9 / 2010 - 23/07/2024 05:16

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 
ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА - АРХИВ

316
ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА 2011 /факти и цифри/

(Дата: 2010-11-15) || (Брой: 9 / 2010) || Автор: Дарби


С всяка изминала година- от 2007 насам- се наблюдава постоянна тенденция за повишаване информираността на кандидат-студентите и техните родители. От еуфоричното кандидатстване, което беше характерно за годината непосредствено след приема ни в ЕС вече няма и помен, сега бъдещите студенти обмислят много по-сериозно къде и как да кандидатстват.

Тъй като няма официална статистика за цялата страна е трудно да се каже колко точно са студентите заминаващи за обучение в чужбина, но определено има осезаемо увеличение на кандидатите за най-престижните университети в Европа като Oxford University, University of Cambridge, LSE и така нататък, което пък е показател, че студентите се готвят много от рано и полагат много повече усилия от преди, тъй като в споменатите университети има допълнителни приемни изпити и лични интервюта, а не просто кандидатстване по документи. Много от тези амбициозни млади хора още от 10 клас посещават курсове за подготовка по езика и за специализираните изпити като LNAT, BMAT, HAT …, за да могат да се представят на ниво и да имат реални шансове за прием.

 

Първите месеци от кандидатстудентската кампания 2011 показват и засилен интерес към учебните заведения по дизайн в Италия като Istituto Мarangoni и Istituto Europeo di Design. Търсенето е за повечето форми на тази специалност – моден, графичен, интериорен, индустриален, продуктов дизайн … Въпреки че това са основно частни институции, те привличат доста студенти, заради малките групи, индивидуалното внимание и най-вече тесните връзки с индустрията и практическата насоченост на обучението.

Университетите предлагащи стипендии също са притегателна сила за бъдещите студенти. Стипендиите най-често са частични и биват различни видове – академични, спортни, социални, с конкурсно начало.
Един от университетите изключения, където се предлага академична стипендия между 50% и 100% е European University Cyprus. Университетът работи по американската система на обучение и предлага голямо разнообразие от бакалавърски специалности на английски език. 50% стипендия е предвидена и за отличните кандидати за магистърската  MBA  програма, където има различни профили. Модулното обучение позволява кандидатстването в университета да е с два приема – септември и февруари. Това е голямо удобство за студентите, чиито дипломи са забавени и са изпуснали есенния прием, защото могат до началото на декември да подадат документи и да започнат обучението си само с няколко месеца закъснение.

Традиционно съществуват специалности като Архитектура, Право, Психология, Медицина, Международни Отношения, Компютърни технологии, Туризъм, които всяка година привличат множество кандидати. Ако говорим за цифри, бройката на кандидатите за Икономика винаги е най-голяма, но и обяснението се крие в това, че в тази област има почти неизчерпаемо разнообразие от под-специалности профилирани в една или друга насока, а и перспективи за професионална реализация в цял свят. Под шапката на икономическите специалности попадат всички разновидности на Икономикс, Финанси, Счетоводство, Мениджмънт, Маркетинг, Управление на човешките ресурси  и много други изключително актуални специалности.

Прави впечатление, че се увеличава интересът към специалностите в областта на Микробиологията, Клетъчната биология и Генетиката. Ръст в търсенето има и за специалности като Роботика, Изкуствен Интелект и Актьорско майсторство, които до скоро бяха екзотика.

Разбира се винаги има и неколцина кандидати за по-нетрадиционни специалности от спектъра за обучение в чужбина като Египтология, Антропология, Авиационен мениджмънт, Астрономия, Келтска култура и език…

Можете да потърсите повече информация на: www.darbi.eu или на тел. 988 03 40, 988 10 82, 988 10 92.

175
Удължени срокове за кандидатстване във Великобритания – прием 2016
(Дата: 2016-02-02)
164
ЗА КУРСИСТИ, КОИТО ТЪРСЯТ СЕРИОЗНА IELTS, TOEFL, SAT, FCE, CAE ИЗПИТНА ПОДГОТОВКА
(Дата: 2014-04-14)
152
Помощ от ДАРБИ за кандидатстване в чужбина
(Дата: 2013-10-14)Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11