11/2013 - 03/06/2023 11:43

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 
DARBI COLLEGE - АРХИВ

598
Личен наставник в училище – защо не?

(Дата: 2013-11-21) || (Брой: 11/2013) || Автор: ДарбиДа имаш нещо или някого лично за себе си. Да можеш да му споделиш всичко и да не те е страх, че ще го разочароваш и ще ти се скара, както понякога правят родителите или пък ще ти се присмее, защото си се заблуждавал, че ти е приятел. Всеки тийнейджър е изпадал в ситуация, в която е имал нужда да търси подкрепа и съвет кое е най-точното решение в дадена ситуация.
От години в британските училища има т.нар. личен наставник, който помага на учениците при тяхното професионално и личностно развитие. В единственото британско училище за средно образование у насDarbi College личните наставници вече натрупаха сериозен опит. Скептично приемани от някои ученици в началото, сега те са по-скоро приятели с тях.  „Ангажимент, който никога не свършва” – така определя работата си като помощник на учениците, избраната за най-добър личен наставник за 2013 г. Людмила Христова, която е преподавател по бизнес и икономика в Darbi College. „Добрият личен наставник не забравя, че е бил ученик”, казва Александър Кириленко, който е ученик в Darbi College. Ученик и личен наставник – две страни на една и съща монета. Поканихме ги, за да споделят кое е най-ценното в общуването помежду им.  


Александър Кириленко, ученик:

Как оценявате връзката със своя личен наставник?
- За трите години обучение в колежа получих помощ при настаняването си в София от първия личен наставник, а от втория – помощ в насоките какъв път да поема в академичното си развитие, за да избера вълнуваща професия, а също – едно истинско човешко приятелство.

Кога търсите помощ от своя личен наставник?
- Комуникацията с личния наставник никога не включва единствено проблеми в училище. Личният наставник ми препоръчва решения и ме насочва в правилната посока, подкрепя ме и ми посочва грешките. Личният наставник ми помогна да порасна, да се формирам като личност! Считам системата на личен наставник за ефикасна и много полезна.

Какво очаквате  от личния наставник?
- Задължително трябва да има чувство за отговорност,  да е комуникативен и да изслушва,  да не забравя, че и той някога е бил ученик и да приема различията,  а също така и да бъде в добри отношения с другите преподаватели. Изключително предимство в Darbi College са класовете с малък брой ученици, което е съществен фактор за ефективна комуникация и работа с личния наставник.

Борис Шопов, преподавател по история; личен наставник от 6 години. Тази година е наставник на двама ученици от колежа:

Как оценявате системата на наставничеството и защо е необходима тя?
- Според мен, наставничеството започва от първия сериозен разговор с ученика, което обикновено е на първата лична среща с него.  Вярно, че  в годините на средното образование ученикът израства бързо и много осезаемо, като преодолява важни моменти на справяне с нежелание за учене и формиране на самодисциплина. Затова личният наставник е изключително полезен.

Какъв е успешният личен наставник според Вас?
- За да е успешен един личен наставник първо трябва да бъде отговорен и добре организиран като личност. Повече от необходима е редовната комуникация с родители и колеги. Считам, че основните фактори за успех са точното съчетание на дисциплина и високи изпитни резултати. Затова, ако личният наставник съумее да възпита трудолюбие и упоритост, както и да изгради добре работеща система на времето за самоподготовка на ученика, високите резултати несъмнено ще бъдат постигнати.

Людмила Христова, преподавател по бизнес и икономика, най-добър личен наставник за 2013г.За последните 5 години е личен наставник на повече от 20 ученика:

Кога започва и кога свършва наставничеството?
- Започва от момента на запознанството и никога не свършва ...За мен помощта на личния наставник към ученика не свършва с края на работното ми време,  приемам я като лична кауза! С някои от моите наставлявани ученици, които са се дипломирали, поддържам контакти и до днес!

Какви пречки преодолявате в обучението на наставляваните ученици?
- Понякога е трудно да се дефинират проблемите. Не са свързани само с ученето. Доста деца страдат от липсата на чисто човешко внимание, дори и да са материално презадоволени.

Какъв трябва да бъде личният наставник? Може ли всеки да бъде личен наставник всъщност?

- Категорично не може всеки да бъде личен наставник. Изисква се личният наставник да бъде истински отдаден на желанието да помогне, като не го счита за задължение.Трябва да бъде до ученика и да му внушава сигурност, лоялност, помощ като чрез персонални съвети му помогне да развие своите личностни качества. Изключително важно е личният наставник да успее да усети силните страни на ученика и да го насочи да открие това, което наистина желае да прави в бъдеще.

Бихте  ли насочили децата си към училище с личен наставник?
- Не бих ги насочила към училище без работеща система на личен наставник, защото виждам градивните резултати от нея в моята работа!
Катрин Давидкова, ученичка

Кога се обръщате към своя личен наставник?
- Винаги когато имам нужда от подкрепа и съвет моят личен наставник в Дарби колидж е до мен!  Нямаме ограничения в комуникацията помежду си. Мога да кажа дори, че сме близки. Считам, че винаги трябва да търсим личния наставник, когато не знаем нещо важно!

В бъдеще бихте ли препоръчали на децата си училище с личен наставник - високотехнологична машина?
- Компютърен личен наставник??? Не, категорично бих предпочела човек с житейски опит и персонално отношение към ученика. Но по-важна е атмосферата на обучение, а тук в Дарби колидж,  тя е повече от позитивна.

Йоан- Дако Петков, ученик:

Как оценявате връзката със своя личен наставник?

- Първоначално бях скептично настроен към тази система. Сега съм приятел с моя личен наставник – както в училище, така и извън него. Персоналният човешки контакт е много важен за мен! Дава ми самочувствие и сигурност.

Какво трябва да умее личният наставник, за да бъде Ваш истински ментор?
- Да се интересува истински от ученика;
- Да е приятелски настроен към околните;
- Да работи в екип с ученика, за да бъде помощта му наистина резултатна!

А Вие, уважаеми родители, бихте ли насочили  децата си към училище, което предлага личен наставник за тях?


Повече за системата „Личен наставник”  в „Дарби колидж”: тел.: 02 998 30 55 или посетете уеб страницата ни: www.darbicollege.com

175
Удължени срокове за кандидатстване във Великобритания – прием 2016
(Дата: 2016-02-02)
164
ЗА КУРСИСТИ, КОИТО ТЪРСЯТ СЕРИОЗНА IELTS, TOEFL, SAT, FCE, CAE ИЗПИТНА ПОДГОТОВКА
(Дата: 2014-04-14)
152
Помощ от ДАРБИ за кандидатстване в чужбина
(Дата: 2013-10-14)Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11