02 / 2009 - 23/07/2024 06:01

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 
ФАКТИ СЪБИТИЯ МНЕНИЯ - АРХИВ

158
120 Основно училище „Г.Ст. Раковски” гр. София - Заедно с европейски партньори гради творчески ателиета

(Дата: 2009-02-16) || (Брой: 02 / 2009) || Автор:
 

От тази учебна година учениците от 120 ОУ „Г.С.Раковски” под ръководството на екип от преподаватели участват в разработването на проект по програмата Коменски 2 „Учене през целия живот”.  Целта на този проект е издаване на електронното списание „Euroteen- a magazine for youngsters” и е с продължителност от 2 учебни години. Работата по проекта ще бъде осъществена с помощта на представители от 6 европейски държави- България, Италия, Германия, Полша, Испания и Турция.

120 ОУ „Г.С.Раковски” беше домакин на първата среща на страните участнички, която се проведе от 18 до 23.11.2008г. Богата и разнообразна програма ангажира вниманието и времето на гостите за периода на пребиваването им в София. Основните дейности бяха подчинени на темата “My city-my region” и  насочени към запознаване с културните, исторически и природни забележителности на нашата столица. За целта беше организирана панорамна обиколка на гр.София с посещение на храм-паметника „Ал.Невски”, църквата „Св.Георги”, джамията и синагогата, Народния театър „Иван Вазов”.  

На гостите от чужбина беше посветена традиционна българска вечер, която се осъществи в училището. Партньорите ни останаха впечатлени от гостоприемството, топлото и сърдечно отношение на българските си колеги, които бяха подготвили интересни специалитети от българската кухня.  По време на вечерята звучаха български народни песни и хора. Учениците от Германия, Полша и Италия бяха поканени на традиционна българска вечеря в семейства на български ученици. Малките гостенчета бяха изпълнени с възхищение и удовлетворение.

Участниците в проекта имаха щастливата възможност да присъстват на традиционния за 120 ОУ „Ден на природолюбието”, за който учениците винаги се подготвят с огромно желание и ентусиазъм. На тържественото откриване на празника присъстваха: г-н Джевдет Чакъров - Министър на околната среда и водите, г-н Прошко Прошков -  кмет на район Лозенец, г-жа В.Кастрева - началник на Регионалния инспекторат по образованието, г-жа Мария Минчева  -  директор на Дирекция „Образование” към СО, и други представители от МОН.  Учениците бяха разпределени в ателиета за работа с природни материали. Гостите от Германия, Полша и Италия се включиха заедно с ученици на 120 ОУ в ателие за изработване на хартиени макети. Разпределни в 5 екипа, децата изработиха макети, изобразяващи известни исторически и културни паметници в България: Кулата „Баба Вида” -  гр.Видин; Средновековната крепост - гр. Кула; Тракиййското светилище на Орфей -гр.Татул; Александровите къщи - гр.Златоград; Царската Патриаршия на Царевец - гр.В.Търново. Работата по макетите се оказа изключително увлекателна и креативна. Макетите бяха представени на специална изложба в училището.  

Част от програмата по време на визитата в България беше посещението на гр. Пловдив. Разходката в Града на тепетата беше съсредоточена в старинната част, която е обявена за археологически музеен резерват. Гостите посетиха Историческия музей, Етнографския музей, древния амфитеатър и други забележителности. Те бяха вдъхновени от неповторимата романтика на каменните улички, от чудния ансамбъл от битови къщи, които напомнят за колоритния бит на някогашните пловдивчани.

Не по-малко вълнуващо се оказа посещението на Национален парк Витоша. Един ден сред неповторимата красота и обаяние на природата беше истинско удоволствие за учители и ученици. Посетени бяха чудните Златни мостове, Националния Исторически музей, Боянската църква, Драгалевския манастир, които са уникални по своята същност национални обекти.

Участниците в проекта отнесоха със себе си един невероятно красив спомен за преживяното в нашата страна, едно силно усещане за обич, топлина и сърдечност във взаимоотношенията.

В рамките на тази среща беше проведен работен семинар, на който екипите от различните държави презентираха своите училища и родни места. Продуктът от съвместната дейност беше представен в електронен вид и на хартиен носител, позициониран на специални за това места в училищата.  

Домакин на следващата среща ще бъдат нашите партньори от Германия на тема „Cooking together”.

                                      Материалът е подготвен от екипа на проекта в 120 ОУ :
Цветанка Тонева, Таня Русева, Върбинка Димитрова,
Вера Ценкова, Надежда Недялкова, Ваня Максимова

175
Удължени срокове за кандидатстване във Великобритания – прием 2016
(Дата: 2016-02-02)
164
ЗА КУРСИСТИ, КОИТО ТЪРСЯТ СЕРИОЗНА IELTS, TOEFL, SAT, FCE, CAE ИЗПИТНА ПОДГОТОВКА
(Дата: 2014-04-14)
152
Помощ от ДАРБИ за кандидатстване в чужбина
(Дата: 2013-10-14)Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11