09 / 2007 - 22/03/2023 18:26

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 
ГЛАВНА СТАТИЯ - АРХИВ

64
Европейско Изложение - Отворени врати за образование в чужбина. Силата на достоверната информация

(Дата: 2007-12-10) || (Брой: 09 / 2007) || Автор: ДАРБИ


Много и различни хора посетиха изложението „Отворени врати за образование в чужбина”, състояло се в столичния хотел ”Радисън” на 27 и 28 октомври. Едни събираха информация за възможностите за обучение в чужбина, други бяха дошли с конкретна цел - да си изяснят изискванията и процедурите за кандидатстване в представените чуждестранни учебни заведения, а трети чакаха ред за личното си интервю с представителя на избрания от тях университет.

“За тези два дни се срещнах с много български кандидат-студенти – споделя Фиона Джонстън от “Coventry University”, Великобритания - и съм впечатлена от широките им познания и лекотата, с която се изразяват на английски език.” Засиленият интерес към програмите на “Coventry University” през тази година беше провокиран от публикуваната неотдавна класация на “Guardian Unlimited”, според която специалността “Economics” се подрежда на 13-то място в списъка на най-добрите британски университети. Този резултат съвсем не е случаен, а се дължи на целенасочена работа и инвестиции за развитие на департамента по икономически науки в университета. Днес студентите разполагат с изключително модерна материална база, богата библиотека (носител на Кралската награда за университетска библиотека) и множество възможности за практически занимания в реална работна среда – едно от основните предимства на британското образование, според българските студенти, обучаващи се на Острова.

Още един от “отличниците” на английското висше образование – “Bedfordshire University” имаше свои представители в София. Класиран под номер три за 2007г. в специалност “Communications”, университетът предлага на своите студенти една изключително динамична академична среда в трите си кампуса, разположени в непосредствена близост до Лондон. Едни от най-характерните черти на университета като цяло са традиционните контакти с над 5000 британски и чужди компании и постоянните усилия за акредитиране на все повече университетски специалности от съответните професионални организации.

Официалното членство на България в Европейския Съюз доведе и до осезаеми промени в правилата за кандидатстване в европейските универистети. Отпадането на визовите ограничения, драстичното намаляване на учебните такси, възможностите за стипендии и студентски кредити са сред основните фактори, довели до значително увеличаване на броя на българските студенти, обучаващи се в различни европейски държави. “До миналата година при нас почти не се срещаха български студенти – споделя Пеги Лардот от “Southampton Solent University” – тази година обаче имаме 15 първокурсника от България.” Предпочитаните специалности от нашите младежи тук са мениджмънт, дизайн и компютърни технологии. Саутхемптън е един очарователен крайбрежен град, превърнал се в авторитетен университетски център, приютил два големи университета и няколко колежа за висше образование. “Southampton Solent University” е един от най-младите английски университети – допълва Пеги Лардот – но през 2007г. получихме висока оценка за начина на преподаване, за активната работа със студентите и за материалните условия, способстващи за оптимално разгръщане на учебния процес.”

Въпреки драстичното намаление на учебните такси за българи във Великобритания, английското висше образование си остава значително по-скъпо от обучението в повечето европейски страни. Само за сравнение, бакалавърските програми в Холандия струват около1500-2000 евро за година, а в Дания не се заплаща никаква учебна такса. Тези две държави бележат и най-голям ръст в предлагането на бакалавърски и магистърски програми, преподавани изцяло на английски език – в Холандия вече се предлагат над 1300 програми от почти всички области, а в Дания за сега преобладават възможностите за обучение по различни икономически и инженерни науки. Стимулиращите икономически условия, множеството специалности, преподавани на английски език и респектиращите академични традиции са основните причини за неимоверния интерес към висшето образование в тези две държави.

На изложението традиционно участват и реномирани английски средни училища, сред които са Caterham School, Sherborne International College, Brooke House College, Gresham’s School, St Michael’s School и други.
За първи път през тази година на изложението се представи и „DARBI COLLEGE” с програмата A-level. Родителите и учениците бяха възхитени от възможността в България да се подготвят и да се явят на английските изпити, резултатите от които са валидни за прием в елитните университети във Великобритания и Европа. По време на „Отворени врати за образование в чужбина” възпитаниците на „DARBI COLLEGE” станаха с двама повече, а в подготвителните курсове за изпита IELTS се сформираха нови групи за интензивна подготовка и полагане на изпита през януари и февруари 2008 година.

Изложението „Отворени врати за образование в чужбина” се провежда два пъти годишно и всички, които по една или друга причина са пропуснали първото издание за тази академична година, могат да посетят следващото изложение, което ще се проведе на 26 и 27 януари 2008г. и отново ще събере под един покрив множество учебни заведения от цял свят, предлагащи езикови курсове в чужбина, средно образование и голямо разнообразие от бакалавърски и магистърски програми.
Предварителна информация за участващите институции и по всички въпроси, свързани с кандидатстването зад граница можете да получите в Консултантска къща „ДАРБИ”.
175
Удължени срокове за кандидатстване във Великобритания – прием 2016
(Дата: 2016-02-02)
164
ЗА КУРСИСТИ, КОИТО ТЪРСЯТ СЕРИОЗНА IELTS, TOEFL, SAT, FCE, CAE ИЗПИТНА ПОДГОТОВКА
(Дата: 2014-04-14)
152
Помощ от ДАРБИ за кандидатстване в чужбина
(Дата: 2013-10-14)Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11