02 / 2009 - 03/06/2023 10:22

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 
СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА - АРХИВ

161
Средно образование във Великобритания

(Дата: 2009-02-16) || (Брой: 02 / 2009) || Автор: ДАРБИ

Великобритания е една от държавите в Европа с традиции в образователната система, която поддържа и обогатява от векове.

Какви са предимствата на английското средно образование и какво предизвиква интереса към него?

Децата във Великобритания започват училище на 5-годишна възраст. Първото ниво на образование се нарича „Pre-preparatory School” и в него се учи до 7-годишна възраст.На това ниво малките ученици полагат и първия си изпит в живота-събеседване. Поради крехката си възраст децата не могат да определят своите интереси и вместо тях това правят техните родители. В „Pre-preparatory School” се изучават основите на английския език, математиката, историята, музиката, рисуването и приложни умения.

Следващата степен на английската образователна система е началното училище. Тя е позната като подготвително училище-„Preparatory School”. Тук децата обикновено се обучават до 13-годишната си възраст. Най-известните училища във Великобритания приемат кандидатите в тази степен след събеседване и тест за подбор. Тук освен задължителните предмети се изучават още и някои естествени науки.

От 14 до 18-годишна възраст учениците във Великобритания посещават средно училище, известно още като „Secondary School”. До 14-годишната им възраст за всички ученици е задължителен един образователен минимум и те изучават задължителните предмети. От 14 до 16-годишната си възраст учениците в английските училища се подготвят за получаване на диплома за средно образование-GCSE (general certificate for secondary education). Този сертификат и изпитите за получаването му са задължителни за всички присъстващи. Подготовката за сертификата изисква изучаване на средно 10 предмета и полагане на изпити върху всички тях.

След завършването на този етап от образованието и получаване на посочения сертификат младите хора могат да продължат обучението си в колеж за професионално образование, но не и във висше учебно заведение. Ако ученикът иска да кандидатства в университет или колеж за висше образовани от 16 до 18-годишна възраст, следва да премине през последното ниво  от средното образование A Level в училище в Sixth Form. В тези две учебни години се изучават четири или пет предмета, което на практика означава специализирана подготовка за висше образование. В края на този две годишен период на обучение се държат изпити върху всички изучавани предмети, а резултатите от тях служат за прием във висшите учебни заведения във Великобритания.

Ако ученикът все още не е ориентиран за специалността, която ще изучава в университета или колежа за висше образование, той би могъл да избере програмата AS Level. Основното при тази програма е самостоятелната подготовка. Изучават се по-голям кръг от предмети, а изпитите тук са осем.

 


 

Някои от английските училища предлагат и международната пред-университетска програма IB International Baccalaureate. Продължителността на този вид програма е също две години, но изучаваните предмети са повече от пет. Изпитите, които се държат в края на обучението, се признават за кандидатстване не само в университетите във Великобритания, но и във висшите учебни заведения на много други държави.

Училищата във Великобритания са държавни и частни. Независимо от големия брой частни училища-над 2 500, основната част от учениците-около 90%, посещават държавните училища. Обучението в частните училища предлага много повече възможности за развитие на децата. Практически над 90% от завършващите средното си образование в частни училища постъпват в университет.

Частните училища във Великобритания могат да бъдат класифицирани по различни признаци. В зависимост от постиженията на изпитите GCSE и A Level-висша и първа лига; смесени училища, предлагащи прием както за момчета, така и за момичета; училища само за момичета или само за момчета, дневни и пансионни (т.нар. бординг) училища и др.

175
Удължени срокове за кандидатстване във Великобритания – прием 2016
(Дата: 2016-02-02)
164
ЗА КУРСИСТИ, КОИТО ТЪРСЯТ СЕРИОЗНА IELTS, TOEFL, SAT, FCE, CAE ИЗПИТНА ПОДГОТОВКА
(Дата: 2014-04-14)
152
Помощ от ДАРБИ за кандидатстване в чужбина
(Дата: 2013-10-14)Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11