3/2012 - 16/08/2022 04:47

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 
ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА - АРХИВ

448
Висше образование в Холандия

(Дата: 2012-03-15) || (Брой: 3/2012) || Автор: Дарби


  Welkom in het land van tulpen! Добре дошли в страната на лалетата!
Холандия отдавна не е само страната на лалетата, мелниците и велосипедите, силният вятър и известните футболни отбори. Постепенно, но трайно, след 2007г. и приемането на България в ЕС, тя се превърна в една от основните образователни дестинации за всички млади хора, които  търсят добро образование в чужбина.

Waarom Nederland? Защо Холандия?
Изследванията сочат, че Холандия е в топ 3 на най-добрите образователни дестинации в Европа по съотношение качество-цена. Холандските университети са неизменно сред първите 200 в световните класации. Няма студент, лектор или бизнесмен, който да не е чувал за университета на Амстердам, Erasmus University-Rotterdam, Утрехтския университет или пък този в Делфт. Освен това, Холандия е страната с най-много бакалавърски и магистръски програми на английски език веднага след Великобритания - над 1600. Годишната такса за обучение на бакалавърска степен за 2012-2013 година е 1771 евро. Само през миналата година за Холандия заминаха 1500 българи.

Wat te studeren? Какво да уча?
Най-разпространените и престижни програми в "ниската земя" са тези по бизнес, икономика и мениджмънт. На голяма почит се радват и трите технически университети (в Делфт, Айндховен и Твенте), които предлагат високо рейтингови програми в областта на инженерните и компютърните науки. Наред с това, можете да учите и по-хуманитарни специалности, като международни отношения, европеистика и  международно право в едни от най-старите холандски университети. Само тук можете да откриете уникални специалности, като Water Management или Asian Business Studies.

Waar kun je studeren? Къде да уча?
В Холандия има два типа университети - общи и такива по приложни науки. Класическите институции от първия вид са най-старите в Холандия. Поради това те са и международно разпознаваеми в целия свят. Тези университети акцентират върху високия академизъм и детайлна теоретична подготовка. Университетите по приложни науки са по-нови и нямат тази история, но те възникват от нуждите на пазара. Обучението там е с практически характер и подготвя актуални специалисти, според изискванията на големите международни компании. Ето защо там бакалавърската степен е 4 години (с една повече от тази в общите университети), която преминава в задължителен стаж. Ако изберете обучение в хуманитарна област е добре да се насочите към класическите университети, но ако искате да учите бизнес и мениджмънт можете да кандидатствате в институциите по приложни науки и най-вече в такива, като Fontys, Avans, HZ, които са   трите най-добри университета в тази област за миналата година в Холандия и поддържат отношения с най-големите международни и местни компании.

Hoe zal ik leven? Как ще живея?
Разходите за издръжка на месец варират от 600-700 до 800–1000 евро на месец, в зависимост от местоположението на университета и града, в който ще живеете. Можете да се възползвате и от студентски заем, който покрива таксата за обучение. Има възможност и за социална помощ от правителството, но за да се получава е необходимо студентът да работи легално с издадено разрешително и  минимум 32 часа месечно.

 Wat moet ik doen? Какво трябва да направя?
Ако Холандия е Вашата страна за висше образование-кандидатствайте сега. Март и април са най-активните месеци, в които се подават документи според изискванията на конкретния университет. За тези, които още не са готови с езиковия си сертификат е важно да знаят, че документи се приемат до средата на май ( в някои университети и по-късно), а част от институциите вече приемат български граждани и без международен изпит. Ако искате да разберете кои са те и да получите отговор и на други въпроси, обадете ни се!Wij zijn uw gids Nederlanders in Bulgarije! Ние сме Вашият холандски гид в България!

За повече информация можете да се обадите на телефон 02/988 03 40.

175
Удължени срокове за кандидатстване във Великобритания – прием 2016
(Дата: 2016-02-02)
164
ЗА КУРСИСТИ, КОИТО ТЪРСЯТ СЕРИОЗНА IELTS, TOEFL, SAT, FCE, CAE ИЗПИТНА ПОДГОТОВКА
(Дата: 2014-04-14)
152
Помощ от ДАРБИ за кандидатстване в чужбина
(Дата: 2013-10-14)Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11