06 / 2008 - 24/09/2022 20:30

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 




ФАКТИ СЪБИТИЯ МНЕНИЯ - АРХИВ

116
Емоцията да избереш сам бъдещето си

(Дата: 2008-07-03) || (Брой: 06 / 2008) || Автор: ДАРБИ



 Казвам се Елица Крумова, на 18 години от София. Тази година завърших Испанската гимназия с испански и португалски език, а през септември ми предстои да замина за Англия, където в следващите три години ще уча в London Metropolitan University, специалност Advertising and Marketing Communications.

От втори до седми клас живях с родителите си в Унгария. Когато се върнах в България за изпитите за кандидатстване в гимназия, майка ми предложи след ХІІ клас да кандидатствам в чужбина. Първоначално отхвърлих идеята, тъй като не можех да си представя да прекарам още години извън България. С течение на времето обаче започнах да обмислям възможни варианти за кандидатстване в чужбина. Въпреки че се занимавам с рисуване, проучих идеята за мениджмънт в Холандия, но в същото време се спрях и на моден дизайн в Италия. Когато бях в ХІ клас мой приятел бе приет в Англия и аз ненадейно прегърнах идеята за обучение във Великобритания и то именно в Лондон. От този момент единствената страна, в която желаех да продължа образованието си, бе Англия. Оставаше да избера точната специалност, което, за съжаление, не беше никак лесно.

Дълго време се опитвах сама да открия най-подходящите университети и специалности, докато един ден не видях рекламата на “Дарби”. Реших да се обърна към тях за помощ, уговорихме среща и така започна съвместната ни работа по кандидатстването ми в чужбина. Попитаха ме за интересите ми, какво бих желала да работя, в какъв град да живея и месец по-късно ми представиха списък на подходящите университети. Повечето от тях бяха в Лондон, което отговаряше на желанието ми, като фигурираха и някои с много висок рейтинг и в други части на Англия. Предложиха ми специалността Реклама и маркетинг комуникации, тъй като обхваща всички мои интереси. В началото настоявах да уча специалността реклама, но ми обясниха, че в нея се набляга повече на чисто изпълнителската страна, без да има възможност за творческа изява и самоинициатива. По-широката специалност разкрива по-голям спектър от бъдещи професии.

Между избраните от “Дарби” университети, отхвърлих всички извън Лондон. На едно от изложенията за образование в чужбина, организирано от “Дарби” имах възможността лично да се запозная с лектори от Bedfordshire и Middlesex University. Бях впечатлена от Bedfordshire, който обаче се намира на 30 км от Лондон. След като всичко необходимо за кандидатстването ми бе готово, Благовеста Евтимова от “Дарби” ме регистрира в UCAS с вече направения избор от 5 университета. Оставаше само да чакам кои университети ще ме приемат, и кои – не. Първият одобрил ме беше именно Bedfordshire, след това London Metropolitan, Middlesex, Greenwich. След дълги размисли стигнах до извода, че трябва да се придържам към първоначалното си решение университетът да се намира в Лондон и така отпадна Bedfordshire. Тогава прегледах каталог на London Metropolitan и колебанието този път се зароди между него и Greenwich. Накрая реших да избера окончателно London Metropolitan University.

Във всеки един момент в процеса на кандидатстването, консултантската помощ на “Дарби” в лицето на Благовеста Евтимова беше изключително полезна и своевременна, особено при избора на университети, специалност, и в следващия етап – при кандидатстването за студентски заем и стипендия. Много е трудно сам да се ориентираш в целия процес и да съумееш да спазиш всички срокове и изисквания. “Дарби” ми помогна да сe справя с всичко необходимо за кандидатстването и спомогна за решаването на много дилеми.

Етапът на чакане на офертите от университетите беше най-мъчителен. Всяко одобрение от даден университет беше повод за огромна радост. Сега, когато вече съм приета окончателно в London Metropolitan University, си спомням всеки един съдбоносен момент от кандидатстването ми и оценявам важността на това, което ми предстои. Остава ми само да се подготвя за предстоящото заминаване и да чакам какво ще ми поднесе бъдещето в Англия. С всеки изминаващ ден напрежението се засилва. Чудя се какво ли ще е, когато дългоочаквания момент на заминаването най-сетне настъпи и как ще изглеждат следващите три години в Англия. Не ми остава нищо друго освен да чакам и да се подготвя най-вече емоционално за неизвестното и донякъде плашещо бъдеще.


175
Удължени срокове за кандидатстване във Великобритания – прием 2016
(Дата: 2016-02-02)
164
ЗА КУРСИСТИ, КОИТО ТЪРСЯТ СЕРИОЗНА IELTS, TOEFL, SAT, FCE, CAE ИЗПИТНА ПОДГОТОВКА
(Дата: 2014-04-14)
152
Помощ от ДАРБИ за кандидатстване в чужбина
(Дата: 2013-10-14)



Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11