1/2011 - 23/07/2024 05:22

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 
ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА - АРХИВ

337
Възможности за висше образование в чужбина

(Дата: 2011-01-17) || (Брой: 1/2011) || Автор: Дарби


На юбилейното издание на Европейското изложение „Отворени врати за образование в чужбина” отново основен акцент ще бъде поставен и върху възможностите за висше образование. На него ще можете да получите отговори на вашите въпроси относно условията, начините на кандидатстване, възможностите за реализация и  др. Своите запитвания ще можете да отправите към консултантите на „Дарби” и директно към представителите на висшите учебни заведения, които са гости на изложението:
FH OO Studienbetriebs GmbH, IED, London school of Business and Finance,Westminster University,Saxion University of Applied sciences, University of the Fraser Valley – Canada, Wetsus Academy, European University Cyprus,Fontys, American Intercontinental University,Hult Int Business School,Tomsk Polytechnic University, Френски Културен Институт.
С всяка изминала година от 2007 насам се наблюдава постоянна тенденция за повишаване информираността на кандидат-студентите и техните родители. От еуфоричното кандидатстване, което беше характерно за годината непосредствено след приема ни в ЕС вече няма и следа. Сега бъдещите студенти обмислят много по-сериозно къде и как да кандидатстват.
Тъй като няма официална статистика за цялата страна е трудно да се каже дали има повишение на цялостния брой студенти заминаващи за обучение в чужбина, но определено има значително увеличение на кандидатите за най-престижните университети в Европа като Oxford University, University of Cambridge, LSE и др., което е показател, че студентите се готвят много от рано и полагат много повече усилия от преди, тъй като в тези университети има допълнителни приемни изпити и лични интервюта, а не само  кандидатстване по документи. Много от тези амбициозни млади хора предварително посещават курсове за подготовка по езика и за специализираните изпити, за да могат да се представят адекватно и да имат реални шансове за прием.


Устремеността към по-престижни университети вероятно е причина и за една друга тенденция, характеризираща кандидатстудентска кампания 2011– отлив от датските университетски колежи, които през миналите години бяха шумно рекламирани като безплатни, но за съжаление квалификацията, която дават често се оказва под ниво бакалавър и студентите се налага да доучват другаде, за да могат да запишат и магистратура.
Безспорен факт е, че най-много студенти заминават за Великобритания, защото там има много университети на достъпни цени, с възможности за финансиране, безплатно здравно обслужване, с богато разнообразие от специалности, преподавани на английски език (най-разпространеният чужд език в българските училища). Ето защо като брой привлечени студенти вероятно Обединеното Кралство би оглавило класацията за англо-говорящите университети, редом с Франция и Германия, съответно в обучението на френски и немски език.
Голям дял има и Холандия, която и през тази година остава привлекателна дестинация на полето на икономическите и технически специалности, защото там се предлагат основно такива специалности  на бакалавърска степен.

