5/2012 - 24/09/2022 18:30

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 
ФАКТИ СЪБИТИЯ МНЕНИЯ - АРХИВ

461
Четвърто издание на Детския фестивал за църковнославянски песнопения и духовни песни

(Дата: 2012-05-15) || (Брой: 5/2012) || Автор: ДарбиТекст: Весела ИГНАТОВА


За четвърта поредна година столичният храм „Св. Параскева“, на ул. "Г.С.Раковски“, стана домакин на Детския фестивал за православни църковни песнопения и духовни песни “Осанна във висините!“, чийто символ са думите Христови: "... оставете децата и не им пречете да дойдат при Мене..." (Мат. 19:14).

На 7 май, под купола на красивия софийски храм се събраха 400 деца и младежи от България и чужбина, които показаха своята любов към духовната песен и богослужебните песнопения.
Тържеството на детската църковна песен, организирано от фондация „Дарби” и църковното настоятелство на храм „Св. Параскева” започна с празничен водосвет, отслужен от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит. В него взеха участие софийският протосингел ставр. ик. Ангел Ангелов, протойерей Йоан Чикалов, предстоятел на храм „Св. Параскева“, и председатели на столични храмове.
Песнопенията на водосвета бяха изпълнени от възпитаници на Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски“.

След като поръси със светена вода всички деца и възрастни, изпълнили храма, Знеполският еп. Йоан ги приветства с добре дошли и се обърна към тях с думите:
„Нашите скъпи деца са богатството на Родината ни и те трябва да имат бъдеще, защото те са пълнотата на домашната църква и бъдещето на страната ни… Когато ги виждаме тук на различна възраст с техните ръководители да изпълняват църковни песнопения и духовни песни, им пожелаваме успех и да намерят истинския път в живота. Благопожелаваме: На добър час! И да отнесете Божието благословение и това на св. Параскева по домовете си!"

 
 
 
 
 

Г-жа Бистра Илиева, председател на фондация “Дарби”, която е основен инициатор и организатор на фестивала, също приветства младите изпълнители, като се обърна с топли думи към тях и им благодари за това, че са се отзовали на поканата, и че те са тук - под купола на храм “Св. Параскева“.

Във фестивалната програма взеха участие училищни хорове и известни хорови формации, като хор "Бодра смяна", Детски хор „Орфей” – Хасково, хорът на Пловдивската академия за музикално, танцово и изобразително изкуство "Гаудеамос", Детският хор при катедрален храм „Св. Успение Богородично” – Варна, „Архангелски глас” – Ловеч, които с постиженията си провокират своите млади приятели от училищата с преданост към църковнославянските песнопения. Умилителни бяха изпълненията на вокална група „Радост” от Дома за деца, лишени от родителски грижи - с. Дрен, детска вокална формация от гр. Септември, вокална формация „Надежда” от Народно читалище „Свобода”, София, и софийските училищни хорове на 41-во Основно училище, 20-то ОУ, 54-то СОУ, както и хор „Ангелски гласчета” при ОУ „Св. Кирил и Методий” в Кърджали, детски хор „Чисти сърца” към катедралния храм „Св. Висарион Смоленски”, Смолян, вокална група към храм „Св. Параскева”.
За първи път във фестивала участват Немската гимназия и детска група от СИП "Религия" към Основно училище „Евлоги Георгиев”, Дупница.
Детският фестивал за първа година събира толкова участници, сред които имаше 62-ма възпитаници на Средно музикално училище в гр. Ниш, Сърбия.

За четвъртото издание на Детския фестивал “Осанна във висините“ споделят:

Протойерей Йоан Чикалов:
„Радостно е, че участниците от година на година стават все повече. Изпълненията стават все по-добри и някои могат да бъдат еталон за изпълнение по време на св. богослужба. Въздействат с вложено в тях чувство и показват положения труд при усвояването, и това прави празника все по-радостен. Като организатор само мога да благодаря на Бога, че ни помага да осъществим това свое начинание. За Негова слава нека да бъде всичко, което се случва и да продължим, и успешно да реализираме следващите издания“.

Г-жа Бистра Илиева:
„Фестивалът се развива все по-добре, така както си го представяхме. Разбира се, постепенно той набира скорост. Той е като дом, който градим и всяка година слагаме по една тухла в дома. Тази година сме удовлетворени от факта, че имаме нови хорове, а и вече международно участие - от Музикалното училище в Ниш дойдоха 62-ма участници. Имаме удовлетворение, че се включиха и нови формации, такива са хористите от Немската гимназия, която сформира наскоро хор и това им е първата изява като такъв, специално за фестивала дойдоха и децата от Дупница… Децата обичат да пеят, чрез песента те се сближават. Младежите показват на по-малките и така всички запяват, а песента се предава от уста на уста. Отец Кирил Попов, който е от първото издание на фестивала и наскоро бе награден с престижна награда за църковен композитор, подари на всеки от диригентите наскоро излязлия от печат сборник с богослужебни песнопения.

В него може да си намери подходящ репертоар всеки от хоровете и така всички заедно да пеем, защото сме едно християнско семейство и в това ни е силата, добрината и любовта, което и е най-важното!"

В края на фестивала г-жа Бистра Илиева отново представи певческите формации и връчи дипломи на диригентите и ръководителите. С тържествено "Многолетствие" протойерей Кирил Попов закри четвъртото издание на Детския фестивал за църковнославянски песнопения и духовни песни, в което се включиха всички участници. Младите таланти получиха грамоти, подаръци и почерпка.

С пожелание за нови срещи през 2013 г. в петото издание на фестивала се разделиха организатори, духовници и творци.

175
Удължени срокове за кандидатстване във Великобритания – прием 2016
(Дата: 2016-02-02)
164
ЗА КУРСИСТИ, КОИТО ТЪРСЯТ СЕРИОЗНА IELTS, TOEFL, SAT, FCE, CAE ИЗПИТНА ПОДГОТОВКА
(Дата: 2014-04-14)
152
Помощ от ДАРБИ за кандидатстване в чужбина
(Дата: 2013-10-14)Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11