5/2017 - 16/07/2024 14:46

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 
КАРИЕРА - АРХИВ

903
Професия метеоролог!

(Дата: 2017-05-15) || (Брой: 5/2017) || Автор: Дарби

<img mce_tsrc="meteor.jpeg" alt="Meteor" height="375"width="250">
Напоследък много неща от ежедневието ги приемаме за даденост. Като например да знаем какво ще е времето утре, дали да си вземем чадъра с нас или пък ще става ли за пикник в неделя. За да си отговорим бързо на тези иначе много важни въпроси, веднага можем да влезем в google, да си инсталираме приложение на телефона или да изчакаме края на емисията новини по телевизията. Всичко изглежда толкова просто.
Но всъщност не е. Да предвидиш времето, да направиш прогноза и от нея да се възползват милиони и милиарди души по света, като от това ще зависят и много важни начинания, е изключително сложна работа. 
Професията на метеоролога е учудващо интересна и полезна за обществото.
Ето и с какво се занимава той!
Най-просто казано метеорологът наблюдава и анализира атмосферните условия. После на базата на „предсказанията си” прави репорт и така се появява прогнозата за времето. Метеорологът всъщност трябва да анализира и съпостави различни атмосфернии климатични условия и особености, използвайки данни за моментното състояние на земята, океаните, въздушните течения и др. И както вече казахме, прогнозата не стига само до там да предвидим ще ни трбявали чадър или не – тя се ползва от военновъздушните сили, за селскостопанството, при организирането на мащабни публични мероприятия.
Как минава един ден на метеоролога?  
Внимание!, ако обичате да си поспивате и определението „ранно пиле” не е за вас, то определно и кариерата на метеоролог няма да е. Обикновено деня започва някъде към 2-3 сутринта, приготвяйки се за работното място. Отивайки там, трябва да се видят сателитните карти и радарите и до към 4:30-5 вече да има готова прогноза за времето. Някои от най-ранобудните хора, ставащи в 6, вече ще искат да знаят какво време ги чака днес. 
Задълженията на метеоролога включват :  събиране на информация от сателитни предаватели и радари от цялото земно кълбо; измерване и отчитане стойности на атмосферно налягане, влажност и температура; анализиране и препредаване на информацията на трети лица; изследване на облаците и/или въздушните течения; финални заключения и дългосрочни прогнози с оглед на изменението на климата. 
За всичко това ще са ви необходими много силни познания по математика, физика и химия, география и напоследък все по-често и IT. 
До тук всичко звучи блестящо, малко приключенско дори, но ако не сте сигурни дали е правилното място за Вас, преди да се впуснете в дълбоки води, може да опитате с кратко стажуване, ако има такива програми или дори с доброволчески труд през лятото, ако все още сте гимназисти. 
Не забравяйте само, че каквато и професия да изберете, трябва от рано да се ориентирате кои предмети ще са ви нужни и да наблягате именно над тях! 
Повече за кариерната ориентация може да научите тук. 


175
Удължени срокове за кандидатстване във Великобритания – прием 2016
(Дата: 2016-02-02)
164
ЗА КУРСИСТИ, КОИТО ТЪРСЯТ СЕРИОЗНА IELTS, TOEFL, SAT, FCE, CAE ИЗПИТНА ПОДГОТОВКА
(Дата: 2014-04-14)
152
Помощ от ДАРБИ за кандидатстване в чужбина
(Дата: 2013-10-14)Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11