9/2014 - 28/01/2022 18:03

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 
ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА - АРХИВ

682
Предизвикателството да си студент в Дания

(Дата: 2014-11-11) || (Брой: 9/2014) || Автор: Дарби

DaniyaДания е водещата скандинавска страна по отношение на традиции и доказано качество във всишето образование на английски език. Сравнено с Швеция, Финланадия и Норвегия, тук могат да се намерят най-много и разннообразни програми на английски език, макар и в не всички академични области все още.

В последните четири години интересът на българските ученици за висше образование в Дания непрекъснато нараства. Една от основните причини е липсата на такси за обучение. Не бива да се забравя, обаче, високият стандарт на живот тук и доста по-големите разходи спрямо много други европейски страни.

Голямото предизвикателство пред българските ученици в последните две кандидатстудентски кампании е познаването на университетската реформа,  която тече от две години в Дания. И ако кампания 2014-2015 бе преходна по отношение прилагането на всички изисквания, то настоящата -2015-2016 е първата, в която всички нововъведения са в сила.

Университетската реформа в Дания има различни аспекти, но най-важния, който засяга иstudents_darbi нас, е преразпределението на финансирането между държавата и университетите. Това, че младежите от ЕС и датските граждани не плащат такси за обучение, не означава че няма държавни субсидии за тяхното образование. Сега, след като университетите поеха сами   част от бюджета си, това доведе до преосмисляне на бройките за прием и за съжаление, намаляване на квотата на студентите от ЕС. В резултат на тази промяна, конкуренцията за едно място стана много по-голяма и реален шанс за прием имат само най-добрите, които отговарят на изискванията за конкретната програма. И тук обичайно идва следващия препъникамък, който е свързан с непознаване на условията. Освен висок среден успех, датските университети имат и конкретни изисквания за брой часове (хорариум) по определени предмети, свързани с бъдещата специалност. При приравняването на българските към датските учебни часове е небходимо да се отчита разликата във времетраенето, а именно 40 срещу 60 минути.

Добрата новина, след всички тези трудности, е че ако преминет успешно всички стъпки от процеса и станете студент в Дания, вече имате право да се въползвате от студентско държавно финансиране, в случай че работите минимум 12 часа седмично. Разбира се, важно е учене и работа да вървят ръка за ръка, без да си пречат, но в замяна на това, датската държава ще подпомогне Вашите усилия и труд.

Кандидатстудентска кампания 2015-2016 за датските университети вече е на прага. Сега е моментът да проверите още веднъж изискванията за желания от Вас университет и програма, преди системата за прием да отвори през януари. За повече информация и въпроси, можете да се свържете с консултантите на „Дарби” в София, Варна, Бургас и Плевен на uniedu@darbi.eu.


175
Удължени срокове за кандидатстване във Великобритания – прием 2016
(Дата: 2016-02-02)
164
ЗА КУРСИСТИ, КОИТО ТЪРСЯТ СЕРИОЗНА IELTS, TOEFL, SAT, FCE, CAE ИЗПИТНА ПОДГОТОВКА
(Дата: 2014-04-14)
152
Помощ от ДАРБИ за кандидатстване в чужбина
(Дата: 2013-10-14)Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11