5 / 2010 - 22/06/2024 21:12

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 
СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА - АРХИВ

276
Видяно и преживяно…

(Дата: 2010-05-13) || (Брой: 5 / 2010) || Автор: Дарби Пътуване…Припомнете си емоциите, които изпитвате когато тръгвате на път. Очакване, но и леко свиване на стомаха пред неизвестното, което предстои. Дори, когато си мислим, че сме свикнали с царящата суетня по летищата, те пак ни се струват недостатъчно дружелюбни и някак стерилни. С трепет очакваме да видим познато лице, което ще ни успокои. А ако никой не ни чака?... Тогава е добре да сме запознати с мястото, на което отиваме, да имаме най-пълна представа какво да очакваме.
Ще ви разкажем за едно пътуване, което е насочено към това да подпомогне родители и деца, заминаващи да получат средното си образование във Великобритания. Г-жа Наташа Христова-консултант за средно образование в „Дарби” беше поканена на конференция в средното бординг училище The Cambridge Centre for Sixth form Studies. Тя съчета своя престой в Англия с посещение на редица английски училища-партньори на Консултантската къща.

-Г-жо Христова, как се чувствахте при при стигането си в Англия?
-Бях притеснена, защото програмата ми беше много натоварена и всичко зависеше от добрата организация, но когато видях шофьора на училището St. Bees School , който ме очакваше, се успокоих и си казах, че ако всичко върви по този начин, това ще бъде едно ползотворно пътуване.
-Каква беше целта на конференцията, на която бяхте поканени?
-Тя имаше като задача да запознае представители на Консултантски къщи от Европа и Азия, партньори на  Saint Bees, с училището. Акцентът падна върху предстоящото през есента откриване на новата сграда на учебното заведение, която се намира в идеалния център на Кеймбридж. Желанието на организаторите беше техните партньори предварително да имат цялостна представа условията, които училището предоставя. Освен това бяхме запознати с различните учебни програми, материалната база, настаняването. С разрешение на преподавателите, успяхме и да посетим различни часове. Направи ми впечатление приятелската атмосфера, която цареше. Разбира се там класовете са малки и има възможност за индивидуална работа, но общото настроение, според мен, се дължеше на разбирането за обща цел на ученици и учители.
Освен The Cambridge Centre for Sixth form Studies Вие посетихте и редица други училища. Какво е общото Ви впечатление?
-Да, успях да посетя  St. Bees School, Abbey College Manchester, Abbey College Birmingham, Brooke House College и CATS Cambridge, The Cambridge Centre for Sixth form Studies. Срещнах се с директори, мениджъри. Навсякъде бях очаквана, разговарях на различни теми, запознах се с материалната база и мога твърдо да заявя, че това, което характеризира всички тези образователни институции, е високият академизъм.
-Успяхте ли да се срещнете с български деца, които учат там?
-За мен това бяха особено полезни срещи. Чрез тях се докоснах дотяхната гледна точка, а това значително обогати представите ми за образователния процес, за английската система изобщо.Това, което ме впечатли най-много в тези деца беше излъчването-уверени и мотивирани, готови да се преборят с всичко и да постигнат целите си. Разбира се, като всички деца и те «мърмореха»-например тези, които обичат спорта, смятат, че времето за него не е достатъчно, а другите, които не са толкова запалени по него-че той им отнема от свободното време и т.н.  Постъпилите през тази учебна година споделиха очакванията си, а по-големите -вълненията си от предстоящите изпити.

-Какво изпитвахте когато си тръгвахте?
-До известна степен ми беше мъчно. За тези няколко дни Кеймбридж сякаш проникна в душата ми. Там отвсякъде те обгражда «мирисът» на наука. Виждаш студентите на колела, с раници на гърба, виждаш преподавателите в тоги да пресичат площадите, преминавайки от една сграда в друга, виждаш книжарниците и библиотеките-науката е навсякъде около теб. От друга страна се чувствах удовлетворена от това, което видях.  Всяка такава среща е от голяма полза, защото за мен като консултант е изключително важно да бъда максимално добре информирана, за да подпомогна родителите  в избора на учебно заведение най-правилно. И, разбира се, бях щастлива, че се прибирам у дома.
.
-Благодаря Ви и Ви пожелавам много успехи във Вашата работа. 

175
Удължени срокове за кандидатстване във Великобритания – прием 2016
(Дата: 2016-02-02)
164
ЗА КУРСИСТИ, КОИТО ТЪРСЯТ СЕРИОЗНА IELTS, TOEFL, SAT, FCE, CAE ИЗПИТНА ПОДГОТОВКА
(Дата: 2014-04-14)
152
Помощ от ДАРБИ за кандидатстване в чужбина
(Дата: 2013-10-14)Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11