04 / 2009 - 19/05/2024 00:54

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 
СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА - АРХИВ

179
Испанската образователна система

(Дата: 2009-04-17) || (Брой: 04 / 2009) || Автор: ДАРБИ Все повече българи търсят възможност да осигурят на децата си качествено образование извън България и то далеч не само висше. Интересът към средното образование в чужбина непрекъснато нараства. Разбира се, важно е да разполагате с повече информация за различните образователни системи. Безспорно Великобритания все още е предпочитана дестинация, но високо качество можете да откриете и в други държави. За някои от Вас Испания може би изглежда малко екзотична и не звучи толкова сериозно, но дали ще мислите така след като се запознаете с възможностите, които тя предоставя.
В повечето области на Испания децата могат да посещават училище от 3-годишна възраст, въпреки че задължителната начална възраст е 5 години.Основното образование е задължително и безплатно. То продължава до 16- годишна възраст-необходимата възраст за започване на работа. Образователната система  включва общо и специално образование, т.е. различните нива са адаптирани към учениците със специфични нужди. Всеки ученик преминава през основно професионално обучение, което се предлага от средните училища. Професионалната подготовка е организирана на две нива. Първото ниво е в края на задължителното средно образование, а второто- в края на „Bachillerato”.
Задължително за испанските училища е наличието на часове по религия, които се посещават доброволно от желаещите ученици.
При обучение, свързано с изкуство или езици се прилагат специални програми.
Общообразователната система се състои от следните нива: детско образование от 3 до 6г., основно образование от 6 до 12г., задължително средно образование от 12 до 16г., свободно избираемо средно образование, включващо “бачиерато” и средна степен на професионално образование.
Средно образование          
 
На около 12г. децата се преместват в средно училище (El I
nstituto). Първите четири години се наричат Educacin Secundaria Obligatoria- la E.S.O.-задължително средно образование. Учениците могат да завършат обучението си на края на тази степен или с навършването на 16-годишна възраст.
Задължителното обучение е разделено на два цикъла(всеки е двугодишен), в които при незадоволителни резултати от края на всеки цикъл може да се наложи повтаряне на втората година.
В средните училища се преподават разнообразни предмети, включително английски или френски език по избор.
В края на la E.S.O. учениците могат да продължат в двугодишния „Bachillerato” или да се запишат в курс по практическо обучение, наречен “modulos”.
Има четири вида „Bachillerato”-Изкуства, Хуманитарни науки, Естествени и здравни науки и Технология.
“Мodulos” включва офис и административни умения, механика, обществено хранене и фризьорство.
След две години в „Bachillerato” учениците полагат тежки изпити. Тяхната крайна оценка се образува като комбинация от резултатите от изпитите и оценките през годината. Един месец по-късно учениците, които искат да продължат образованието си в университет, полагат общ изпит за прием в университет. Специалността, която могат да изучават в университета, зависи от резултата от изпита и от резултатите от техния „Bachillerato”.
Испанската образователна система се състои от субсидирани от държавата училища и мрежа от частни училища, много от които са чуждестранни и включват значителен брой британски институции. 30% от испанските ученици в момента учат в частни училища, повечето от които са смесени дневни учебни заведения.
Едно от най-престижните бординг училища в Испания, изградено изцяло на английската система на обучение е King`s College. Основано е през 1969г. Признато е от Министерство на образованието на Испания. Намира се в Мадрид и е разположено върху 12 акра земя. Разполага с отличен сграден фонд, технически и спортни съоръжения, зелени площи, школа по езда, футболни игрища, тенис кортове, спортни площадки за волейбол и баскетбол. Повече от 36 години училището предлага образование с високи стандарти, за което свидетелстват постигнатите изпитни резултати и приемът на учениците в престижни университети. Тук учат 1480 деца от 38 националности.. Съотношението ученик учител е 13:1. King`s College предлага бординг предимно на чужденци.За останалите е организиран дневен транспорт. Кампусът е чудесно устроен, разполага със стол, библиотека, 7 лаборатории, 2 зали по музика, модерна бординг сграда, зала с капацитет 350 души, зала по изкуства, няколко компютърни зали, басейн. Спортът е част от учебната програма. Предлагат се футбол, баскетбол, волейбол, атлетика, дълго бягане, плуване, катерене, езда, тенис и мн. др.
Училището предлага следните учебни програми:
-GCSE
-A level
До 16г. учениците учат изцяло по английската образователна система. Последните две години на обучението се държи изпита GCE, който дава възможност за продължаване на обучението в университет. Негова алтернатива е испанската матура. И в двата случая учениците, които желаят да следват в Испания държат изпита „Селективидад”. Колежът предоставя няколко ученически стипендии “Roger Fry”. За постигнати много добри академични резултати те са частични или пълни.
Caxton College е училище, предлагащо всички степени на английското средно образование във Валенсия,  Испания. Разположено е в средната част на местност между планини и море, с характерен средиземноморски климат и слънчева светлина. Caxton College предлага удивителни условия за живот и обучение. То е отворено, мултикултурно училище, основано от едно валенсианско семейство, където учениците от различни континенти се обединяват, за да създадат заедно една атмосфера на разбирателство и толерантност.
Сградите на училището са проектирани от група архитекти специално, за да отговарят на неговите нужди. Тук учениците могат да се възползват от най-добрите и разнообразни  учебни помещения: компютърни и научни лаборатории, класни стаи за изкуство,по готварство и музика, за аудиовизуално и мултимедийно обучение, голяма библиотека и театър, всички оборудвани с последна техника, идеални за съвременните методики на преподаване.
Caxton College е разположен  на 40 000 кв.м. площ, на които са разгърнати много спортни съоръжения, всички отговарящи на изискванията за безопасност: спортен павилион, площадки, басейни, тенис кортове, мини игрище за голф и др. съоръжения, всичко, което е необходимо за стимулиране на физическото развитието на  учениците.
Caxton College е традиционно бординг училище, предлагащо  две различни възможности за настаняване – в общежитията на училището или в испански семейства , като и двете предоставят на учениците възможността за едно уникално и незабравимо преживяване.
Caxton College изпълнява националната Британска образователна програма и обучава повече от 1200 ученици до18- годишна възраст, които преминават през четири образователни етапа:

175
Удължени срокове за кандидатстване във Великобритания – прием 2016
(Дата: 2016-02-02)
164
ЗА КУРСИСТИ, КОИТО ТЪРСЯТ СЕРИОЗНА IELTS, TOEFL, SAT, FCE, CAE ИЗПИТНА ПОДГОТОВКА
(Дата: 2014-04-14)
152
Помощ от ДАРБИ за кандидатстване в чужбина
(Дата: 2013-10-14)Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11