7 / 2010 - 22/06/2024 22:24

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 
СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА - АРХИВ

294
Разходка в света на средното образоване

(Дата: 2010-09-13) || (Брой: 7 / 2010) || Автор: Дарби Всеки, който има поне малка представа  от средното образование в съвременна Европа, е поразен от голямото му разнообразие.Там ще срещнете средни училища, които са държавни или частни, общински или религиозни. Частните училища от своя страна са дневни или бординг /пансионатни/. В държави като Великобритания, САЩ, Канада и други, те могат да бъдат само за момичета и само за момчета, въпреки, че не липсват и смесени.

Oбучението в частните училища предлага повече гаранции за развитието на ученика. Всички, завършили средното си образование в частно училище, постъпват в университет. Причините са много. Eвропейските и световни средни училища заделят не малко финанси за строителството на модерни сгради със съвременно оборудвани кабинети, компютърни зали, театрални и изложбени зали, плувни басейни, тенис кортове, фитнес зали, игрища. Образователните програми в тези училища са съчетани с широка гама от съпътстващи дейности, които  дават възможност на децата напълно да разгърнат заложбите си.

 От друга страна, съвременните средни училища се стремят все по-пълно да задоволяват стремежа на родителите децата им да получат най-високи резултати, които да им позволят кандидатстване в престижен университет. Това, разбира се, може да се постигне единствено от преподаватели, които са на високо академично ниво, и които владеят модерни методи на преподаване.
Нещо повече, голямата цел на съвременното средно училище е: децата да получат онези знания и умения, които ще им позволят да постигнат максимална реализация. Ето защо, модерното средно училище не само обучава, то е и личен съветник на младия човек за бъдещия му живот, и кариера. Тази е и причината в тях да работят много професионални психолози и  консултанти.

А за да сме откровени до край, ще кажем  и за дисциплината: тя е едно от задължителните условия в реномираните средни училища. Затова нека не ви учудва това, че там задължително се носи ученическа униформа, пушенето е забранено, а излизането извън територията на училището става с разрешение.

Животът извън класните стаи заема по-голямата част от денонощието и затова е една от основните грижи, на тези, които реализират средното образование в Европа, и по света. Повечето от бординг училищата се строят далеч от шумните и пренаселени мегаполиси, в прекрасна природна среда, близо до морския бряг или сред зеленината на сочни ливади и сенчести гори.

Колко години са нужни, за да завърши човек средното си образование зависи от държавата, която си избере. Обикновено средното училище в чужбина е с продължителност четири или пет години. В последните две или три години от обучението, учениците изучават малък брой дисциплини и се подготвят за кандидатстване в университетите.           

Общата  характеристика на съвременните европейски бординг училища за средно образование е следната:
·        Възраст на обучаемите от 13 до 18 години;
·        Съотношение между преподаватели и ученици 1:5;
·       Висококвалифициран преподавателски състав и малки класове;
·       Възможност за стипендия при доказани високи академични резултати;
·        Над двадесет вида спорт;
·        Пълен пансион и пълно битово и медицинско обслужване;
·        Гарантиран прием в елитни университети. 

Вековните традиции на бординг-училищата по света и отличната академична подготовка на техните ученици карат много родители  да изберат този път за продължаване на образованието на своите деца.

В трудния и не лек път от избора, през кандидатстването до приема в такова училище много често се използват услугите на консултански къщи за образование в  чужбина, каквато е „Дарби”.

Партньори на Консултантската къща за образование в чужбина „Дарби” са множество училища от Англия, Швейцария, Австрия, Испания, Германия , Франция, Италия, Шотландия, САЩ и  Канада.

 В своята многогодишна практика  консултантската къща Дарби отбелязва тенденция на увеличаване   интереса  към завършване на средно образование в реномирани средни училища, основно в страни от Европа. Безспорен факт е, че основния интерес е към училищата във Великобритания. Този интерес се дължи преди всичко на традициите на средните училища в тази държава, но не само на това. Голямото разнообразие от училища и съществуващите подготвителни програми за средно образование в Англия често са решаващи за избора на страна и училище . Традиционен е интереса на родителите и към възможността да се завърши средно образование в световно известните швейцарски колежи. Интерес има и към държави като Австрия и Германия в Европа, както и към някои училища от САЩ.

И през 2010г. основната тенденция се запазва-родителите проявяват най-голям интерес към международните бординг училища в Англия, където са и водещите университети в света.

Можем да отбележим, че заминаващите за средно образование в чужбина за 2010г са с 50% повече, в сравнение с 2009г.            

Все още съотношението между ученици от столицата, заминаващи, за да получат средното си образование в чужбина, и ученици от провинцията е чувствително в полза на жителите от София. Но, ако за предходния период то беше 4:1, то към момента е 3.75:1,т.е. може да се отчете известно нарастване броя на учениците от провинцията, пожелали да продължат обучението си в чужбина. Това показва, че все повече родители от цяла България доверяват своите деца на утвърдени международни бординг училища.           

По показател-съотношение момчета:момичета се наблюдава промяна. Ако в предходния период съотношението беше 4:1 в полза на момчетата, то към настоящия момент то е 3:1. Това говори за нараснало доверие сред родителите по отношение на грижите, полагани за техните деца в бординг училища, тъй като родителите на момичета по-трудно се решават да ги изпратят в тази относително ранна и трудна възраст далеч от дома.

 Отново най-предпочитана програма за обучение от родителите и децата - т. нар. A Level (Advanced Level). Сертификатът Advanced Level е световно призната диплома за средно образование, приета за “златен стандарт” за прием  в топ университетите по света. Програмата съответства на английското kолежанско образование и нормално се покрива в последните две години от средното образование в Англия. 

Предпочитанията за програмата GCSE (General Certificate of Secondary Education), стандартен сертификат, който се издава след 10 клас, също продължава да бележи доста висок ръст  в сравнение с резултатите между 2008г. и 2009г.           

За повече информация – www.darbi.eu или на тел. 988 03 40, 988 10 82, 988 10 92.

175
Удължени срокове за кандидатстване във Великобритания – прием 2016
(Дата: 2016-02-02)
164
ЗА КУРСИСТИ, КОИТО ТЪРСЯТ СЕРИОЗНА IELTS, TOEFL, SAT, FCE, CAE ИЗПИТНА ПОДГОТОВКА
(Дата: 2014-04-14)
152
Помощ от ДАРБИ за кандидатстване в чужбина
(Дата: 2013-10-14)Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11