1/2017 - 22/03/2023 17:25

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 
ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ - АРХИВ

869
Критерии за прием в немските университети

(Дата: 2017-01-10) || (Брой: 1/2017) || Автор: Дарби

Когато се заговори за образование в чужбина, безспорно една от държавите, която привлича най-много студенти, е Германия. Световните рейтингови класации подреждат университетите й на топ позиции в най-различни области на науката.

Разнообразните специалности, които се предлагат от немските университети, предполагат и различни критерии за прием. Според особеностите при кандидатстване се делят на такива без (zulassungsfrei) и такива със (zulassungsbeschränkt) специфични изисквания за прием. При тези, чийто прием е по-облекчен, реално липсва конкурсен характер, тъй като студентите, които кандидатстват, са по-малко от предвидените свободни места, обявени от университетa.

Кои специалности на даден университет ще бъдат със свободен прием и кои – не, се определя от научните области, на които акцентира университетът и съответно получава най-високи оценки сред студенти и класации. Така например някои университети са предпочитани заради качественото си обучение по инженерни специалности, други заради икономически, но разбира се, същите предлагат хуманитарни и природо-математически специалности. Най-големите и известни висши учебни заведения в Германия като Хумболдт в Берлин, Лудвиг-Максимилиан в Мюнхен, Гьоте университет във Франкфурт на Майн, са предпочитани не само заради научните постижения в конкретни области, а и заради това, че се намират в големи градове, които в последствие им предлагат различни възможности за развитие. Пoради големия наплив на студенти, кандидатстването за повечето специалности в тези университети е с конкурсен характер. В по-малко популярните заведения, дори търсени специалности като информатика, комуникационни науки, инженерни специалности, могат да си позволят прием на студенти с по-ниски резултати.

Специфичните изисквания за прием се въвеждат с цел да се отсеят само най-добрите кандидати. Основният критериий е минималният приемен бал. Той може да варира както от специалност до специалност, така и от университет до университет. За тези, които са се насочили към икономиката в по-престижен университет, трябва да се постараят крайната оценка на дипломата им да е над 5,50. Изискванията за психология са дори по-високи, тъй като най-популярните за специалността университети приемат с оценка между 5,70 и 6,00. Други специалности, предлагани от рейтинговите университети, за които е необходима отлична оценка, са в областта на природо-математическите науки, политически науки, журналистика и др.  С оценка под 5, 50 може да се кандидатства за информатика, инженерни и правни науки, като се има предвид, че освен крайната оценка от дипломата, университетът често  взима предвид и отделни оценки от предметите за задължителна подготовка. Не е изключено и въвеждането на допълнителни изисквания като мотивационно писмо, предварителен стаж в областта на съответната специалност и други.

Разделянето на специалностите на такива без конкурсен характер и на такива със специфични условия при кандидатстването позволява на студента да  оцени шансовете си за прием и да изготви стратегия за кандидатстването си. Изборът изцяло между университети с изисквания за определен минимален резултат прави кандидатстването рисково, особено за кандидат-студенти с по-ниски резултати.
Консултантите от консултантска къща Дарби се грижат да изготвят сигурната за Вас стратегия за кандидатстване, взимайки предвид вашите възможности и изискванията на университета. За да подсигурите кандидатстването си и да увеличите шансовете си за прием, не пропускайте да се свържете с нас.175
Удължени срокове за кандидатстване във Великобритания – прием 2016
(Дата: 2016-02-02)
164
ЗА КУРСИСТИ, КОИТО ТЪРСЯТ СЕРИОЗНА IELTS, TOEFL, SAT, FCE, CAE ИЗПИТНА ПОДГОТОВКА
(Дата: 2014-04-14)
152
Помощ от ДАРБИ за кандидатстване в чужбина
(Дата: 2013-10-14)Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11