03 / 2007 - 24/04/2024 21:26

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 
КАРИЕРА - АРХИВ

52
Езиков курс + работа в чужбина = формула за успех за младите хора

(Дата: 2007-03-08) || (Брой: 03 / 2007) || Автор: ДАРБИ

Видът работа, която се предлага в чужбина, размерът на заплащането и начина за намиране на работа, всичко това са фактори, които всеки трябва внимателно да обмисли при планирането на пътуване в чужбина с цел намиране на работа. Заплащането зависи от вида на работата и цената на живота в дадения район. Повечето компании, работещи в този сектор, отбелязват, че са се специализирали в намирането на подходящата работа за всеки и използват контактите си в страната, за да търсят нови източници на работни места.

j0408933.jpg“Заплащането на труда е много важно и представлява голям интерес” - казва Гай Хъджис, директор на “Language Schools New Zealand” в Нова Зеландия, като подчертава, че за студентите, търсещи работа след приключване на обучението им по езика, заплащането изиграва съществена роля при избора им на работна оферта.
Всъщност, други професионалисти в областта, отбелязват, че не винаги това е приоритет. Ребека Покок от “Instituto Hemingway” в Испания споделя: “Работното място само по себе си е първото нещо, което привлича кандидата, а не заплащането. Работим с много студенти, които желаят по време на обучението си да натрупат практически стаж, който да отличи автобиографията им от тази на другите”.
Най-общо казано, различават се два вида клиенти, търсещи работа в туристическия сектор – такива, които желаят да спонсорират пътуването си в чужбина с препечелените от там пари и оценяват заплащането като първи приоритет и тези, които заемат предложената им работна позиция, защото ще стои добре в автобиографията им.
Г-н Хъджис отбелязва, че Джоан Сейър, която работи в “Twin UK” във Великобритания, споделя мнение, че основното течение се основава на националността. Той казва: “Чехите и бразилците си търсят бързо работа заради разходите по пътуването и валутния курс в родната им страна. Други, като швейцарци и германци, не са мотивирани от това.”
j0407053.jpgГ-жа Сейър добавя: “Дали студентите ще изберат платен или неплатен стаж зависи от страната, от която са, и от икономическото им положение. По-голям интерес към неплатен стаж проявяват испанци и французи, отколкото поляци”. Тя отбелязва, че ако парите не са от първостепенно значение, тогава студентите избират най-добре платената работа или тази, която най-много се доближава до онова, с което желаят да се занимават в действителност.
Платените стажове в която и да е страна обикновено се провеждат в туристическата индустрия и в търговията или земеделието. В Австралия, Уели Щауфер от “Cairns College of English” отбелязва, че широко разпространена работа е брането на плодове, макар и да не е подходяща за всеки. Заплащането може да варира между AUS $ 15 (US $12) на час - в туристическия сектор и до AUS $20(US $16) на час - в земеделския сектор. “Момичетата предпочитат да работят в сферата на туризма като камериерки”, казва той. - Несъмнено по-високото заплащане привлича повечето студенти, но е необходимо да знаят, че брането на плодове е физическа работа и през лятото в Куинсленд е твърде горещо”.
В Нова Зеландия, където, както коментира Джейн Хатак от “New Zealand Management Academies” (NZMA), има голямо разнообразие от работни позиции в сферата на туризма. “Повечето млади хора могат лесно да си намерят работа в този сектор” - казва тя, като подчертава, че NZMA предлага едно и двегодишни програми за тези, които нямат работна виза, и които позволяват почасова работа по време на курса, и разрешение за работа за период от 6 месеца след завършване на обучението.
j0401563.jpg“Много е хубаво да дойдете в Нова Зеландия” - казва г-жа Хатак - особено за тези, на които им е трудно да работят, пътуват или учат някъде другаде”. Средното заплащане в Нова Зеландия започва от около NZ$ 10 (US$7) на час до NZ$ 17-20 (US$ 11-13) на час за ръководни длъжности в хотел или бар. “Разбира се, работни позиции като пиколо и портиер, получават бакшиши и работодателят може да осигурява едно хранене по време на работа (вечеря или обяд)” - добавя г-жа Хатак.
В Канада се предлагат разнообразни работни позиции - казва Паула Джеймисън от “Global Lifestyles Canada” (GLC), която дава много примери, свързани с туризма, като работа на круизен кораб или в риболовен курорт, както и дърводелец и водач на шейна с кучешки впряг. Тя споделя: “Икономиките на Британска Колумбия и Алберта работят отлично, като някои градове отбелязват толкова ниска безработица, колкото е била най-ниската й стойност през 40-те години на 20 век.”
Джо Соломон, управител на “Opus Paid Work and Study”, клон на “Aspect Education”, предлага работни позиции в Ирландия, Великобритания, Австралия и Нова Зеландия. Той подчертава, че освен печеленето на пари, платените стажове водят след себе си и интеграция. Цитира примера на Анета Громерова от Чехия, която работи в “Body Shop” във Великобритания за GBP 5.70 (US $11) на час. Тя казва: “След няколко месеца, нямах проблем с разбирането на британския акцент. Дори сега се местя в апартамента на мой колега, тъй като станахме близки приятели”

Повече информация за възможностите да учиш език и да практикуваш в реална работна среда придобитите умения можете да получите от консултантите на DARBI-ESH Study Abroad, с които можете да се сваржете на телефон 02/988 02340 и на e-mail: eshsa@einet.bg
175
Удължени срокове за кандидатстване във Великобритания – прием 2016
(Дата: 2016-02-02)
164
ЗА КУРСИСТИ, КОИТО ТЪРСЯТ СЕРИОЗНА IELTS, TOEFL, SAT, FCE, CAE ИЗПИТНА ПОДГОТОВКА
(Дата: 2014-04-14)
152
Помощ от ДАРБИ за кандидатстване в чужбина
(Дата: 2013-10-14)Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11