1/2016 - 04/12/2022 04:22

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 
ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ - АРХИВ

790
Подчертай силните си страни за категоричен професионален успех

(Дата: 2016-01-12) || (Брой: 1/2016) || Автор: Дарби

„Не крий талантите си. Те са ти дадени, за да ги използваш. За какво ти е да криеш слънчев часовник на сянка?” – Бенджамин Франклин

 Идеалната професия е да се занимаваш с това, в което си най-добър. Естествено е, че тогава се справяш по-ефективно и бързо, имаш по-високо самочувствие и вършиш работата си с повече ентусиазъм – така постигаш и по-голям успех. Проблемът обаче е, че за много хора е трудно сами да определят кои са собствените им най-ценни качества и силни страни – така има опасност да се посветят на професия, която не е най-„идеалната” за тях, и едновременно с това да пропуснат шанса наистина да се развият в най-благоприятната за тях област.

Всеки има познати, които от съвсем малки знаят с какво точно искат да се занимават „като пораснат”, а има и такива, които и след завършването на образованието си още се лутат сред професионалните възможности пред себе си. Изборът на бъдеща професия е труден и отговорен, затова повечето хора търсят помощ и подкрепа в препоръките на близки и приятели, в детските си мечти или семейните традиции, в професии, които „звучат горе-долу интересно” – а някои дори се повлияват изцяло от „модните тенденции” в годината си на кандидатстване за висше образование. В тези случаи са съвсем очевидни рисковете от насочването към неподходяща професия и от бъдещите съжаления за недостатъчните време и усилия, вложени в избора – и направени навреме.

И така: кои са твоите лични, уникални най-силни страни, които ще ти бъдат полезни?
За какво най-често те хвалят? Какво те кара да се гордееш? Как постигна успехи в миналото, за които още си спомняш с радост? Харесва ли ти да работиш в екип или предпочиташ да си сам, стараеш ли се да си начело или си добър изпълнител, обичаш ли креативната атмосфера или се справяш по-лесно с цифрите?

Добре е да си зададеш тези въпроси. А още по-полезно е, ако може да ти отговори професионалист – по-обективно, отколкото ти сам би могъл.

Практиката показва, че повечето хора са склонни несъзнателно да се заблуждават относно силните и слабите си страни. Понякога желанието да притежаваме дадено качество е толкова силно, че сме склонни да го смесим с реалността и така да смятаме, че го имаме – докато всъщност пренебрегваме други, дори по-силни качества, които вече сме развили и които биха ни били безкрайно полезни. Затова и специално разработените психологически тестове са толкова търсени и нужни, особено от млади хора на прага на бъдещето си.

 Съществува огромно разнообразие от подобни психологически тестове за определяне на личностния профил и кариерната ориентация. Разработени от професионалисти, най-добрите сред тях задават внимателно подбрани въпроси, за да оценят възможно най-точно сложната система от личностни характеристики и предпочитания, умения, ценности, интереси, мотивации и дарби, които са строго индивидуални и до голяма степен предопределят удовлетворението от избора на професия.

Кариерният Тест на ДАРБИ е един от малкото тестове, специално създадени за нуждите на кандидат-студентите. Това го прави много ценен, защото той отчита и специфичните характеристики на тази конкретна група ползватели. Определянето на подходящите професионални сфери се осъществява на базата на индиректни индикатори, а не на осъзнат избор между конкретни алтернативи, за да доведе до максимално обективни резултати и да намали възможността младите хора да не преценят достатъчно внимателно собствените си възможности. В Кариерния Тест на ДАРБИ няма верни и грешни отговори: на кандидат-студентите са предоставени ситуационни въпроси и те избират отговорите, без да се опитват да налучкат резултатите. Това води до рисуването на един много реалистичен портрет на собствената личност на младия човек и така се разкриват личностни характеристики и силни страни, които посочват най-благоприятните професионални перспективи пред него.

Кариерният тест на ДАРБИ няма да вземе решението вместо вас – но ще ви насочи в правилната посока, за да можете да направите възможно най-информирания избор за своето бъдеще.

Допълнителна информация за кариерния тест и записване за полагането му можете да осъществите чрез консултантите на ДАРБИ, на телефон 02/988 1092или на електронен адрес: uniedu@darbi.eu175
Удължени срокове за кандидатстване във Великобритания – прием 2016
(Дата: 2016-02-02)
164
ЗА КУРСИСТИ, КОИТО ТЪРСЯТ СЕРИОЗНА IELTS, TOEFL, SAT, FCE, CAE ИЗПИТНА ПОДГОТОВКА
(Дата: 2014-04-14)
152
Помощ от ДАРБИ за кандидатстване в чужбина
(Дата: 2013-10-14)Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11