06 / 2008 - 13/08/2020 03:49

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 
КАРИЕРА - АРХИВ

122
Как да използвате електронната поща компетентно

(Дата: 2008-07-03) || (Брой: 06 / 2008) || Автор: ДАРБИ


Наред с многобройните форми на общуване, „имейлите” са форма, която вече не допуска използването на съкращения, цифри вместо букви, сленг, жаргон и други несъстоятелни изрази.

 Оомислете преди да натиснете бутона „Изпрати”. Много е лесно да атакувате хората наоколо с поток от полу-мисли, чрез имейл. Дали сте новото офис попълнение, занимаващо се с компютри или просто имате лоши интернет навици, време е да прегледате как трябва да използвате имейла си. Тук можете да намерите правилният начин и да станете един истински майстор в използването на имейли.

1. Многоуважаеми дами и гспода. Прекалено „напудрените” въведения са напълно излишни. Важно е да сте сигурни, че сте написали правилно името на човека, с който си контактувате. Не правете предположения, когато говорите с някого, който не познавате. Да предполагаш какъв е полът на изпращача или объркването на китайските имена са най – често срещаните грешки.
2. Изградете хармония: Винаги поздравявайте получателя на писмото.Ако отговарят на имейл, погледнете какво сте получили. Имейлите обикновено са бързи като стрели, така че отделете малко време, за да създадете добро впечатление, особено когато става дума за някого, който не познавате много добре.
3. Вдигни телефона. Запитайте се дали не е по – добре да се обадите по телефона и да се представите, особено когато става дума за клиент. Не се страхувайте да вдигнете телефона и да говорите с някого, дори ако те са само на четири етажа по – надолу от вас. Съобщението на телефонния секретар е много по – топло, отколкото имейла.
4. Всички потребители. Много е лесно случайно да натиснеш „Изпрати до всички” когато си имал в предвид да изпратиш съобщение само до един получател. Разбира се, ако искате да изпратите писмото до всички от вашата организация, включително н изпълнителния директор, за да помолиш да Ви заемат зарядно за мобилния телефон, това не е проблем. Но изпращането на безсмислени съобщения често за причина за раздразнението на другите спрямо Вас.
5. НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ ГЛАВНИ БУКВИ. Стряскащо е когато хората видят
 
 
подобно съобщение.
6. Поддържайте един стил. Забравете за кичозните букви и се придържайте към стила на писане на Вашата компания. Никога, наистина никога не изпращайте усмивки, шеги или използвайте абревиатури, които другите хора може и да не разберат. Със сигурност няма да се почувствате щастливи да видите вашият имейл закачен на табло, със заглавие „Не го изпращай”.
7. Старайте се да сте кратки и ясни. Ако Ви се налага да пишете дълъг имейл, използвайте подточки или тирета. Използвайте главната тема на писмото, за да обобщите и изясните целта, с която пишете още в първия параграф. Прикачете допълнителната информация в отделен документ, за да избегнете излишното усложняване на писмото си.
8. Виртуалното дебнене не е подходящо. Изчакайте поне 24 часа преди да отговорите на полученото писмо, освен ако то не е изключително важно. А ако е наистина важно, тогава вдигнете телефона и уточнете всичко. Не се обаждайте на някого само, за да разберете дали е получил писмото, което сте му изпратили преди три минути.
9. Помислете преди да изпратите писмо. Уверете се, че изпращате писмото на правилния човек. Преценете преди да добавите някой в списъка с получатели. Това винаги помага, когато трябва да решите до кого точно трябва да изпратите дадено съобщение.
10. Комуникирайте си с хората, не има четете лекция. Неясното писмо може да изглежда заядливо, да разтревожи хората или да предизвика различни конфликти….по – добре се обадете по – телефона.


175
Удължени срокове за кандидатстване във Великобритания – прием 2016
(Дата: 2016-02-02)
164
ЗА КУРСИСТИ, КОИТО ТЪРСЯТ СЕРИОЗНА IELTS, TOEFL, SAT, FCE, CAE ИЗПИТНА ПОДГОТОВКА
(Дата: 2014-04-14)
152
Помощ от ДАРБИ за кандидатстване в чужбина
(Дата: 2013-10-14)Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11