05 / 2007 - 24/09/2022 19:23

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 
ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ - АРХИВ

35
ДОЙДОХ, ВИДЯХ ... ДИПЛОМИРАХ СЕ!

(Дата: 2007-05-06) || (Брой: 05 / 2007) || Автор: ДАРБИ

Университетите в Италия са с древна история. Първият италиански университет (и първият в Европа) е създаден през 1088 г. в Болоня, а много скоро възникват и други – в Падуа, Рим, Перуджа, Пиза, Флоренция, Неапол. Всеки университет е известен с високото ниво на отделни дисциплини. Университетите в Болоня и Падуа са прочути с факултетите си по право, Торино е известен с Политехническия университет, а Милано – с Бокони. Последният е един от най-престижните университети не само в Италия, но и в света, известен е най-вече с високото ниво на преподаване на икономически науки.


НАЧАЛНА | ПРЕДИШНА (стр.1 от 2) СЛЕДВАЩА | ПОСЛЕДНА


italy.jpgУниверситетското образование в Италия се осъществява в 76 университета, от които 51 държавни, разпръснати на цялата територия на страната; 3 технически университета; 11 частни свободни университета; 4 държавни университетски института; 11 частни университетски института; 2 университета за чужденци в Перуджа и Сиена; 3 висши училища със специални програми. В тази категория се включват не само университети, но също и висши институти по медицинско образование и такива със специален статут като Ориенталският институт в Неапол, Висшият морски институт в Неапол и колеж по образование в Пиза, училища за следдипломно и специализирано обучение и други висши учебни институции на университетско ниво.
Неуниверситетската алтернатива за висше образование включва следните институции, даващи образование в сферата на изкуствата: академии по изящни изкуства (Academia di belle arti); висши институти по приложни изкуства (Istituto superiore per le industrie artistiche); Национална академия за драматично изкуство (Academia di Arte Drammatica); Национална танцова академия (Academia di Danza); музикални академии (Conservatoria di Musica); висши институти по физиотерапия, военни академии и т.н.
Академиите по изкуства предлагат четиригодишни курсове по живопис, скулптура, художествено оформление, сценография. В Рим, Милано, Венеция и Неапол консерваториите са на изключително високо ниво.

milano.jpgУниверситетските програми са структурирани в кредити. Един университетски кредит отговаря на 25 часа работа от страна на студента, което включва време за самоподготовка. Средната годишна натовареност за един редовен студент е обикновено фиксирана на 60 кредита. Различните курсове за диплома са групирани, както следва: научни, медицински, инженерни, земеделие, икономически, политико-социални, право, литературни. За всяка специалност има таблица, показваща задължителните и избирателните предмети, броя на изпитите, които студентите трябва да вземат и образователните модули. Има ограничение върху броя на предметите, които един студент може да взима и върху цялата продължителност на курса, но студентите избират компонентите на техния курс, като те подлежат на одобрение от съответния факултет. Например курса по политически науки продължава 4 години и включва 21 изпита, докато обучението по земеделие продължава 5 години и включва 38 изпита. Средната продължителност за повечето курсове е от 4 до 6 години. Изпитите са писмени и устни.

Университетски нива на обучение
Първо ниво включва Corsi di Diploma Universitario (DU), еквивалент на бакалавърската степен. Обучението за Diploma Universitario е с продължителност три години и включва задължителни и допълнителни дисциплини. Практическата част от обучението е задължителна. Повечето курсове са в областта на здравеопазването, селското стопанство, технологиите и икономиката. В момента италианската образователна система е в период на промени. За няколко години два различни типа програми и дипломи ще съществуват паралелно в италианските университети: традиционната система, която постепенно ще изчезва и новата, стремяща се да приближи италианската образователна система до общоевропейската.
rome.jpgВторото ниво се състои от Laurea Degree courses (Curso di Laurea, CL), които са с продължителност от 4 до 5 години в зависимост от факултета и курса. Единствено медицина и фармация са с шестгодишен срок на обучение. В новата система следдипломното обучение включва Corsi di Laurea Specialistica (CLS), Corsi di Specializziazione di 1° livello (CS1) и Corsi di Master Universitario di 1° livello (CMU1). Продължителността на курса е минимум 1 година.
Третото ниво се състои от курсове, които се предлагат в Scuole di Specializzazione (училища за специализация), Corsi di Dottorato di Ricerca (DR) (изследователски докторски програми) и Corsi di Perfezionamento. Продължителността на обучението в специализираните училища е от 2 до 5 години в зависимост от избраната област. Обикновено е включен период на практическо обучение, както и определена изследователска дейност. Обучението завършва с Diploma di Specializzazione. Приемът в докторска програма става след конкурс. В новата система следдипломното обучение включва Corsi di Dottorato di Ricerca-CDR (изследователски докторски програми), Corsi di Specializzazione di 2° livello-CS2 (второ ниво курсове за специализация) и Corsi di Master Universitario di 2° livello-CMU2 (второ ниво университетски магистърски програми). Обучението продължава минимум една година.НАЧАЛНА | ПРЕДИШНА (стр.1 от 2) СЛЕДВАЩА | ПОСЛЕДНА
175
Удължени срокове за кандидатстване във Великобритания – прием 2016
(Дата: 2016-02-02)
164
ЗА КУРСИСТИ, КОИТО ТЪРСЯТ СЕРИОЗНА IELTS, TOEFL, SAT, FCE, CAE ИЗПИТНА ПОДГОТОВКА
(Дата: 2014-04-14)
152
Помощ от ДАРБИ за кандидатстване в чужбина
(Дата: 2013-10-14)Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11