2 / 2010 - 19/05/2024 01:11

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 
ФАКТИ СЪБИТИЯ МНЕНИЯ - АРХИВ

245
60% ръст на заминаващите ученици в чужбина за последната година

(Дата: 2010-02-15) || (Брой: 2 / 2010) || Автор: ДАРБИВъпреки кризата все повече гимназисти заминават за чужбина в бординг училища


20
януари 2010г. - Според проучване, направено от консултантска агенция „Дарби”, за последната година, родители и деца все повече предпочитат средното образование извън България. Родителите изпращат най-често децата си в международни училища в Англия, Италия, Швейцария, Ирландия и САЩ.Проучването е направено във връзка с изложението „Отворени врати за образование в чужбина
2010”, организирано от консултантска фирма „Дарби” на 30 – 31 януари в хотел Radisson Sasв София и на 2 февруари във Варна, Гранд Хотел „Димят”. За първи път на това изложение ще участват елитни университети от Швеция, Турция и Абу Даби. На изложението ще бъдат представени още чуждестранните партньори на „Дарби” от над 10 държави, сред които средни училища, университети и езикови центрове от Европа и Америка. По време на изложението ще бъдат организирани и „Семинар за родители”, както и  „Магазин за езиково обучени, курсове и ваканции 2010”.

Според данните, най-голям интерес за 2008г. и 2009г., родителите проявяват към средните училища в Англия, където са и едни от най-добрите университети в света за продължаване на образованието. Данните се потвърждават и от проучването на Дарби сред чуждестранните й партньорите, като най-голям среден ръст на прием на български ученици бележат английските средни училища – 15 – 20%.

Предимно деца от столицата заминават да учат в чужбина, информацията от проучването на „Дарби” показва, че съотношението на заминаващите от София и градове извън столицата е 4:1 в полза на София. Същото е и съотношението на заминаващите по критерий момчета:момичета – 4:1 в полза на момчетата.

40% е ръстът, за 2009г. спрямо предходната 2008г., на най-предпочитана програма за обучение от родителите и децата - т. нар.
A Level (Advanced Level). Сертификатът Advanced Level е световно призната диплома за средно образование, приета за “златен стандарт” за прием  в топ университетите по света. Програмата съответства на английското kолежанско образование и нормално се покрива в последните две години от средното образование в Англия.

Предпочитанията за програмата
GCSE (General Certificate of Secondary Education), стандартен сертификат, който се издава след 10 клас, също бележи доста висок ръст  от 75% при сравнение на резултатите между 2008г. и 2009г.  

При избора на вида чуждестранно училище вариантите се свеждат до два основни - международни бординг училища и традиционни бординг училища. Интересът е значително по-голям към международните бординг (пансионатни) училища, тъй като те осигуряват на децата международна среда по време на обучението.

Пример за такова международно средно училище е Brookе House College, един от многото партньори на „Дарби”, който е бординг училище  и предлага възможност за стипендия като някои от възпитаниците му са студенти в престижни университети като Cambridge University, Loughborough University, Imperial College London, University College London и др.

  Образованието в чужбина е с доказано високо ниво, а инвестицията в образованието е една от най-възвръщаемите, стига да е направена правилно. Макар и с цената на по-големи вложения, родителите търсят и правят най-подходящия избор за своите деца”, ”, коментира Бистра Илиева, собственик на „Дарби”, пред журналисти, „Нашата цел е да подготвим родителите и максимално да им помогнем при избора на учебно заведение в чужбина.”

Специалистите на „Дарби” в областта на образованието в чужбина, са с вече петнадесет годишен опит в сферата на образованието в чужбина.. Дейността на фирмата включва целия процес от консултиране, подбор, проучване на учебни заведения  до заминаването на учениците….

Към „Дарби”, през 2007г., е създаден Дарби Колидж, за обучение по програмите IGCSE и A levelвтората степен на английското средно образование.

От октомври 2007г. Дарби Колидж е Cambridge International Examinations център, а от 2008г. – център на Cambridge Assessment в България. В колежа се администрират, както изпитите по британската програма A Level, така и приемните изпити за университета Оксфорд – ELAT, BMAT, HAT, TSA и STEP. През 2009г. Дарби Колидж получи разширение на лиценза и стана   първото българско училище с право да предлага IGCSE обучение. От септември 2009г. Дарби Колидж също предлага IGCSE (International General Certificate of Secondary Education), A Level, подготовка за LNAT (националният тест за прием в специалността право в най-добрите 10 британски университети), TSA (приемен изпит за широк кръг от специалности в Оксфорд), ELAT (приемен изпит за филологически дисциплини), HAT (изпитът за специалности, свързани с политика и история), STEP (изпитът за математически дисциплини) и приемният изпит за London School of Economics.

175
Удължени срокове за кандидатстване във Великобритания – прием 2016
(Дата: 2016-02-02)
164
ЗА КУРСИСТИ, КОИТО ТЪРСЯТ СЕРИОЗНА IELTS, TOEFL, SAT, FCE, CAE ИЗПИТНА ПОДГОТОВКА
(Дата: 2014-04-14)
152
Помощ от ДАРБИ за кандидатстване в чужбина
(Дата: 2013-10-14)Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11