7/2014 - 23/07/2024 06:19

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 
ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА - АРХИВ

669
Образование в Германия?

(Дата: 2014-09-11) || (Брой: 7/2014) || Автор: Момчил Костов – Консултант за висше образовние Австрия и Германия

По-добре на немски!

DarbiГермания, като кандидатстудентска дестинация става все по-популярна в последните години. За това съществуват много причини – високото качество на образованието, сравнително ниските разходи за живот, силната икономика и далеч не на последно място – все повечето програми на английски език.

Специалностите с преподаване на английски език (все още много по-разпространени на ниво магистър, отколкото на ниво бакалавър) привличат много хора, които не могат и/или не желаят да научат немски език.

Но дали това е най-добрият избор?
  -  Да, английският е световен език и учейки на него усвоявате терминология, която ще можете да ползвате навсякъде.
  -  Да, ученето на английски Ви спестява предварителните усилия по научаването на немски език.
  -  Да, тези програми привличат студенти от целия свят и ще получите образованието си в международна среда.

Всичко това е вярно! Но дали е достатъчно основание за хората, които имат възможността да се обучават на немски език, да се откажат от това си намерение и да кандидатстват за програми на английски?

Определено не!

 -  Да, немският е сложен език със собствена терминология, но всъщност, учейки на немски, ще усвоите и международната такава, т.к. голям процент от учебната литература за много от дисциплините е на английски език.
 -  Да, ще се наложи да научите немски, но пък това ще Ви отвори възможността да кандидатствате за много по-голямо разнообразие от специалности. Това важи с особена сила за бакалавърските програми, тъй като на английски език се предлагат само икономически такива. Следователно, ако искате да учите каквото и да е друго, трябва да научите немски език.
 -  Да, програмите на английски език са с много силен международен елемент. Но това важи за всички немски университети като цяло и за всичките им програми (не само на английски, но и на немски език) – броят чуждестранни студенти става все по-голям, а средата в университетите – все по-международна.

В обобщение на казането дотук – програмите на английски език са прекрасен избор, но ако знаете немски – възползвайте се от това и се обучавайте на този език, за да извлечете максимално ползите от немската образователна система.Test Daf

Продължете да четете, само ако знаете или пък сте решили да учите немски!

Продължавате да четете? Това означава, че или вече сте се потопили в дебрите на прекрасния и необятен немски език, или ще го направите съвсем скоро.

Това, което остава, е да достигнете достатъчно високо ниво на езика, след което да се явите на изпит за сертификат.

Първата част от задачата е лесна – обща подготовка по език можете да получите на много места – училище, езикови курсове, частни уроци, езикови ваканции в Германия и т.н.
Втората част обаче е малко по-сложна. Съществуват три основни сертификата, на изпит за които можете да се явите в България.

Първият е DSD (Das Deutsche Sprachdiplom der Kultusministerkonferenz). Такъв сертификат можете да получите след явяване на изпит, единствено ако се обучавате в някоя от 23-те езикови гимназии в България, които имат право да го провеждат. Ако имате този късмет – обърнете се към преподавателите си за повече информация и подготовка за изпита. Необходимият резултат за прием в университетите в Германия е С1 във всички четири секции на изпита.

Втората и най-рядко използвана възможност е полагането на изпит DSH. Това е стандартният езиков изпит, провеждан от самите университети в Германия, като в България изпитните сесии се провеждат от Софийския Университет. Необходимият резултат е 2/3 от общия брой точки.

Най-разпространеният вариант е, разбира се, TestDaF. Този изпит може да се положи в Гьоте Институт България, както и на няколко други оторизирани за целта центрове в София, Варна, Пловдив и Велико Търново. Тестът се състои от четири компонента – четене с разбиране, слушане с разбиране, писане и говорене (последната част се провежда на компютър). Необходимият резултат е минимум 4 точки на всяка отделна секция на изпита.

Всички усилия си заслужават, защото доброто познаване на езика ще Ви даде възможност не просто да кандидатствате за огромно разнообразие от висококачествени и безплатни образователни програми, но и ще разкрие пред Вас страната на поетите и мислителите в целите ѝ величие и красота, изконно свързани с езика ѝ и неразбираеми без него.


175
Удължени срокове за кандидатстване във Великобритания – прием 2016
(Дата: 2016-02-02)
164
ЗА КУРСИСТИ, КОИТО ТЪРСЯТ СЕРИОЗНА IELTS, TOEFL, SAT, FCE, CAE ИЗПИТНА ПОДГОТОВКА
(Дата: 2014-04-14)
152
Помощ от ДАРБИ за кандидатстване в чужбина
(Дата: 2013-10-14)Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11