12/2013 - 16/07/2024 15:46

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 
ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА - АРХИВ

604
Висше образование във Великобритания. Струва ли си?

(Дата: 2013-12-13) || (Брой: 12/2013) || Автор: Дарби


Интервю с МИЛА ЗАШЕВА - Преподавател по БИЗНЕС И ИКОНОМИКА в Darbi College.*

Взор:
Университетската диплома е задължителна за намиране на добра работа. Кое е предимството тя да бъде получена в чуждестранен университет?

Отговор: В днешния пазар на труда в България висшето образование е задължително изискване за сериозните длъжности. Университетската диплома сама по себе си обаче не е сигурен паспорт към високите постове. Ако обаче тя е получена в престижен университет, това е сериозна причина да ви предпочетат пред кандидат, който е получил дипломата си у нас.

Взор: Кое е по-различното в обучението във Великобритания?

Отговор: Различен е подходът. Но като цяло българските студенти биха открили  предимствата на английското висше образование в три основни насоки: практическа насоченост, качество на преподаване и университетска база.

Взор: Българските студенти рядко излизат от университетите в процеса на своето обучение. Как е във Великобритания?

Отговор: Практическата подготовка в българските университети за областите медицина, природни науки и инженерни специалности се извършва в морално и физически амортизирана база. Практическа подготовка (съотв. и знания) за специалности от областта на икономика, бизнес и финанси на практика не съществува. Макар и реномираните български университети да имат висок стандарт за теоретична база, прилагането й в реална среда става едва при постъпване на работа.

Взор: Как се съчетават теория и практика в английските университети?

Отговор: Английските университети залагат едновременно на теория и практически умения, осъзнавайки предимствата на обучението чрез казуси, дискусии и консултантски проекти. По линия на тази политика в края на ноември 2013 г. бизнес факултетът на един от водещите английски университети организира първото по рода си събитие, в което студенти и преподаватели обединиха знанията и опита си, за да разрешат реални бизнес казуси, лично подадени от фирмите. Благодарение на практически насоченото обучение и на събития като това студентите в Англия имат самочувствието, че са готови да използват знанията си на практика и преходът от университетската аула до работното място е плавен.

 

Взор: Кое в отношенията студент-преподавател е по-различно, сравнено с българските висши училища?

 Отговор: Качеството на университетското образование е критерият, по който английските университети водят убедително. Професионализмът на лекторите не им позволява да проявяват пренебрежително отношение към студентите (което води до университетски легенди за някои преподаватели) и незачитане на административни правила (напр. закъсняване и дори отсъствие от лекции), както често се случва в България. Английското висше образование успява да скъси дистанцията лектор-студент, без това да отслабва уважението на двете страни. Методите на преподаване стимулират аналитичното и критично мислене чрез защитаване на собствена позиция – нещо, на което студентите в България рядко стават свидетели. Възпроизвеждането на заучен материал и т. нар. „четене“ на лекции са немислими за стандартите на Острова.
 
Взор:
Българската реалност ни е научила да мислим за Университета като за място единствено за придобиван на теоретични знания, но не и като територия за израстване на студентите и в други области. Дали в библиотеките на Острова влизат толкова малко студенти, както и у нас?

Отговор: Библиотечният фонд, в по-голямата си степен наличен и в електронен формат, се обновява своевременно. Ако за студентите в България библиотеката е архаична дума за безполезно и объркващо място, което се посещава веднъж в началото на семестъра, то университетските библиотеки в Англия привличат с академичния си дух и огромен набор от полезни ресурси. Казано по-кратко, ако за българския студент дори не е от значение къде се намира библиотеката, то ставайки възпитаник на английското висше образование, тя поглъща около 80% от времето извън лекции. Спортната база и университетските кампуси само допълват цялостното изживяване на следването в Англия.


Ако все още се колебаете дали английският студентски живот си заслужава, то отговорът със сигурност е ДА! На този етап английските университети превъзхождат родните по редица качества. Дори и времето на Острова е по-приятно от очакваното!

В консултантска къща „Дарби” ще получите най-точния съвет за това кой е подходящия университет за вас, как става подготовката и кандидатстването за него. Ние няма да ви посочим Университета, а ще ви помогнем сами да изберете висшето училище, което най-добре ще отговаря на вашите възможности и очаквания.


*Мила Зашева има магистърска степен по „Европейски бизнес и финанси“ от Nottingham Trent University, Великобритания и бакалавърска степен по „Международни икономически отношения на английски език,  специализация Международни финанси” от УНСС, гр.София.

Вижте още за висше образование във Великобритания ТУК

175
Удължени срокове за кандидатстване във Великобритания – прием 2016
(Дата: 2016-02-02)
164
ЗА КУРСИСТИ, КОИТО ТЪРСЯТ СЕРИОЗНА IELTS, TOEFL, SAT, FCE, CAE ИЗПИТНА ПОДГОТОВКА
(Дата: 2014-04-14)
152
Помощ от ДАРБИ за кандидатстване в чужбина
(Дата: 2013-10-14)Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11