1 / 2010 - 23/07/2024 05:58

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 
ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ - АРХИВ

239
“Семинар за родители”? Защо?

(Дата: 2010-01-15) || (Брой: 1 / 2010) || Автор: ДарбиКонсултантите за средно образование на “Дарби” стартират на Януарското издание на Европейското изложение “Отворени врати за образование в чужбина” нова инициатива- “Семинар за родители”. Идеята за нея е провокирана от натрупания през годините опит и ясната визия за проблемите, които стоят пред родителите, желаещи да осигурят качествено средно образование за своите деца.
 
 Поканихме за интервю г-н Златко Евтимов. Неговата история ни заинтригува и го помолихме да сподели с нас своите преживявания.

-Здравейте! Бихте ли се представили за наште читатели?
-Казвам се Златко Евтимов и съм баща на две момичета. Нямам нищо общо с образователната система, но имам две деца, които са субект на тази система.

-Защо решихте да насочите децата си към придобиване на образование в чужбина?
- Това е следствие на моята констатация, че образованието в България е на много ниско ниво. Аз съм завършил Строителния техникум “Христо Ботев”. Изискванията към нас бяха изключително високи и ние получихме много добра подготовка, която ни помогна да се реализираме като архитекти и строителни инженери не само в България, но и в чужбина. Много мои съученици и състуденти днес са уважавани специалисти в цял свят. Аз самият реших да остана в България поради някаква дълбока национална привързаност, ентусиазма на младостта и вярвайки, че тук мога да се осъществя. Голямата ми дъщеря тръгна по моя път. След седми клас беше приета в същото учебно заведение, но вече с ново, много по-престижно звучащо име-Софийска гимназия по строителство, архитектура и геодезия, но се оказа, че нивото на образование е отчайващо. За годините на нейното обучение там никой не положи усилия да я “вербува” за тази професия. Учебният процес протичаше формално. Пълна трагедия.

-Може ли да се каже, че амбициозните деца не могат да получат качествено образование в България?
-Не мога да кажа дали има амбициозни и неамбициозни деца, въобще дали е възможно такова деление, но има безотговорни учители и родители. Образователната система трябва коренно да се промени. Не е възможно детето ви да ходи на училище, а ти да изсипваш куп пари за частни уроци, за да осигуриш някакво ниво на образование. Това, което споделям не се отнася само за т.нар. професионални училища, но и за “елитните”. Малката ми дъщеря беше ученичка във Френската гимназия. Тя придоби самочувствие, че знае и може, и беше уверена, че ще се справи с всичко сама. Когато си тук, не можеш да прецениш правилно нещата.  Днес тя вижда нещата различно- за съжаление след един тежък урок, от който не можах да я предпазя.

-Повечето млади хора се насочват към висше образование в чужбина. Защо Вие избрахте вашите деца да завършат средното си образование там? Много родители се страхуват да отделят толкова рано децата си.
-Наблюдавах децата на моите приятели. Те заминаха да учат в чужбина, повечето в английски университети. Оказа се, че не са готови да се справят с натоварването там. Някои от тях се върнаха, защото не можаха да се преборят, бяха разстроени, обезверени. Реших, че за моите деца е по-добре отрано да се впишат в системата, за да успеят и да бъдат наравно третирани.

-Как стигнахте до тази идея?
-Както всички заинтересовани родители, посещавах изложения за образование в чужбина, търсейки информация за възможности за висше образование за голямата ми дъщеря. Срещнах се с Бистра Илиева и тя ме запозна със системата A Level. Реших да опитам. Доверих се на “Дарби” и не сбърках. Консултантската къща пое върху себе си голямата част от работата. Издейства значителна отстъпка за обучението на детето. Когато имаше някакъв проблем в училището, се обръщах към “Дарби” и нещата се решаваха. Дори постепенно дъщеря ми се научи сама да звъни Консултантската къща, която уреждаше недоразуменията. За някои от тях аз дори не знаех.

-Какво се случи с малката Ви дъщеря?
-Споменах, че тя изгради в себе си самочувствие, че може да се справи сама. И решихме да опитаме. Мечтата й беше да учи във Франция. “Дарби” по това време нямаха партньори там, но ни предложиха алтернатива в Швейцария. Тя държеше на Франция и сама направи своето проучване. Избрахме училище. Приеха я, но за отстъпки изобщо не можеше да става дума, независимо, че лично аз говорих с директора. Детето замина. Проблемите заваляха един след друг. Нямаше кой да застане зад мен и зад нея. Тя преживя срив и се наложи да се върне след първия срок в България. И “Дарби” отново ни помогнаха. Сега тя е ученичка на колежа. Ще трябва да се преориентира към Великобритания, но за мен е важно да я измъкна от кризата, в която е в момента.

-Какво мислите за идеята на Консултантска къща “Дабри” да организира “Семинар за родители”?
-Това е много хубава инициатива. За родителите е важно да знаят какво им предстои, да се запознаят с всички препядствия по пътя и да оценят помощта, на която могат да разчитат във всеки един момент. Повечето родители като мен не са сведущи в областта на образованието и е добре да се доверят на някой, който има опит и компетентност. Аз самият осъзнах необходимостта от намесата на консултантска фирма, но за съжаление, по трудния начин. Желая успех на това начинание, което може да спести много разочарования на родтели и деца!

175
Удължени срокове за кандидатстване във Великобритания – прием 2016
(Дата: 2016-02-02)
164
ЗА КУРСИСТИ, КОИТО ТЪРСЯТ СЕРИОЗНА IELTS, TOEFL, SAT, FCE, CAE ИЗПИТНА ПОДГОТОВКА
(Дата: 2014-04-14)
152
Помощ от ДАРБИ за кандидатстване в чужбина
(Дата: 2013-10-14)Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11