7 / 2010 - 04/12/2022 04:27

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 
ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА - АРХИВ

295
Висше образование 2010 - Тенденции

(Дата: 2010-09-13) || (Брой: 7 / 2010) || Автор: Дарби


В края на кандидат студентската кампания 2010 вече могат да се очертаят и тенденциите през годината.

С всяка изминала година от 2007 насам се наблюдава постоянна тенденция  за повишаване информираността на кандидат студентите и техните родители. От еуфоричното кандидатстване, което беше характерно за годината непосредствено след приема ни в ЕС вече няма и помен, сега бъдещите студенти обмислят много по-сериозно къде и как да кандидатстват.

Тъй като няма официална статистика за цялата страна е трудно да се каже дали има повишение на цялостния брой студенти заминаващи за обучение в чужбина, но определено има драстично увеличение на кандидатите за най-престижните университети в Европа като Oxford University, University of Cambridge, LSE и така нататък, което пък е показател, че студентите се готвят много от рано и полагат много повече усилия от преди, тъй като в тези университети има допълнителни приемни изпити и лични интервюта, а не е просто документално кандидатстване. Много от тези амбициозни млади хора предварително посещават курсове за подготовка по езика и за специализираните изпити, за да могат да се представят адекватно и да имат реални шансове за прием. И тъй като вече тече подготовката за кандидатстване за следващата година по всичко личи, че тази тенденция ще се запази и за 2011.

Устремеността към по-престижни и всепризнати университети вероятно е причина и за една друга тенденция през тази година – отлив от датските университетски колежи, които през миналите години бяха шумно рекламирани като безплатни, но за съжаление квалификацията, която дават често се оказва под ниво бакалавър и студентите се налага да доучват другаде, за да могат да запишат и магистратура.

Безспорен факт е, че най-много студенти заминават за Великобритания, защото там има много университети на достъпни цени, с възможности за финансиране, безплатно здравно обслужване, с богато разнообразие от специалности, преподавани на английски език (а това е най-разпространеният чужд език в българските училища). Ето защо като брой привлечени студенти вероятно Обединеното Кралство би оглавило класацията.

Голям дял има и Холандия, която и през тази година остава привлекателна дестинация на полето на икономическите специалности, защото там се предлагат основно такива специалности, особено на бакалавърска степен.

Значителен е интересът и към висшите училища в Германия и Франция. Ако изхождаме от статистиката, би трябвало да кажем, че броят на кандидатстващите там е по-малък от този във Великобритания, но това се дължи на факта, че в рамките на бакалавърската степен специалностите се изучават на съответния език-немски или френски. Много рядко могат да се срещнат програми на английски език. Тези държави са предпочитани поради високото качество на висшето образование и ниските учебни такси.

2010 показа и много засилен интерес към учебните заведения по дизайн в Италия. Търсенето беше за повечето форми на тази специалност – моден, графичен, интериорен, индустриален, продуктов дизайн … Въпреки че това са основно частни институции, те привличат доста студенти, заради малките групи, индивидуалното внимание и най-вече тесните връзки с индустрията и практическата насоченост на обучението.

През последните години се наблюдава и нарастване броя на кандидатстващите в Белгия и Швейцария, които също предлагат добри условия за обучение и относително ниски такси в държавните учебни заведения.

Традиционно специалности като Архитектура, Право, Психология, Медицина, Международни Отношения, Компютърни технологии, Туризъм както всяка година привличат множество кандидати.

Ако говорим за цифри, бройката на кандидатите за Икономика винаги е най-голям, но и обяснението се крие, в това че в тази област има почти неизчерпаемо разнообразие от под-специалности, профилирани в една или друга насока, а и перспективи за професионална реализация в цял свят. Под шапката на икономическите специалности попадат всички разновидности на Икономикс, Финанси, Счетоводство, Мениджмънт, Маркетинг, Управление на човешките ресурси  и много други изключително актуални специалности.

Прави впечатление, че се увеличава интересът към специалностите в областта на Микробиологията, Клетъчната биология. Ръст в търсенето има и за специалности като Роботика, Изкуствен Интелект и Актьорско майсторство, които до скоро бяха екзотика.

Разбира се винаги има и неколцина кандидати за по-нетрадиционни специалности от спектъра за обучение в чужбина като Египтология, Антропология, Авиационен мениджмънт, Астрономия, Келтска култура и език…

Вероятно новата кандидатстудентска кампания отново ще ни поднесе някои изненади, но те по-скоро ще обогатят колорита на цялостната картина, отколкото да я променят основно.


За повече информация – www.darbi.eu или на тел. 988 03 40, 988 10 82, 988 10 92.

 
175
Удължени срокове за кандидатстване във Великобритания – прием 2016
(Дата: 2016-02-02)
164
ЗА КУРСИСТИ, КОИТО ТЪРСЯТ СЕРИОЗНА IELTS, TOEFL, SAT, FCE, CAE ИЗПИТНА ПОДГОТОВКА
(Дата: 2014-04-14)
152
Помощ от ДАРБИ за кандидатстване в чужбина
(Дата: 2013-10-14)Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11