1/2017 - 27/02/2024 08:44

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 
СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА - АРХИВ

863
Зелена книга ( „Green paper” ) – Училище, което работи за всеки

(Дата: 2017-01-10) || (Брой: 1/2017) || Автор: Дарби

<img mce_tsrc="boarders.jpeg" alt="Boarders" height="230" width="180"> 
Може би всеки от нас е чел Хари Потър и първата му асоциация в главата, що се отнася до  пансионатно училище
, са вълшебства, магьосници и приключение. Реалното пансионатното училище може да предложи всичко това, но в не толкова фантастичен вид. 
Подобен тип образователни институции са се появили още през Средновековието в Англия, а това, че съществуват и в наши дни, може само да ни говори върху каква здрава основа са градeни. 
Английските пансионатни  училища предлагат уютна и приятелска атмосфера, където детето няма да усети липсата на семейство и приятели. Техен основен принцип е да обучават уверени личности с уникален поглед върху заобикалящия ги свят. Задачата на всеки преподавател е да открие силните страни на детето и да го насърчи да се развива и усъвършенства. Всичко това се случва в модерно оборудваните кампуси на училищата, разположени сред просторни и живописни местности. Всички живеят заедно в една мини общност, а обучението не е само в класните стаи, а през цялото време. Тези училища възпитават  у децата самостоятелност, креативност и комуникативност с  връстници и преподаватели. 
Качественото образование дава силен старт в живота, необходим на младите хора. Поради тази причина всеки родител се стреми да даде най-доброто на своето дете, избирайки  доброто пансионатно   училище за него . Често това е непосилно за много семейства и тук възниква основния проблем, пред който правителството в Англия трябва да се изправи. 
Шарлот Авъри от престижното пансионатно училище  за момичета St. Mary’s School в Кеймбридж коментира последните решения на английското правителство: Всички се съгласяваме, че сегашната образователна система не осигурява на всички деца еднакво качество в образованието. В следствие на което, семействата с по-ниски доходи имат по-ограничени възможности да променят образователните възможности на своите деца. Всичко това е свързано с невъзможността им да платят таксите за частните пансионатни училища. 
Във връзка с тези неравенства в образователната система, британското правителство издава т.нар. Зелена книга ( „Green paper” ) – Училище, което работи за всеки. В документа е признат успеха на частните пансионатни училища и с това се цели тяхното привличане и нужда от помощ в съответното поле на дейност. В отговор на това Съвета на частните училища, партнирайки си и с други частни асоциации, предлагат следното: 
Да осигурят 10, 000 свободни места всяка година за деца от семейства с ограничени финансови възможности ( наполовина спонсорирани от правителството с не повече от това, което то би платило за дете в държавно училище, а частния сектор да поеме останалата част от издръжката) ;
Насърчаване растежа на съществуващите вече връзки между частните и държавните училища и взаимната изгода от съвместната им работа; 
Основаване или спонсориране на повече държавни училища, за да се осигурят и повече и по-добри места в държавните структури; 
С тези предложения председателят на Съвета на частните училища Бернаби Ленън обяснява, че „помагайки да се създадат повече свободни места  в частните училища, ние ще се помогнем  да се даде възможност на повече английски деца да получат качествено образование”.
Шарлът Авъри споделя още, че тяхната фондация  Sister Christopher Bursary Fund е насочена именно към деца, чиито родители не могат да си позволят да плащат високите такси в училището. Освен, че чрез стипендии, понякога възлизащи на цялата сума, нужна за плащане на таксите, някои от децата от държавните училища могат да се възползват и като участват в различни академични дейности, извън учебната програма на училището като часове по Старогръцки или Състезание по четене на Латински и Гръцки. St. Mary’s School, Cambridge  е отворило врати за момичета, които  искат да се възползват от възможностите, които училището предлага.

Повече за английските пансионатни училища за средно образование можете да научите от сайта на Консултантската къща за образование в чужбина „Дарби” – www.darbi.eu ,  или ако потърсите консултанта на средно образование на тел. 02/988 10 82, 0878696118.175
Удължени срокове за кандидатстване във Великобритания – прием 2016
(Дата: 2016-02-02)
164
ЗА КУРСИСТИ, КОИТО ТЪРСЯТ СЕРИОЗНА IELTS, TOEFL, SAT, FCE, CAE ИЗПИТНА ПОДГОТОВКА
(Дата: 2014-04-14)
152
Помощ от ДАРБИ за кандидатстване в чужбина
(Дата: 2013-10-14)Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11