTS, TOEFL, SAT, FCE, CAE ИЗПИТНА ПОДГОТОВКА
(Дата: 2014-04-14)
152
Помощ от ДАРБИ за кандидатстване в чужбина
(Дата: 2013-10-14)Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11