1/2011 - 22/06/2024 21:10

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 
СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА - АРХИВ

336
Възможности за средно образование в чужбина

(Дата: 2011-01-17) || (Брой: 1/2011) || Автор: ДарбиДесетото юбилейно издание на Европейското изложение „Отворени врати за образование в чужбина” отново ще акцентира върху възможностите за средно образование в чуждестранни училища, за да отговори на все по-голямато търсене в тази област.

 Преди всичко трябва да се отбележи, че и през 2010г. се запази тенденцията за нарастване на интереса на  родителите към бординг училищата в чужбина. По – голямата част от тях предпочитат да изпратят децата си в международни бординг училища във Великобритания, където се намират и водещите университети в света. Според статистика на Консултантска къща за образование в чужбина «Дарби», заминаващите за средно образование в чужбина за 2010г. са с 50% повече, в сравнение с 2009г.

При избора на вида чуждестранно училище вариантите се свеждат до два основни - международни бординг училища и традиционни бординг училища. Въпреки колебанията и затруднения избор на учебно заведение от страна на родителите интересът към международните бординг (пансионатни) училища е значително по-голям, тъй като те осигуряват на децата международна среда по време на обучението.Повечето средни учебни заведения, особено ако са рейтингови и техните възпитаници продължават висшето си образование в ТОП 20 на университетите в света, имат изключително високи критерии за прием. В такъв случай, дори добрите финансовите възможности на родителите не са от такова значение. По – важно е как кандидатите ще се представят на тестовете, изпитите и интервютата на училището. Все по – важно става кандидатите да се добре подготвени предварително, за да бъдат приети в добро бординг училище, което от своя страна е гаранция за последващия прием в рейтингов университет.
Най – предпочитаната възраст, в която учениците заминават е 16 години, а най-търсените програми за обучение от страна на родителите са A Level (Advanced Level) и IB (International Baccalaureate), като е подчертан интересът към A Level- сертификатът Advanced Level е световно призната диплома за средно образование, приета за “златен стандарт” за прием  в топ университетите по света. Това е т.нар  английско kолежанско образование, а именно последните две години от средното образование във Великобритания.

Друга програма, която бележи ръст през 2010 е GCSE, която се равнява на 9 и 10 клас в английската образователна система.
Значително повече са и кандидатите, които през 2009 / 2010 година са заминали за една подготвителна година в бординг училище в чужбина. Обучавайки се в тази програма в  повечето случаи след това продължават образованието си в елитни средни учебни заведения.
Все още съотношението между ученици от столицата, заминаващи за да получат средното си образование в чужбина, и ученици от провинцията е чувствително в полза на жителите от София. Но, ако за предходния период то беше 4:1, то към момента е 3.75:1,т.е. може да се отчете известно нарастване на броя на учениците от провинцията, пожелали да продължат обучението си в чужбина. Това показва, че все повече родители от цяла България са готови да се доверят утвърдени международни бординг училища.
В съотношението момчета:момичета се наблюдава вече значителна промяна. Ако в предходния период съотношението беше 4:1 в полза на момчетата, то към настоящия момент то е 2:1. Това говори за нараснало доверие сред родителите по отношение на грижите, полагани за техните деца в бординг училища, тъй като родителите на момичета по-трудно се решават да ги изпратят в тази относително ранна и трудна възраст далеч от дома.

 По време на Европейското изложение «Отворени врати за образование в чужбина» родители и ученици ще могат да се срещнат с представители на различни бординг училища като: Brooke House College; St. Michael's College; CATS Colleges and Cambridge school of Visual and Performing Arts; St. Bees School; Sherborne International College; Liverpool College; American International School Salzburg; Institut ouf dem Rosenberg.
С цел подпомагане усилията на амбициозните български деца Консултантска къща „Дарби” предлага широка гама от стипендии (общият им брой е над 35) в различни средни бординг училища. По време на десетото изложение „Отворени врати за образование в чужбина” ще можете да получите повече информация за сроковете и необходимите документи за кандидатстване за стипендии за средно образование, както и за подготовката, която ви е необходима, за да се сдобиете с такава стипендия.
Ще научите повече за:

1.    Академични стипендии на Brooke House College, Великобритания
2.    Футболна стипендия на Brooke House College, Великобритания
3.    Aкадемична стипендия на елитното училище Ackworth school, Великобритания
4.    Академична стипендия на CATS Cambridge, Великобритания
5.    Академична стипендия на Abbey College Manchester, Великобритания
6.    Стипендия на елитното училище Caterham school, Великобритания
7.    Академична стипендия на швейцарското училище Institut auf dem Rosenberg, Швейцария

Можете да потърсите повече информация на: www.darbi.eu или на тел. 988 03 40, 988 10 82, 98810 92.

175
Удължени срокове за кандидатстване във Великобритания – прием 2016
(Дата: 2016-02-02)
164
ЗА КУРСИСТИ, КОИТО ТЪРСЯТ СЕРИОЗНА IELTS, TOEFL, SAT, FCE, CAE ИЗПИТНА ПОДГОТОВКА
(Дата: 2014-04-14)
152
Помощ от ДАРБИ за кандидатстване в чужбина
(Дата: 2013-10-14)Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11