6/2015 - 18/10/2021 17:21

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 
ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА - АРХИВ

746
Кога и от къде да започнем подготовката за кандидатстване в чужбина

(Дата: 2015-06-16) || (Брой: 6/2015) || Автор: Дарби

Кандидатстването в чуждестранен университет е все по-популярно сред гимназистите и техните семейства. Това е тенденция, която категорично набира сила в последните години и показва, че водени от желанието за добра реализация и перспективи, много младежи  търсят подходящи варианти, посещавайки изложения, образователни форуми и презентации. Често пъти информацията, която получават там е толкова много и разнопосочна, че те  се изгубват в нея, без да могат да отсеят най-важното.  Ето защо, ние, консултантите на „Дарби” предлагаме следната „пътна карта на кандидатстване в чужбина”, която ще Ви помогне да управлявате по-умело своите планове.

 Всички знаем, че и най-дългият път започва с първата стъпка, а често тя е и една от най-важните. Ученето в чужбина предполага обучение на чужд език и за да бъде то успешно, владеенето на съответния език трябва да е на ниво. Добре е още в 10-ти клас да решите кой е този език и да започнете целенасочени усилия за усъвършенстването му. Често пъти е необходима задълбочена и комплексна работа върху цялостните езикови умения, преди да започнете подготовката за конкретния сертификат. Явяването на межуднароден изпит до края или лятото на 11-ти клас би трябвало да е заключителният момент от една по-дълга и всеобхватна работа по езика преди това. 

Паралелно с подготовката за сертифициране на езиково ниво, е важно в периода 10-ти -11-ти клас да започнете да обмисляте академичната област, към която ще се насочите. Полезно би било е да отчетете своите силни и слаби страни, интереси и предпочитания, както и да ги обсъдите с Вашите преподаватели. Често това не е достатъчно, защото има ученици, изявени в много области или такива, които изобщо не могат да намерят своето място. За това са създадени специализираните кариерни тестове, които помагат да преведете своя потенциал на езика на възможните и подходящи за Вас професии. Задълбоченият анализ и коментар -дискусия на резултатите от такъв тест само би помогнало за оформянето на по-ясна картина за Вашето бъдеще още в  края  на 11-ти клас.

Така подготвени, в началото на  12-ти клас, Вие можете да разпределите смислено усилията си между подготовка за матури, предстоящите емоции на бала, завършването и първите крачки като студент в чужбина. Началото на 12-ти клас е ключов момент, за да можете да проверите сроковете и изискванията за избраната страна (според езика на обучение), специалност и възможни програми. Така ще имате достатъчно време да подготвите необходимите документи или да добавите умения, без да изпадате в паника от липса на време, защото ако за Великобритания срокът е 15-ти януари, за Дания - 15 март, то за Холандия процесът е автономен за всяка институция и е в рамките на периода ноември - юни. Франция пък има активен „прозорец а кандидатстване” между януари и март, докато в Белгия кампанията започва след това. Все по-известно е, че в Германия се кандидатства веднага след получаване на диплома, в разгара на лятото.
Ако сте изпълнили всички тези стъпки, Вие все още не сте в края на пътя, защото предстои кандидатстване за заем или търсене на настаняване и подготовка на заминаване, но ще бъдете спокойни, че знаете къде отивате и управлявате Вашето бъдеще добре.

Автор: Кристина Семковска  (консултант за висше образование в ДАРБИ)

175
Удължени срокове за кандидатстване във Великобритания – прием 2016
(Дата: 2016-02-02)
164
ЗА КУРСИСТИ, КОИТО ТЪРСЯТ СЕРИОЗНА IELTS, TOEFL, SAT, FCE, CAE ИЗПИТНА ПОДГОТОВКА
(Дата: 2014-04-14)
152
Помощ от ДАРБИ за кандидатстване в чужбина
(Дата: 2013-10-14)Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11