10 / 2007 - 22/06/2024 21:58

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 
СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА - АРХИВ

69
Диплома „International Baccalaureate”

(Дата: 2008-01-08) || (Брой: 10 / 2007) || Автор: ДАРБИ

Програмата 'International Baccalaureate', често разговорно наричана просто 'IB', е престижна и взискателна учебна програма преподавана на един от трите езика (английски, френски или испански) и предназначена за ученици в последните две години от средното им образование, преди постъпване в университет. Преподава се в 1,921 училища, в по-голямата си степен международни, в 124 страни. Програмата, ръководена от Организацията 'International Baccalaureate', е единствената широко призната до-университетска образователна програма в света. Все пак, тя остава по-слабо популярна от национално установените подготвителни програми в повечето страни, като 'The Advanced Placement Examination System' в САЩ и системата 'A Level' във Великобритания.


НАЧАЛНА | ПРЕДИШНА (стр.1 от 2) СЛЕДВАЩА | ПОСЛЕДНАУчебна програма
102172484zKgPkE_fs.jpg
Учебният план се състои в завършването на шест курса от шест различни учебни области, писането на т.нар. 'Extended Essay' (EE) до 4 000 думи, участие в курс наречен Теория на знанието, и покриването на изискването от 50 часа занимания със спорт и креативни занимания. Оценките са от 1 до 7 по всеки от предметите, а до три бонус точки могат да бъдат дадени в зависимост от резултатите на есето и теория на знанието. За да получат диплома International Baccalaureate кандидатите трябва да получат минимум 24 точки.

Ако кандидатите се обучават на език, различен от майчиния им, те получават двуезична диплома, т.нар. 'Bilingual Diploma'. Ако учениците изберат да не покриват всички части на програмата, те могат да получат сертификати по отделните предмети от 'International Baccalaureate', които са посетили.

Учебни области


Учениците, които искат да получат Диплома трябва да изкарат шест курса, обикновено от шест различни учебни области (описани по-долу).
Група 1: Основен език – Обикновено, най-силният език на ученика, при налични над 80 различни езика.
High school.jpg Група 2: Втори език – Изучаване на допълнителен език.
Група 3: Хора и Общества – Хуманитарни и социални науки, като философия, икономика, бизнес и мениджмънт, психология, социална антропология, информационни технологии в глобалното общество, география и история, има няколко различни обособени исторически курса, включително История на Северна и Южна Америка, на Европа, на Африка, на Западна Азия, и История на Източна и Югоизточна Азия. Преподаваният вариант(-и) обикновено е в пряка връзка с разположението на учебното заведение.
Група 4: Експериментални науки – Дисциплини като физика, химия, биология, екосистеми.
Група 5: Математика – Предметите са, в ред на нарастваща трудност, Математически Науки, Математика и Допълнителна математика. Тази група включва също компютърни науки, но единствено като избираема дисциплина (без да замества останалите курсове по математика).
Група 6: Изкуства – Визуални изкуства, филмово, музикално, танцувално и театрално изкуство. Учениците могат също да избират предмет от някои от другите пет групи като заместител за тази група.

Дипломи

IB-high.jpgИма два вида сертификати за програмата 'IB Diploma'. Ученикът може да получи пълна 'IB' Диплома или Грамоти по индивидуалните предмети.

Признаване

При покриването на Дипломната програма, учениците получават 'IB' Диплома, която може да увеличи техните шансове за успешен прием в университет.
В Канада и Съединените Щати, някои курсове от програмата са признати като еквивалент на университетските / колежанските курсове.
В Обединеното Кралство, повечето университети, включително Oxford и Cambridge, приемат дипломата IB като алтернатива на английското средно образование (A-level), a някои университети даже я предпочитат пред A-Levels.

НАЧАЛНА | ПРЕДИШНА (стр.1 от 2) СЛЕДВАЩА | ПОСЛЕДНА
175
164
152Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11