4/2011 - 23/07/2024 04:58

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 
НА ФОКУС - АРХИВ

362
LORETTO SCHOOL – пансионатно /бординг/ училище в Шотландия

(Дата: 2011-04-15) || (Брой: 4/2011) || Автор: Дарби

Шотландия е една от четирите части на Обединеното Кралство Великобритания. До началото на 18 в., когато става нейното обединяване с Кралство Англия, държавата е независима.
Гайдата, уискито и килтът /шотландската мъжка поличка/ са неофициалните символи на тази държава. В съвремието към тях се нареждат и компютърните софтуери, които са основния й износен продукт.
За първи път на страниците на вестника имаме възможност да представим най – старото бординг / пансионатно/ училище в Шотландия Loretto school. Причина за това е не само качеството на образованието в него, но и музикалните стипендии, които то предлага за талантливи български деца.

Училището е основано през 1817 година като училище за момчета. Придобива особена популярност в цяла Великобритания по време на брилянтното ръководство на директора си Д–р Хейли Хътчинсън Алмънд (1862 – 1903). Негово дълбоко убеждение е, че развитието на отделния индивид е многообразно, включващо в себе си интелектуална, физическа и духовна страна.  Тази позиция е  в основата на целия учебен процес в училището и до днес. Под негово ръководство учебната институция увеличава значително броя на учениците си, а желанието за задълбочена и индивидуална работа с деца остава като традиция стотици години след него. До 1981 година училището остава достъпно само за момчета, когато в последната степен на средното образование за първи път се приемат и момичета. От 1995 година се предлага прием за момичета и в първата степен на средното образование /подготвителната година/, което прави училището смесено, каквото е и днес.

В момента в училището учат малко над 580 момичета и момчета, на възраст между 3 – 18 години. Loretto School е разделено на две основни части – Junior school за ученици от 3 до 12 години и Senior school, за ученици над 12 години. Броят на ученици го прави средно по размер училище в Шотландия. В Junior school се обучават около 200 деца. То има свои обособени сгради, които се намират на около 5 минути от Senior School. Учениците могат да се обучават като дневни възпитаници на училището, а след 8 годишна възраст и като бординг,т.е. като настанени в пансиона, или т.н. бординг ученици. 

В Senior school се обучават около 380 ученика, от които 150 са в последната степен на средното образование. Около 70 % от учениците в средното училище са настанени в пансиона. Учениците се наставяват в отделни къщи за момчета и момичета, като училището е създало максимално близки до домашния уют условия за живот. По-малките са по двама в стая, а тези които учат в A Level са в самостоятелни стаи.Учениците в Loretto school се обучават по английската образователна система и съответно взимат дипломи GCSE и A Level.В първата степен на средното образование GCSE учениците изучават английски език, математика, френски или испански език, биология, физика, химия, изкуство, музика, история, драма, география, латински.В A Level  учениците имат възможност за избор сред голямо разнообразие от предмети – биология, управление и политика, география, френски език, химия, английски език и литература, история на изкуството, икономика, физика, бизнес науки, театрални науки, испански, история, математика, изкуство, музика.

Наред с академичните занимания, в  училището се  акцентира на богата програма с много възможности за различни видове спортове и извънкласни занимания, които позволяват на учениците да развият своите таланти. Духовните, обществени, музикални, културни и спортни занимания са сериозно залегнали в училищния живот и всеки ученик е окуражаван да се възползва от тези възможности , за да може да развие своите заложби и лидерските си умения.

Училището се гордее с своята стогодишна история на кадетската програма, с отборите по хокей и ръгби, с песенния фестивал, който организира ежегодно, но най-вече с академията си по голф и училището си по музика.

Голф академия

Голф академията на Loretto school е основана през 2002г. и е уникална сред училищата във Великобритания.  Академията предлага възможност на учениците да развиват своя спортен талант, като в същото време се обучават в училището.  Занятията се провеждат в специализираните игрища на училището, както и в местни голф клубове. Директор на голф академията е Рик Валентайн, които е един от най – големите професионалисти в сферата на обучение по голф. Академията има невероятни успехи и към днешна дата е призната за едно от най – добрите голф училища във Великобритания.Голф академията на Loretto school предлага стипендии за талантливи ученици.

Музикално училище

Музикалното училище в Loretto отваря врати през април 1990 и се състои от зали за практически упражнения, класни стаи и концертната зала Peter Wood. Освен това, музикалното училище има и собствено звукозаписно студио, което е професионално оборудвано по всички стандарти, с възможност за професионални записи.  В училището преподават 21 преподаватели, които са специалисти- инструменталисти. Повечето от учениците, които се обучават в музикалното училище на Loretto, имат предишен опит. Училището предлага  и индивидуални занимания по музика.

175
Удължени срокове за кандидатстване във Великобритания – прием 2016
(Дата: 2016-02-02)
164
ЗА КУРСИСТИ, КОИТО ТЪРСЯТ СЕРИОЗНА IELTS, TOEFL, SAT, FCE, CAE ИЗПИТНА ПОДГОТОВКА
(Дата: 2014-04-14)
152
Помощ от ДАРБИ за кандидатстване в чужбина
(Дата: 2013-10-14)Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11