5/2017 - 16/07/2024 14:44

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 
ФАКТИ СЪБИТИЯ МНЕНИЯ - АРХИВ

900
Втори фестивален ден от Деветото издание на детски международен фестивал за православни църковни песнопения и духовни песни „Осанна във висините!”

(Дата: 2017-05-12) || (Брой: 5/2017) || Автор: Дарби

<img mce_tsrc="largoto.jpeg" alt="Largoto" height="360"width="240">
Вторият фестивален ден стартира на 08.05.2017 г. от 9:30 ч. в аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски”.  В  проведеното музикално ателие се включиха над 300 деца и младежи от цялата страна. С помощта на г-жа Венеция Караманова, диригент на Детския хор на БНР и на Младежка камерна формация „Гласовете на Орфей” и на г-ца Красимира Цуцуманова, ръководител на Хор на 91.НЕГ "Проф. Констанин Гълъбов", гр. София, децата разучиха заедно три църковни песнопения, които изпълниха по-късно на концерта в катедрален храм „Св. Неделя”.
Г-жа Бистра Илиева, Председател на Фондация „Дарби” сподели: „Целта е както професионални формации, така и деца от детските градини заедно да бъдат в общение, да могат да споделят.  С песента да бъдат в храма, и това да им даде наистина докосване до нашите традиции и духовно израстване”.
След музикалното ателие, децата и младежите направиха обиколка на емблематичните столични храмове: „Св. Ал. Невски“, „Св.София“ и „Св. Николай Чудотворец“.  А от там се отправиха към Античен културно–комуникационен комплекс „Сердика” (Ларгото - стъкленият купол между Министерски съвет и МОН), където всички хорови формации проведоха тържествен концерт. Гост на концерта беше г-н Митко Тодоров – Изпълнителен директор на Национален дарителски фонд „13 века България”, случайни минувачи и много туристи. В този концерт не беше задължително песните да са църковни, и децата изпълниха народни песни и песни от съвременни автори.
Заключителната част на втория фестивален ден се проведе в катедрален храм „Света Неделя”. Всички хорови състави и вокални групи бяха посрещнати от Негово Всеблагоговейнство отец Мина Минчев, предстоятел на храма и от  Негово Всеблагоговейнство протойерей Кирил Попов. Последният, заедно с официалният представител на Руската православна църква в България - Негово Високопреподобие архимандрит Филип, представител на Московския и на цяла Русия Патриарх към Българска Патриаршия, настоятел на Руското Подворие в София благословиха всички присъстващи.
Сред гостите на концерта в храма бяха доц. Костадин Нушев - експерт в културно-просветния отдел при Св. Синод и преподавател в Богословския факултет при СУ, духовни лица, наши партньори, миряни и туристи. Хоровите формации изпълниха по едно църковно песнопение. А след това изпяха заедно разучените по-рано през деня „Многая лета” и „Святый Боже” на протойерей Кирил Попов. Самият отец Кирил Попов се включи към изпълнението им. Благодарение на прекрасните детски гласове и на добрата акустика в храма, всички слушатели почустваха магията на православната музика.
Фестивалът беше закрит от г-жа Бистра Илиева, Председател на Фондация „Дарби”. Всички си пожелахме на предстоящото юбилейно десето издание на Фестивала през 2018г. да сме отново заедно, и да има още повече участници. Щастливи сме, че въпреки сложността при изпълнението на православна църковна музика все повече нови вокални групи и хорове се записват за участие с всяка изминала година. За пръв път тази година към Фестивала се присъединиха Подготвителен хор на Пловдивските момчета "Стефка Благоева", гр. Пловдив  и Хор Самоковски манастир - "Покров Богородичен", гр. Самоков. Радваме се, че ръководителите не се отказват, напротив, приобщават все повече деца към църковната музика. По този начин учим децата на нравствени ценности и устои, и на духовно израстване. Това е и целта на Фондация „Дарби” – да запази това нематериално културно наследство и да го предаде на бъдещите поколения!
Двата фестивални дни бяха отразени от БНТ, ТВ „Европа” и много електронни медии.175
Удължени срокове за кандидатстване във Великобритания – прием 2016
(Дата: 2016-02-02)
164
ЗА КУРСИСТИ, КОИТО ТЪРСЯТ СЕРИОЗНА IELTS, TOEFL, SAT, FCE, CAE ИЗПИТНА ПОДГОТОВКА
(Дата: 2014-04-14)
152
Помощ от ДАРБИ за кандидатстване в чужбина
(Дата: 2013-10-14)Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11