6/2014 - 28/11/2021 22:45

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 
КАРИЕРА - АРХИВ

662
Интервю с Поли Златарева и Златимир Йочев– водещи на “По света и у нас” по БНТ1

(Дата: 2014-06-20) || (Брой: 6/2014) || Автор: Дарби

Взор: Кога започнахте работа в БНТ?
Зл.Йочев: през май 2007 година започнах работа в туристическото предаване „Пътеводител БГ” на БНТ Свят. След това преминах през няколко частни телевизии и отново се завърнах в БНТ през февруари 2014 година.

DarbiП.Златарева:  В БНТ дойдох през  2000-та година като  репортер и редактор на  „Панорама”. Вече 14 години  съм част от екипа  на Бойко Василев. Въпреки ангажиментите, които  имам в последните  години и към новините и „По света и у нас”, не съм преставала  да  съм  част от „Панорама”.

Взор: Какво сте завършили?
Зл.Йочев: Завършил съм журналистика в СУ „Св.Климент Охридски”, а след това и магистратура Организационно поведение и консултиране на организацията – отново в СУ. Интересно е, че средното ми образование е свързано със спорта – завършил съм Спортно училище с профил футбол.

П.Златарева: Завършила  съм Българска  и Испанска филология   в СУ ”Климент Охридски ”. Литературата и  изобщо хуманитарните науки  винаги  са  ми били по- лесни и интересни. Спомням си , че  в училище  татко  ми помагаше  с математиката- нищо  не разбирах , за негов ужас. Наизустявах формулите и последователните стъпки, по които той  решаваше  задачите и така някак изкарвах контролните. Когато завършвах , учителката  по  математика ме извика  и ме накара да й обещая, че  никога  няма  да  кандидатствам с математика – обещах й, а тя ми написа  висока  оценка,  заради дипломата.  


Взор: Владеете ли чужди езици. Как според вас се учи най-лесно език?
Зл.Йочев:  От опит знам, че език се учи най-лесно в чужда страна. Живял съм 5 години в Либия като дете, но за съжаление не съхраних и доразвих познанията в арабския. Иначе говоря английски, но имам афинитет към италиански и испански.

П.Златарева: Едно  време  в основното училище  задължително учехме руски , после английски ез. , по-късно  в гимназията  се захванах с испанския ,  продължих да го  уча и в университета. Пак там  ходих и на курс по сръбски ез. Умишлено не  казвам , че ги „владея”, защото  ще излъжа. За да  „владееш” някой  език трябва  да  знаеш отлично  не просто  граматиката , думите и идиомите. Трябва да  си се ровил в историята , в  литературата на  съответната  страна.  Предпочитам да  казвам, че  работя и се справям в различна  степен със споменатите езици.

Взор: Какво ще посъветвате младите хора, които искат да се занимават с журналистика?Darbi
Зл.Йочев:  Да бягат от клишетата, да се следят новостите и да бъдат креативни в своята работа. Трябва сериозна отдаденост и много четене, за да се изградиш като стойностен журналист. Знанията непрекъснато трябва да се наддграждат.

П.Златарева:  Да са любопитни , да  не забравят вътрешния  си ориентир за  справедливост и честност, и  да  мечтаят, защото  човек е толкова голям, колкото  са големи  мечтите му. Наистина   вярвам в това , а пък  съм го изпитала и  по  себе  си.

Взор: Вие сте се доказали в професията. Има ли нещо, което все още искате да овладеете като знание или умение?
Зл.Йочев: не смятам, че съм достигнал финала на своите възможности. Имам и желанието и увереността, че мога да се развивам в сферата на журналистиката. Опитвам се всеки ден да научавам по нещо ново, за да тежа на мястото си.

П.Златарева: Отворете  който искате  вестник, включете  която искате  телевизия или радиостанция – там винаги  има някой , който  е по-добър , който знае и може  повече.  Един журналист е толкова  добър, колкото е добър последния  му  репортаж , коментар или документален филм, но следващия  материал  трябва   да е  още по-добър. Спреш ли  да го мислиш – по-добре  напусни.  

Взор: Кое е мотото, което следвате в работата си?
Зл.Йочев: Не приемам работата като задължение, а като вътрешна потребност от развитие, комуникация и доказване. Не е маловажно, че се опитвам да се забавлявам докато работя – така резултата винаги е по-добър.

П.Златарева:  Отговорност. Имам възможността  да  работя  в най-уважаваното публицистично  предаване „Панорама”, част съм от екипа на  най-уважаваната новинарска  емисия „По света и  у нас” – това  може  само да ме задължава.


175
Удължени срокове за кандидатстване във Великобритания – прием 2016
(Дата: 2016-02-02)
164
ЗА КУРСИСТИ, КОИТО ТЪРСЯТ СЕРИОЗНА IELTS, TOEFL, SAT, FCE, CAE ИЗПИТНА ПОДГОТОВКА
(Дата: 2014-04-14)
152
Помощ от ДАРБИ за кандидатстване в чужбина
(Дата: 2013-10-14)Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11