06 / 2009 - 09/12/2021 14:54

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 
КАРИЕРА - АРХИВ

200
Първи стъпки към университетите в чужбина

(Дата: 2009-06-17) || (Брой: 06 / 2009) || Автор: ДАРБИ            Въпреки че лятото вече ни примамва с обещанията си за почивка и чудесно изкарване на свободното време, добре е не просто да се отдадем на удоволствията, а да започнем подготовката си за кандидатстване през следващата учебна година.

Обръщаме се към вас-единадесетокласници. Предстои ви да започнете последната си година в училище. Изведнъж ще се окаже, че пред вас има доста неотложни задачи, които ще трябва да решите и които ще изместят фокуса от главната-избор на висше учебно заведение. А тя не е лека задача-повярвайте ми! Затова използвайте свободното си време сега-помислете, поровете се, консултирайте се.

Кандидатстването не е бърз и безпроблемен процес нито в България, нито в чужбина. Ако сте решили да учите в чужбина, тук ще намерите задължителните, повтарящи се за всички държави изисквания.

Първата стъка, която трябва да бъде направена, е да се избере специалността, която ще се изучава. На началния етап на обучението- до получаване на бакалавърска степен, е добре да бъдат избрани фундаментални науки от областта, в която виждате бъдещото си развитие.Не е случаен фактът, че учебните заведения в чужбина предлагат именно това.Тесните специалности в дадена област по принцип се прадполагат в магистърската степен на образование. Обикновено учебният процес е на езика на съответната държава,  но в последните години все повече университети предлагат курсове на английски език.

Втората стъпка е свързана с избора на държава.От особена важност на този етап е да се познават изискванията на дадената държава за кандидатстване в нейните учебни заведения, а така също и видовете учебни заведения.

Следва избор на учебно заведение. За по-голяма сигурност е добре да имате няколко запасни варианта- добре е да се знае, че вероятността кандидатът да бъде приет при други равни условия е много по-голяма, ако се кандидатства във възможно най- голям брой университети. Предварително трябва да бъдат проучени учебните заведения в съответната държава по вид, големина, материална база, технически средства, учебна такса, възможности за общежитие, реализация на завършилите студенти и др.

Трябва да се знае, че образованието в чужбина не е “безплатно”. В зависимост от държавата и рейтинга на учебното заведение учебните такси могат да достигнат до значителни суми. Но дори когато учебна такса не се изисква, трябва да се предвидят разходите за издръжка-настаняване, изхранване, медицинско обслужване, учебници и др.

След като вече сте поне относително сигурни в своя избор е добра да се запознаете със сроковете за кандидатстване. Всяка държава има своя специфика, но трябва да се има предвид и още нещо. Висшите учебни заведения в повечето случаи са автономни и сами определят сроковете си за кандидатстване. Така че-бъдете прецизни. Никой няма да разгледа вашите документи, ако сте пропуснали срока.

Някои учебни заведения дават възможност за кандидатстване на две сесии- не се доверявайте много на втората- обикновено за нея се обявяват незаетите бройки, а те едва ли са в най-атрактивните специалности.

Някои учебни заведения дават възможност да се кандидатства за летен и зимен семестър. Възползвайте се от нея, ако това е удачен вариант за вас.

Следващият етап, който ви предстои е свързан вече с реализирането на вашата идея да кандидатствате в чужбина.

В последните години все повече нарасна интересът на младите хора към образованието в чужбина. Сложността на избора на специалност, учебно заведение, държава ги кара да се чувстват неспокойни и несигурни. За вашите проблеми, обаче, винаги има решение. Вие можете да получите компетентен съвет и помощ от консултантите за висше образование на “Дарби” на телефон 988 03 40.

Желаем ви успех!

 

 

175
Удължени срокове за кандидатстване във Великобритания – прием 2016
(Дата: 2016-02-02)
164
ЗА КУРСИСТИ, КОИТО ТЪРСЯТ СЕРИОЗНА IELTS, TOEFL, SAT, FCE, CAE ИЗПИТНА ПОДГОТОВКА
(Дата: 2014-04-14)
152
Помощ от ДАРБИ за кандидатстване в чужбина
(Дата: 2013-10-14)Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11