09 / 2008 - 03/06/2023 16:50

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 
СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА - АРХИВ

144
ПРОГРАМА за културен обмен “Една учебна година”

(Дата: 2008-12-15) || (Брой: 09 / 2008) || Автор: ДАРБИ От десетилетия, ученици на възраст 15 -18 години участват в процеса на международно общуване, като взимат участие в програми за културен и образователен обмен. Освен предимствата за непосредствените участници в обменните програми, международната размяна на учащи има съществена роля и за по-доброто взаимодействие между хора от различни държави.

Младежите, които се обучават по тази програма живеят в приемни семейства-доброволци, подбрани според техния принос и желание да са домакини на чуждестранен ученик. Хиляди представители на програмата в Европа и САЩ работят целогодишно по намиране на най-подходящите семейства. Приемните семейства имат две общи черти – топлина и щедрост. Те очакват с нетърпение приемните деца и правят всичко възможно всяко едно от тях да почувства дома им като свой .

В програмата участват едни от най-добрите държавни училища. Учениците имат възможност да се запишат за три, пет или десет месечен престой, да изберат учебните курсове, които ще следват по време на програмата, да се подготвят и се явят на изпити за сертификат за владеене на езика, а с помощта на педагозите от училището, да направят проучване на висшите учебни заведения, ако имат изразено желание да продължат в бъдеще образованието си в същата държава. Младите хора стават членове на едно многонационално общество, участвайки в училищния живот, който е изпълнен с различни дейности и приятни преживявания.

Учебната година започва през август или септември и завършва през май или юни. Учебната програма в САЩ се състои от шест или седем предмета, от които само два са задължителни – английски език и американска история. В германските училища заниманията са на групи и дискусиите са често срещан метод на обучение. Активното участие в извънкласните дейности е естествен начин за непосредственото възприемане на изискванията в новото училище и прекрасен начин за намиране на нови приятели.

За участие в програмата има няколко задължителни условия, на които трябва да отговаря всеки кандидат- участник:

трябва да сте редовен ученик, на възраст между 15 и 18 години.
трябва да владеете езика на съответната държава поне на средно ниво /за скандинавските държави може и английски език/ и да сте го изучавали поне две години.
да имате среден успех за последните три години на обучение над 4.50.
интервюто и тестът по езика са задължителни за всеки кандидат.

Кандидатстването по програмата е най-добре да започне в края на календарната година, преди годината, в която участникът следва да започне обучението си в избраната държава. За подготовката е необходимо да се отдели време, за да може комплектът от документи да добие вида, изискван от организацията-партньор. Всеки участник в програмата получава сертификат за завършен клас след приключване на участието си в нея. Обикновено този документ придобива съществено значение при кандидатстване за продължаване на образованието или при кандидатстване за работа.

За голяма част от участниците в обменната програма следването в университет в чужбина започва точно от участието им в тази програма, а натрупаните впечатления и житейски опит остават за цял живот.

Готови ли сте да започнете да мислите глобално? Направете тази първа вълнуваща стъпкa. Ако имате необходимата нагласа, резултатите могат да бъдат само положителни.

175
Удължени срокове за кандидатстване във Великобритания – прием 2016
(Дата: 2016-02-02)
164
ЗА КУРСИСТИ, КОИТО ТЪРСЯТ СЕРИОЗНА IELTS, TOEFL, SAT, FCE, CAE ИЗПИТНА ПОДГОТОВКА
(Дата: 2014-04-14)
152
Помощ от ДАРБИ за кандидатстване в чужбина
(Дата: 2013-10-14)Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11