9/2012 - 28/11/2021 22:19

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 
НА ФОКУС - АРХИВ

499
ДЕТСКИ ФЕСТИВАЛ ЗА ЦЪРКОВНОСЛАВЯНСКИ ПЕСНОПЕНИЯ И ДУХОВНИ ПЕСНИ ПОД МОТОТО”ОСАННА ВЪВ ВИСИНИТЕ!” …ОСТАВЕТЕ ДЕЦАТА И НЕ ИМ ПРЕЧЕТЕ ДА ДОЙДАТ ПРИ МЕНЕ,…”/МАТ.,19:14/

(Дата: 2012-11-16) || (Брой: 9/2012) || Автор: ДарбиНа 11 май 2013 година ще се проведе Петото издание на Детския фестивал за църковно-славянски песнопения и духовни песни.

Фестивалът се организира от Фондация „Дарби” и църковното настоятелство на църквата”Св.Мчца Параскева” с подкрепата на МОМН,МК,РИО-София. Той се реализира в центъра на град София под купола на храм „Св.Мчца Параскева”.Влизайки в храма, децата и посетителите на фестивала  остават впечатлени от неговата красота и величие. Прекрасната акустика на църквата омайва участниците по време на музикалното събитие.

В основата на проекта на Фондация „Дарби”стои убедеността,че духовният поглед  на децата, а и на цялото общество, трябва да се обърне към християнските ценности, а музиката е най-прекият път към сърцата и душите на хората. Идеята на организаторите е да насочат интереса  на младите хора към една трудна за изпълнение, но наситена с чист духовен стремеж музика.Дългосрочната цел е да спомогнат за издигане и укрепване на моралните ценности на младото поколение и изграждане на мост между поколенията чрез запалване искрата на духовното в светлите детски души. Стремежът е интересът не само да бъде породен ,но и да бъде запазен.


   

Идеята за Детски фестивал за църковнославянски песнопения се зароди преди  четири години и беше  анонсирана на 08.05.2008 г.

Първото издание на Детския фестивал /проведено на 08.05.2009 г./ показа духовната нужда от такава инициатива.В него се включиха училищни хорове от София  както и такива известни хорови формации като хор „Бодра смяна”, Младежка хорова формация „Децата на Орфей” и др.Показаният интерес към инициативата на Фондация „Дарби” спомогна за издигане на Фестивала на национално ниво.

Във второто издание на Фестивала /08.05.2010 г./ се включиха детски хорове и формации от София, Ловеч, Септември, Кюстендил, Русе, Варна, което го издигна на национално ниво.

В рамките на  Третото издание на Детския фестивал /08.05.2011 г./ бяха поканени и  състави като Академичния хор „ГАУДЕАМУС”-Пловдив, Хор при храм”Св.Св.Кирил и Методий”, които  със своите постижения провокират  своите млади приятели към преданост към този вид музика. Този среща на опита  и детския стремеж, на осъзната духовна принадлежност и чистото детско любопитство изгражда онзи мост между поколенията, който стои в основата на всяка традиция.Децата имаха възможност да се докоснат до етичната и естетическа сила на тази музика, да създадат нови контакти,  да обмислят нови идеи. Фестивалът се превърна в истински празник за над 300 участници и стотици слушатели.Всеки участник бе награден с грамота и книга.

През май  2012 година  се проведе Четвъртото издание на Фестивала, като в него взеха участие близо 400 деца от страната и чужбина. Представянето на Хора на Музикалното училище г. Ниш, Сърбия  с неговите 60 участника бе своеобразен празник на църковно-славянската музика и на нейното величие.

Детският фестивал  е художествено събитие, което   оставя трайни отпечатъци  в духовния живот на участниците. Желанието на организаторите е Петото издание на Фестивала да го утвърди като международно културно събитие.

 За повече информация можете да се обърнете към  Фондация „Дарби” на тел. 02/9880340.

175
Удължени срокове за кандидатстване във Великобритания – прием 2016
(Дата: 2016-02-02)
164
ЗА КУРСИСТИ, КОИТО ТЪРСЯТ СЕРИОЗНА IELTS, TOEFL, SAT, FCE, CAE ИЗПИТНА ПОДГОТОВКА
(Дата: 2014-04-14)
152
Помощ от ДАРБИ за кандидатстване в чужбина
(Дата: 2013-10-14)Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11