10/2015 - 18/10/2021 17:31

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 
ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА - АРХИВ

788
За студентския живот в Холандия, в първо лице

(Дата: 2015-12-11) || (Брой: 10/2015) || Автор: Дарби

 Кандидатстудентската кампания за класическите университети в Холандия –най-престижните институции в страната, част от топ 100 на света, навлиза в активна фаза. Подгответе се навреме и станете част от елита на Европа, като прочетете повече за обучението и стандартите на преподаване в University of Groningen, описани от Силвия Димитрова –студент на „Дарби”

Казвам се Силвия и вече втора година съм студентка в Холандия. Уча бизнес и икономика в университета в Грьонинген (University of Groningen). Въпреки че е далече от България, Грьонинген е прекрасен град за един студент, тъй като е малък, компактен и много забавен. Образованието е на много високо ниво и по нищо не отстъпва на това в други известни университети. Следователно, за добри резултати се изисква редовно учене и мотивация.
Академичната година в цяла Холандия е сравнително по-дълга от тази в други държави, защото започва началото на септември и приключва края на юни. Една година е разделена на четири семестъра и през всеки семестър има по три курса, всеки един от които е 5 кредита. Общо за академичната година се събират 12 предмета за общо 60 кредита. Нещо типично за Холандия е, че първата година е задължително да получиш поне 45 кредита (9 предмета), за да можеш да продължиш с образованието си в същата специалност. Ако един студент е скъсан на повече от три курса, не може да продължи обучението си в същия факултет.
Повечето изпити са писмени и крайната оценка се влияе предимно от тях, но има и други форми за изпит. Холандската образователна система държи много на уменията за работа в екип и затова много професори изискват презентации и проекти. Тъй като Грьонинген е популярна дестинация за студенти от много държави, има голяма вероятност да си в екип със студенти от Китай, Канада и Австралия едновременно. Често се организират дискусии и семинари, в които студентите могат да изказват мнението си по много интересни теми и участието в такива изяви се окуражава.
Нещо характерно за холандските университети е, че оценките от изпитите нямат огромно значение за бъдещето на студентите. Въпреки че хубави оценки (9 и 10) са препоръчителни, извънкласните дейности на един студент са също толкова значими. Университетите имат много клубове и асоциации, в които всеки един студент може да участва активно. Благодарение на такива дейности, студентите могат да се свържат с потенциални работодатели, да си обогатят резюмето и да се подготвят за живота след университета. Например, аз вече втора година съм представител в комитета по подобряване на образованието в университета и чувствам, че всичко, което правим там оказва голямо влияние върху образователната система.
 Образованието в Холандия е предимно на английски език и всички лекции са лесни за слушане и разбиране. Високото ниво на англисйки език е една от причините Холандия да е толкова желана дестинация от много студенти. Отделно, повечето професори, не само преподават, но и работят в сферата на бизнеса и икономиката. Благодарение на това, лекциите са интересни и актуални, и подготвят студентите за практическата страна на бизнеса. Според мен, това е изключително важно, тъй като фокусът е насочен към бъдещето на студентите и техните възможности за реализация след като завършат.
Оценяването е изключително обективно и никога не се влияе от мнението на професора за съответния студент. Следователно,  всички резултати са точни и достъпни за всички студенти. Разбира се, ако студентът чувства, че не е бил оценен справедливо, има възможност да си подобри оценката ако защити работата си пред професора или пред комисия. По-висока оценка се присъжда рядко, но от личен опит знам, че е по-добре да се опита.
Грьонинген е страхотно място за живеене и учене. Високото ниво на образование и практическата насоченост на университетите са само част от причините за един студент да дойде в страната на лалелата. Макар и трудно, образованието тук си заслужава упоритостта и усилията.

Силвия Димитрова, (University of Groningen)


175
Удължени срокове за кандидатстване във Великобритания – прием 2016
(Дата: 2016-02-02)
164
ЗА КУРСИСТИ, КОИТО ТЪРСЯТ СЕРИОЗНА IELTS, TOEFL, SAT, FCE, CAE ИЗПИТНА ПОДГОТОВКА
(Дата: 2014-04-14)
152
Помощ от ДАРБИ за кандидатстване в чужбина
(Дата: 2013-10-14)Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11