1/2017 - 24/04/2024 21:37

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 
КАРИЕРА - АРХИВ

867
10 неща, които гимназистите да помнят

(Дата: 2017-01-10) || (Брой: 1/2017) || Автор: Дарби

Вярвате или не, ако в момента сте в гимназията, то вие се намирате в най-хубавия етап от живота си. Пред вас е целия ви живот и е идеалното време за правене на плановете. Само запомнете – плановете могат да бъдат променени по всяко време – по наша или не воля. Запомнете също – според експерти в областта на пазара на труда, човек средно сменя 5 кариери в живота си. Не просто работни места, а кариери! Ето защо сега е времето да помечтаете за бъдещето си. С няколко прости съвета можете да улесните  кариерното си лутане.
1. За какво мечтаете и какво обичате да правите? – ако трябва веднага да започнете работа – каква ще бъде тя? Къде са силните и слабите ви страни? Не си поставяйте никакви бариери пред това да намерите своето идеално поприще за изява. 
2. Не позволявайте друг да контролира вашите мечти и амбиции! – Децата много често са неправилно наставлявани от абмициозните си родители да поемат по даден път, дори и по техния собствен професионален. Слушайте вътрешния си глас и ако той пее, не ставайте зъболекари! 
3. Запомнете, че всеки трябва да следва собствения си житейски път! – Всеки съзрява сам по собствения си път. Подобно на точка две, ако нямате ясна представа в гимназията какви искате да сте, не се повлиявайте от мнението на съучениците си за тяхното бъдеще. Съдейки по горния абзац – те също може да са жертва на родителски амбиции и контрол. 
4. Самопредизвикай се в училище – ако имате интерес във фотографията или защо не готваството – потърсете дали няма подобна извънкласна дейност в училище или някоя частна школа. 
5. Доброволствайте – в този ред на мисли можете и да натрупате много опит чрез доброволческа работа. В момента съществуват множество възможности за младите да се включат в дейности с професионален характер, които не изискват опит, а напротив, дават такъв – (БМЧК, Организация на българските скаути и др.)
6. Говорете с възможно най-много възрастни – за техните професии, за това как са ги избрали, харесват ли ги, кои са плюсовете и минусите в това да практикуваш определена професия. Например, ако обичате да четете книги, опитайте лятото в местната библиотека да предложите своя доброволен труд относно подреждането на архива, регистрирането на нови читатели и пр. 
7. Хората се променят – а с тях и плановете им. Както казахме още в началото, може би първоначалните ви планове ще претърпят промени из основи, някои от тях ще си заминат, ще се появят нови. Но всичко само в името на вашето лично щастие и път на себеопознаване! Ако не ви харесва специалноста, която сте избрали в университета или работата, която сте започнали, сменяйте смело!
8. Никога не е твърде късно или твърде рано, за да правите планове – независимо в кой клас се намирате в гимназията и дали имате ясна представа за бъдещето. Проучете възможностите за висше образованиe, езиковите курсове, сертифицирането на вашите знания. 
9. Учете колкото се може повече – все по-бързо глобализиращия се свят налага една солидна подготовка на кадри. Дипломата за средно образование отдавна не е достатъчна, особено за някои професионални поприща. И докато не е дошло времето за съдбоносното решение В кой университет да продължа, опитайте различни летни курсове, тясно обвързани с дадена кариера или образователни ваканции в чужбина.
10. Никога не спирайте да учите, четете, да отваряте ума си – Може да е клише, но знанието е сила. За това четете повече книги, информационни бюлетини, дори новини от света на бизнеса. За да придобиете повече увереност в себе си и изказа си и за да знаете какви специалисти са нужни на света. 

Времето, прекарано в гимназията, е време на съзряване и на предизвикателства. Там се осъществява плавното преминаване от безгрижния свят на децата към зъбарзания на възрастните. И независимо къде ще продължите след гимназията, насладете се максимално на свободата и възможностите, които имате сега пред вас. 

175
Удължени срокове за кандидатстване във Великобритания – прием 2016
(Дата: 2016-02-02)
164
ЗА КУРСИСТИ, КОИТО ТЪРСЯТ СЕРИОЗНА IELTS, TOEFL, SAT, FCE, CAE ИЗПИТНА ПОДГОТОВКА
(Дата: 2014-04-14)
152
Помощ от ДАРБИ за кандидатстване в чужбина
(Дата: 2013-10-14)Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11