Всяка държава, а много често и самите университети определят конкретните срокове за подаване на документи и респективно за обявяване на резултатите от приема. В повечето университети се практикува така нареченото „условно кандидатстване”, което се провежда още преди кандидат-студента да се е дипломирал, като се поставя условие към финалните академични резултати. В тази връзка крайните срокове за кандидатстване, в много случаи са далеч преди края на 12 клас. Най-рано приключват с кампанията някои университети в САЩ – октомври-декември на годината предхождаща началото на обучението (по време на 12 клас). Следват британските университети със срок за приоритетно кандидатстване 15.01. След тях идват Скандинавските страни, Дания, Холандия, Германия, Франция, Белгия, Австрия и т.н, но в тези държави има диференциация и някои университети приключват приема си доста рано, а други приемат документи почти до началото на учебната година.
С оглед на всичко казано, желателно е кандидатите да започнат проучване за възможностите за кандидатстване максимално рано – 10/11 клас, за да може цялостния процес по кандидатстване да протече спокойно и да не се окаже, че сроковете за някой желан от кандидата университет вече са пропуснати.
За кандидат-студентите е важно също да се запознаят с новите предложения, които университетите в света правят в началото на всяка нова кампания. Неизменно, всяка година, излизат нови програми и специалности към различни университети, чието възникване е непосредствено свързано с нови тенденции на пазара, което предполага и възможности за добра реализация. Например вече множество английски университети предлагат уникални специалности като футболни науки, енология ( наука за виното), моден ПР, Moving Images  и др.
Холандските университети също ще ви заинтригуват с интересни специалности като мениджмънт на цветята и храните,  делта мениджмънт, мениджмънт на поддържащите системи, както и много нашумялата в последните години специалност Азиатски бизнес науки.
2010 показа и много засилен интерес към учебните заведения по дизайн в Италия. Търсенето беше за повечето направления в тази специалност – моден, графичен, интериорен, индустриален, продуктов дизайн. Въпреки че това са основно частни институции, те привличат доста студенти, заради малките групи, индивидуалното внимание и най-вече тесните връзки с индустрията и практическата насоченост на обучението.
Традиционно популярните специалности като архитектура, право, психология, медицина, международни отношения, компютърни технологии, туризъм, всяка година привличат множество кандидати. Ако говорим за цифри, бройката на кандидатите за икономика винаги е най-голяма, но и обяснението се крие  в това, че в тази област има почти неизчерпаемо разнообразие от под-специалности, профилирани в една или друга насока, а и перспективи за професионална реализация в цял свят. Под "шапката" на икономическите специалности попадат всички разновидности на икономика, финанси, счетоводство, мениджмънт, маркетинг, управление на човешките ресурси  и много други.
Прави впечатление, че се увеличава интереса към специалностите в областта на микробиологията и клетъчната биология. Ръст в търсенето има и за специалности като роботика, изкуствен интелект и актьорско майсторство, които до скоро бяха екзотика.
Разбира се винаги има и неколцина кандидати за по-нетрадиционни специалности от спектъра за обучение в чужбина като египтология, антропология, авиационен мениджмънт, Астрономия, келтска култура и език…
Един от основните въпроси, които интересуват кандидатите са таксите обучение на година. В зависимост от държавата цените могат да варират от 350 Евро до 30000 Евро. Това, разбира се, зависи и от вида на учебното заведение: частно или държавно. Като средни цени за държавните университети могат да се отбележат следните стойности – 3375 GBP за Англия, 1713 евро за Холандия, около 350 евро за Франция.
В частните учебни заведения, където и успешната кариерна реализация е по – голяма, учебната такса е доста по- висока. Пример за това е International University Bad Honnef Bonn в Германия, който е частен университет. Ако решите да учите Aviation Management, което е доста популярно в последните години, таксата е 8400 Евро на година.

Основна грижа на „Дарби” винаги е била да съдейства при финансирането на образованието на младите хора. Именно поради тази причина, партньорите на Дарби предоставят възможност за над 70 стипендии за бакалавърски и магистърски програми:

1.Geneva Business School (Business and Management University)
2. Istituto Europeo di Design, Италия и Испания,
3. Istituto Marangoni
4. University of Hull
5. International University of Applied sciences Bad Honnef, Bonn
6. European University Cyprus
7. Еuropean University / ЕU
8. Perrotis College
9. American University in Bulgaria
10. Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ)
11. University of Portsmouth

За повече информация можете да се обадите на телефон 02/988 03 40 или да посетите сайта на „Дарби”  www.darbi.eu.

175
Удължени срокове за кандидатстване във Великобритания – прием 2016
(Дата: 2016-02-02)
164
ЗА КУРСИСТИ, КОИТО ТЪРСЯТ СЕРИОЗНА IELTS, TOEFL, SAT, FCE, CAE ИЗПИТНА ПОДГОТОВКА
(Дата: 2014-04-14)
152
Помощ от ДАРБИ за кандидатстване в чужбина
(Дата: 2013-10-14)Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11