5/2011 - 24/09/2022 18:43

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 
ФАКТИ СЪБИТИЯ МНЕНИЯ - АРХИВ

369
Детски фестивал за църковни песнопения

(Дата: 2011-05-16) || (Брой: 5/2011) || Автор: Дарби
 За трети пореден път в столичния храм „Св. Параскева“, на ул. „Г. С. Раковски“, бе открит Детският фестивал за православни църковни песнопения и духовни песни “Осанна във висините!“. Фестивалът се проведе под мотото „Оставете децата и не им пречете да дойдат при Мене” (Мат. 19:14) и бе организиран от фондация „Дарби” съвместно с църковното настоятелство на храм „Св. Параскева”.

В неделния ден, на 8 май, под купола на столичния храм се събраха над триста деца от цяла България. Това бяха деца от различни певчески формации, обединени от православната вяра и от желанието да изпълняват църковна музика. Фестивалът за православни песнопения е получил благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим и подкрепата на: Министерство на образованието, младежта и науката, Министерство на културата, Столична община и Регионален инспекторат за образование - София. Като форум е включен в Националния календар за извънучилищни дейности на Министерството на образованието, младежта и науката за учебната 2010/2011 година.

По традиция песенният фестивал започна с празничен водосвет, отслужен от свещениците: протойерей Йоан Чикалов - предстоятел на храма, протойерей Кирил Дидов - председател на храм „Св. апли Петър и Павел“ и свещеник Христо Попов от храмовото духовенство. В края на водосвета отец Йоан, който е съорганизатор на събитието и в този ден честваше свой личен празник, поръси със светена вода всички деца и възрастни, изпълнили храма и ги поздрави сърдечно.

 Г-жа Бистра Илиева, председател на фондация “Дарби”- основен инициатор и организатор на фестивала, се обърна с топли думи към малките певци и диригенти, като им благодари, че в този ден са тук: „Мисията на нашия фестивал е да се съберем всички в храма" - каза г-жа Илиева. "Духовната песен се е пяла от древни времена и носи познанието на християнската вяра... песента е молитвата ни към Бога, песента ни дава свободата, песента ще даде бъдещето на нашите деца. Нека да пеем! Нека всеки, който е прекрачил прага на храма да си отиде благословен и блажен!“ - пожела тя и откри третото издание на фестивала.

В програмата взеха участие: Камерна формация за църковна музика “Децата на Орфей“, деца от 146 ЦДГ “Звездица“, кв. „ Кремиковци“, Хор „Рая“ към 20 ОУ “Тодор Минков“ - София, Детски хор „Орфей“ - Хасково, Хор „Ангелски гласчета“ - Кърджали, Детска група при Детски дом “Радост“ - с. Дрен, Детски хор при катедрален храм „Успение Богородично“ - Варна, Вокална група при 54 СОУ - София, Група за православни песнопения към 41 ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ - София, Детски хор при храм „Св. Параскева“ - София, хор „Бодра смяна“, Младежки хор при храм „Св. Кирил и Методий“ - София, група от Софийската духовна семинария и Академичен камерен хор „Гаудеамус“ - Пловдив.

Празник на децата християнчета! - така най-точно може да се определи този ден, в който малки и големи певци с вдъхновение изпълняваха църковнославянски песнопения. Малчугани на различна възраст усърдно пееха възкресния тропар „Христос воскресе“ и с радост показваха всичко, което са научили за прослава на нашия Господ Иисус Христос. От малките, които се стараеха правилно да произнасят църковнославянския текст, до големите, които професионално изпълняваха евхаристийни песнопения, всички „с едно сърце и една уста“ възхваляваха и благодаряха на Бога и св. Богородица.


Г-жа Бистра Илиева сподели особено голямата си радост, че тази година Негово Светейшество Българският патриарх Максим е благословил децата да пеят под купола на храма и това, че с всяка изминала година броят им се увеличава, както и качеството на хоровете, които участват. „Песента дава мир на душата!“ - каза тя и разказа за дарителите, бъдещите планове и за избора на едно дете, което поискало да дойде да пее в храма, вместо да отиде на военен парад. Цялото интервю може да чуете на аудиофайл в края на новината.
Третото издание на Детския фестивал за църковнославянски песнопения и духовни песни бе закрит от протойерей Кирил Попов с тържествено Многолетствие, в което се включиха всички певчески формации. На всички участници бяха връчени дипломи и подаръци.

„До нови срещи!" - си пожелаваха едни на други певците - "И нека отново да се съберем в храма през следващата година, за да укрепяваме вярата си, да изразяваме надеждата си и да даряваме любовта си чрез песента!“

 За повече информация можете да разгледате официалния сайт-а на СВ.СИНОД НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА

 


 

175
Удължени срокове за кандидатстване във Великобритания – прием 2016
(Дата: 2016-02-02)
164
ЗА КУРСИСТИ, КОИТО ТЪРСЯТ СЕРИОЗНА IELTS, TOEFL, SAT, FCE, CAE ИЗПИТНА ПОДГОТОВКА
(Дата: 2014-04-14)
152
Помощ от ДАРБИ за кандидатстване в чужбина
(Дата: 2013-10-14)Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11