10 / 2009 - 19/05/2024 01:10

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 
DARBI COLLEGE - АРХИВ

235
Колежаните от Дарби по следите на българската история

(Дата: 2009-12-15) || (Брой: 10 / 2009) || Автор: Дарби Каква е първата ви асоциация щом чуете за "Светa Гора"? Най-вероятно Атон и Хилендарският манастир,но знаете ли че в София и околностите се намират някои от първите светилища, познати още като малката Света Гора. Повечето от манастирите били построени през ХIII-ХIV век. Някога те са били почти 100, но добре запазени до днес са едва 14. В тези свети обители e била създадена по – голямата част от българската книжовност и живопис, а в годините на османско владичество манастирите  са запазили не само българските дух, култура и религия, но са били и място за революционната подготовка. Българските манастири са уникални със своята богата архитектура, икони и стенописи, а също и заради легендите и преданията, свързани с  тях.   

Дарби Колидж инициира проект за опознаване на тези забележителни манастири,уви, познати на малцина от нас. В рамките на две учебни години учениците ще посетят манастирите около София и ще подготвят албум с представителни снимки и информация.  

На  9 декември – Денят на Света Ана,  учениците и учителите от Дарби  се потопиха в духа и атмосферата на Кремиковския манастир, смятан за „перлата” на Софийската Света Гора. Предварителната задача, поставена от доцент Емануел Мутафов от БАН,  бе да открием криптограмите в старата църква  или  „българската версия” на прочутите знаци  от  бестселъра „Шифърът на Леонардо”. Благодарение на екипната ни работа,ние намерихме много бързо криптограмата на дебелината на вратата на старата църква, построена по времето на цар Иван Александър С настъпването на турците по българските земи тя е разрушена, но 111 години по-късно построена отново. Всички затаихме дъх пред стенописите там – едни от най-добрите образци на средновековната българска живопис. Това, което ни впечатли, бяха и останките от изображения дори от външната страна на старата църква. Разбрахме защо тази толкова малка църква е толкова важна за българската история и култура. Разбира се, посетихме и новия храм, където се помолихме за здраве и успехи.

 Една седмица по-късно, наши гости в колежа бяха доц.Емануел Мутафов от БАН и отец Йоан от църквата „Света Параскева”. С тях говорихме не само за скритите надписи в българските манастири, но и за вярата днес – различна от вчера и уникална по своему за всеки от нас.  


Стефани Йорданова –  координатор на работата на колежаните по проекта 
Кристина Семковска – учител -ръководител на проекта 

 

175
Удължени срокове за кандидатстване във Великобритания – прием 2016
(Дата: 2016-02-02)
164
ЗА КУРСИСТИ, КОИТО ТЪРСЯТ СЕРИОЗНА IELTS, TOEFL, SAT, FCE, CAE ИЗПИТНА ПОДГОТОВКА
(Дата: 2014-04-14)
152
Помощ от ДАРБИ за кандидатстване в чужбина
(Дата: 2013-10-14)Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11