07 / 2008 - 23/07/2024 06:22

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 
ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ - АРХИВ

130
Да учиш във Франция!!! L`Universite Paris Diderot - Paris VII

(Дата: 2008-09-25) || (Брой: 07 / 2008) || Автор: ДАРБИВие възнамерявате да следвате във Франция. Със сигурност избирането на правилната посока е най-важното решение във вашия живот. Часът на избора е и часът на съмненията. Кое е най-доброто за мен? Ами ако все още не знам какво всъщност искам да правя?

Успокойте се , вие не сте единствените в това положение. Не бива да оставяте случайността да решава вместо вас иначе провалът през следващата година е неизбежен. Използвайте времето да се информирате, за да уточните проекта си.

От 2003г. френските университети започнаха реформа във висшето образование и преминаване към системата LMD с цел съгласуване на дипломите и програмите с тези на останалите европейски държави и улесняване мобилността на студентите. Тази система въвежда три нива на обучение Licence- Master- Doctorat.Всяко едно се признава след покриването на определен брой европейски кредити (ECTS). Licence, Мaster, Doctorat са национални дипломи.

С членството на България в ЕС отпадна процедурата за предварителен прием (DAP) за българските кандидат-студенти. Следователно, те могат да кандидатстват директно в избрания от тях френски университет.

Във Франция съществуват три типа висши учебни заведения:

Университети
Френските университети са държавни учебни заведения . Те приемат студенти, притежаващи френски bac или чуждестранна диплома за средно образование, даваща достъп до висшите учебни заведения в съответната държава. Университетите предлагат базови, технологични или професионално ориентирани програми за обучение.

Специализирани висши училища и институти
Те са държавни или частни учебни заведения с професионална ориентация в областите инженерни науки, архитектура, търговия и управление, писмен и устен превод, журналистика. Имат високи изисквания при подбора и приема на кандидатите.

Les Grandes ecoles
Сред висшите учебни заведения les Grandes ecoles заемат особено място и са специфично френски. Техните критерии за прием са високи и броят на приетите студенти е много по-малък от този в университетите. Освен инженери и мениджъри на високо ниво те подготвят и специалисти в области като изкуство, литература и хуманитарни науки. За успешно представяне на конкурсите за прием в les Grandes ecoles е необходимо кандидатите да са преминали през така наречените подготвителни класове (classes prepas).

Ще ви запознаем малко по-подробно с един от водещите френски университети- L`Universite Paris Diderot- Paris VII, който заема 5-то място в класацията на най-престижните френски университети за 2007г.

Създаден е през 1970г. вследствие на събитията от 1968г и е част от Университета на Париж. През 1994г. приема името на Дени Дидро, за да подчертае връзката между идеите на енциклопедистите и целите, които си поставя.Първоначално кампусът на университета се намира в Halle-aux-Vins, където се помещава и Paris VI. Скоро се установява, че пространството е твърде тясно и през 1996г. е взето решение за реорганизация.

Понастоящем всички специалности, с изключение на медицината, са преместени в новия кампус Paris Rive Gauche, който се намира в квартал Grands Moulins на Париж в непосредствена близост до Националната библиотека на Франция. Той обхваща около 155 000 кв. км. и е съставен от нови или изцяло ремонтирани сгради. Предлага чудесни условия за обучение и изследователска дейност. Има модерно оборудвана, с изключителни документални възможности, библиотека с над 1400 места.

L`Universite Paris Diderot е първият полидисциплинарен университет във Франция. Процесът на реорганизация засяга не само материалната база, но и научната, педагогическата и административната методология. Обръща се особено внимание на интердисциплинарните изследвания, извършена е реновация на цялостното образование, засилва се грижата за студента.

Дейността на университета обхваща различни области на обучение и изследване, които са обединени в 16 общности:
 • 6 в „Природни и приложни науки”
 • 8 във филологии, езици, хуманитарни и социални науки
 • 1- медицина
 • 1-одонтология.
L`Universite Paris Diderot- Paris VII има:
 • три департамента за бакалаври- Филологии и хуманитарни науки; Науки за природата и науки за живота; Точни науки
 • 111 магистърски специалности в природни , здравни и приложни науки; филологии, езици, хуманитарни и социални науки
 • три института-по хематология; технологичен; за съвременна мисъл
 • 125 изследователски екипа
 • 23 докторски училища.
Тук можете да получите и професионално образование:
 • в 5 бакалавърски специалности
 • в 25 магистърски.
Особено внимание се обръща на стажа, който спомага за натрупването на опит в реални работни условия.

Учебното заведение предлага и пълни курсове по медицина и одонтология, като университетът издава 155 дипломи, от които 99 по медицина и 56 по одонтология.
Към L`Universite Paris Diderot- Paris VII функционира интернат по медицина с две направления- обща медицина и специализации.

Не са забравени и учителите, за които са създадени програми за начална и продължаваща квалификация и дидактически изследвания.

Университетът се грижи за своите възпитаници, които имат специфични социални нужди и дейности- студенти- инвалиди, спортисти, работещи, подновили обучението си. За тях са изработени гъвкави програми.

Създадени са прекрасни условия за живот на възпитаниците на учебното заведение. Функционират над 50 студентски асоциации. Развива се активна артистична, културна и социална дейност. Създадени са условия за спортна активност в най—различни области- скокове във вода, гмуркане,циркова акробатика, танци, пантомима, бойни изкуства и др., както и обичайните- футбол, хандбал, тенис на маса, баскетбол и др.
Вратите на университета са широко отворени за международно сътрудничество. Осъществени са над 200 международни договорености. Учебното заведение поддържа тесни връзки с 234 университета в Европа.
Тук се обучават над 5550 чуждестранни студенти- Вие можете да бъдете един от тях.

175
Удължени срокове за кандидатстване във Великобритания – прием 2016
(Дата: 2016-02-02)
164
ЗА КУРСИСТИ, КОИТО ТЪРСЯТ СЕРИОЗНА IELTS, TOEFL, SAT, FCE, CAE ИЗПИТНА ПОДГОТОВКА
(Дата: 2014-04-14)
152
Помощ от ДАРБИ за кандидатстване в чужбина
(Дата: 2013-10-14)Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11