5/2017 - 16/07/2024 15:56

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 
ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА - АРХИВ

907
Финансиране на висшето образование в чужбина

(Дата: 2017-05-17) || (Брой: 5/2017) || Автор: Дарби

Съвременните методи на обучение, високотехнологичната база и световнопризнатите дипломи мотивират много кандидат-студенти да се обучават в чужбина. Наред с подготовката за самото кандидатстване, добре е да се планират и източниците за финансиране на учебните такси и разходите за издръжка.

В повечето европейски страни съществуват държавни субсидии за висше образование, от които българските студенти могат да се възползват благодарение на членството на България в ЕС. В някои случаи държавата финансира директно университетите, а студентите не заплащат никакви учебни такси – например в Австрия, Германия, Дания и останалите Скандинавски страни. В други случаи подпомагането на студентите става чрез отпускане на студентски кредити за покриване на учебните такси.

Студентски кредити и субсидии за учебната такса
В Шотландия и Уелс съществуват субсидии за финансиране на учебната такса, които студентите не трябва да връщат, ако завършат навреме и с добър успех. В Англия и Холандия, са предвидени студентски заеми, които подлежат на връщане, само ако студента е завършил и получава възнаграждение над определена сума на година. 
Всеки университет предлага на студентите си и финансово подпомагане под формата на различни стипендии. Тези стипендии рядко са в размер достатъчен, за да подсигурят цялостната издръжка на студентите, но са в помощ на бюджета, и все пак, да получиш стипендия е висока оценка за положените усилия.

Българските студенти с гарантиран достъп до финансиране в Англия до 2021г.
Заседанието на британското правителство, от 21 април 2017, донесе добри новини за българските кандидат-студенти решили да продължат обучението си в университети в Англия. Вече има официални гаранции на най-високо ниво, че студентското финансиране ще бъде достъпно, за целия период на обучение, за нашите студенти стартиращи бакалавърската си програма и през 2018 година, без да има промяна в съществуващите правила и процедури за студентско кредитиране.
Европейските студенти, които вече са започнали обучението си (включително и стартиращите през септември 2017 година), получиха потвърждение за гарантирано финансиране непосредствено след британския референдум за напускане на ЕС. Гарантираният достъп до кредити за учебната такса вече е факт и за кандидат-студентите, на които им предстои да преодолеят нарастналата конкуренция за прием в британските университети, за да се поздравят с успешен прием в желаното висше училище.

За допълнителна информация и помощ при кандидатстване във Великобритания, можете да се свържете с най-близкия до Вас офис на ДАРБИ: 
София – Варна – Бургас – Плевен.


175
Удължени срокове за кандидатстване във Великобритания – прием 2016
(Дата: 2016-02-02)
164
ЗА КУРСИСТИ, КОИТО ТЪРСЯТ СЕРИОЗНА IELTS, TOEFL, SAT, FCE, CAE ИЗПИТНА ПОДГОТОВКА
(Дата: 2014-04-14)
152
Помощ от ДАРБИ за кандидатстване в чужбина
(Дата: 2013-10-14)Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11