3 / 2010 - 22/06/2024 23:35

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 
ФАКТИ СЪБИТИЯ МНЕНИЯ - АРХИВ

255
Европейски стандарт в българско училище!!!

(Дата: 2010-03-16) || (Брой: 3 / 2010) || Автор: ДарбиДарби Колидж е първото училище за английско средно образование в България. Тук учат не само изключително амбициозни млади хора, които не са доволни от това, което получават в българското училище, но и ученици, които вече са били в чужбина. Теодор Тодоров, Кирил Копрев и Тодор Косев са учили съответно 2 години в Канада, 8 години в Англия и 7 години в Либия. Връщайки се в България, за тях това е единствената алтернатива да продължат образованието си.  Днес тримата се опитват да сравнят едно западно училище с това, което си спомнят от своето българско училище и с Дарби Колидж – техният нов дом.  Въпреки натоварената им програма, успяхме да вземем интервю с тях, което, макар и блиц, разкрива техните настроения в момента. -За по-голяма яснота на нашите читатели нека започнем нашето интервю с това колко години и къде сте учили в чужбина?


Теодор Тодоров: Аз учих 2 години в Канада  - в гр. Уиндозр, в Riverside Secondary School.

Кирил Копрев: Аз заминах за Англия доста малък – само на 10 години и първо учих  в Barnadiston school, близо до Хейвирхил.  След това, от 6 клас продължих в един от най-прочутите английски колежи -  St. Edmunds college, където завърших и GCSE степен.

Тодор Косев: Аз и моето семейство заминахме за Либия, когато бях в 3 клас и там учих  в международно училище на CambridgeТриполи Колидж до миналата година, когато се върнах в България. 

-Разкажете ни малко повече за вашите западни училища.Какви и колко предмети изучвахте? Как протичаше един учебен ден?

Теодор Тодоров:  Всяка от общо двете години  изучавах  по 8 предмета, но основните от тях, като математика, се изучваха през цялото време.  Всеки учебен срок учихме само 4 предмета и се  концентрирахме върху тях, така че да усвоим материала и да покажем високи оценки. Учебните занятия започваха в 8.30 часа и свършваха в 12.30.Всеки един ден имахме всеки един от четирите изучвани предмети през срока, но часовете бяха в блок от 80 мин. с междучасия помежду им. След това имахме разнообразни извънкласни занимания.

Кирил Копрев: Последните две години – в GCSE изучвах 10 предмета. 7 от тях бяха задължителни, като математика, английски език, религия, химия, биология, физика и френски език. Останалите три бяха избираеми и всеки решаваше сам какво точно да предпочете,според интересите си. Изпитите по всички предмети се държаха в края на втората година, като  имаше най-малко по два изпита на предмет. Това означаваше около 30 изпита за 1 месец, което беше един много добър тренинг, който много ми помага сега в A Level.

Тодор Косев: В GCSE изучвах 6 предмета за 2 години. От тях бяха задължителни бяха математика и английски език. Останалите можеха да се избират. В края на втората година се държаха изпитите. Учехме всеки ден от 8 до 14.00 часа, като училището посещаваха ученици от много различни държави и най-вече деца на дипломати.

-Каква беше най-голямата разлика в сравнение с българското училище, където  учехте преди? 

Теодор Тодоров: Аз бях добре подготвен, когато отидох в чужбина и не се притеснявах, но това, което ме изненада бе  начинът на преподаване и изпитване. Учителите се стремяха да използват повече разнообразни и интерактивни подходи на преподаване всеки час. Изпитваха доста повече и върху разнообразни въпроси от различен тип, а не както в България – пред дъската върху урока от предишния ден.   

Кирил Копрев: Основното, което ще запомня от обучението си в Англия и което беше различно  с българското ми училище, бяха стриктните изисквания и правила. Изключително много държаха да си добре подготвен всеки ден и проверяваха това непрекъснато. Даваха много домашни и веднага, на следващия час, ги проверяваха, за да разберат дали си готов за часа.

Тодор Косев: Най-голямата разлика бяха езикът и културата, дори това, че учих от неделя до четвъртък. В началото това беше странно и ми беше трудно, но после свикнах. Либия е една съвсем различна страна, с различни традиции и обичаи. Училището, в което учих, обаче, бе международен колеж специално за чуждестранни ученици. Най-силно ще запомня преподавателите си, които бяха от различни държави, но всички бяха много добре подготвени.

-Може ли да сравните обучението тук, в Дарби Колидж, с това в чужбина? Открихте ли нещо ново и различно, връщайки се тук в България?

Теодор Тодоров:A Level представлява по-високо ниво  в сравнение с предходната степен и изпитите са по-трудни. Така че за мен това беше предизвикателство. Различното е, че в Дарби, класовете са малки, с малко ученици, което има своите големи предимства. Това беше едно от най-важните неща, които ми помогнаха да постигна високи резултати. 

Кирил Копрев:  Основната разлика е, че в Дарби сме много по-малко и обучението е оne:one – бих казал  индивидуално. Обяснява се всичко, докато всеки го разбере, докато в клас от 20 човека, както бях аз в Англия, това няма как да стане. Там имахме регламенирани консултации, докато тук всеки час и всеки ден ти се обяснява всичко, което искаш да знаеш, допълнително. Учителят работи с всеки ученик.   

Тодор Косев: Тук се учи много по-интензивно. Оказа се, че втората степен- A Level е доста по-различна от първата – GCSE. Тук се иска да анализираш информацията, докато в GCSE се наблягаше на теорията. Сега е доста по-трудно. Изискванията и натоварването са доста високи. Например в Либия часовете ми бяха по 40 мин. докато тук са повече. Важното е,обаче, че всички учители помагат много и работят отделно с всеки от нас.

Разговорът ни завършва с коментари за любимите учители в Дарби. Изненадващо или не, това са тези, които са най-взискателни, но при които и тримата имат най-високи резултати. Благодарение на тях трите момчета ще попаднат в желаните университети.  Кирил има „А” на математика и „Б” на икономика и вече има оферти от няколко висши учебни заведения за специалността бизнес и мениджмънт. Теодор има три „Б” и се оказва предпочитан кандидат навсякъде, където е кандидатствал за бизнес и мениджмънт, именно заради балансираните си знания и оценки. Тодор е все още първа година, но вече се гордее с трите си оценки „А” по психология, която е станала неговият любим предмет и е сигурен, че това много ще му помогне да се реализира в областта на правото. И тримата имат големи амбиции и с нетърпение очакваме след време да ги интервюираме отново, вече като студенти в едни от най-добрите чуждестранни университети.

 

175
Удължени срокове за кандидатстване във Великобритания – прием 2016
(Дата: 2016-02-02)
164
ЗА КУРСИСТИ, КОИТО ТЪРСЯТ СЕРИОЗНА IELTS, TOEFL, SAT, FCE, CAE ИЗПИТНА ПОДГОТОВКА
(Дата: 2014-04-14)
152
Помощ от ДАРБИ за кандидатстване в чужбина
(Дата: 2013-10-14)Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11