2/2016 - 28/11/2021 22:55

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 
ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ - АРХИВ

800
Първи стъпки в студентския живот в Германия

(Дата: 2016-02-15) || (Брой: 2/2016) || Автор: Дарби

 Германия, като икономическа сила и индустриален център на Европа, е едно от големите изкушения за кандидат-студентите. Оказва се, обаче, че често неинформираността, психологическите страхове и бариери, които кандидата си поставя са пречка да се възползва от образивателните възможности, а после и кариерните, които тази страна предоставя. Определенията, които асоциираме с Германия са дисциплина, правила, организация, а в главата ни изплуват картини от учебниците по история – все неща, които правят страната да изглежда някак студена. Всъщност германците са прияелски настроени към всички, а организираността и стриктно регламентираните правила са предпоставка за спокойствие и сигурност, което ги прави изключително социална и толерантна нация и изобщо не се изисква толкова смелост, за да се впусне човек в приключението „Да следваш в Германия”.

Обикновено най-стресовите и изпитателни моменти за студентите са тези на напасване към новите условия за живот и по-точно по време на първия семестър. Тези месеци са същевременно най-дългите, поради многото лутания и безкрайни въпроси, но и най-кратките, тъй като времето никога не стига за толкова нова информация и впечатления. Преодоляването на този момент идва с натрупването на опит и информация и възможността да се предвиждат ситуации, в които в началото изпадаме все неподготвени. Логично колкото по-добре се информираме предварително, толкова по-леко ще преминем през периода на адаптация. А как да се информираме? Чрез четене, разбира се и по-важното чрез ПИТАНЕ! Толкова е елементарно, а в същото време, толкова пренебрегвано, поради предразсъдъците ни, че германците са „студени хора”. Истината е, че те, наистина нямат нищо против да им бъдат задавани въпроси, а са толкова социални, че рядко ще пропуснат да ви отговорят, при това най-обсотятелствено. В същото време се създават контакти и се спестява време в изнамирането на необходимата информация. Особено полезни са Buddy Programme-те към International Office-а (отдела, който се занимава с чуждестранни студенти) в съответния университет. Тези програми имат за цел да помогнат на новия студент по-бързо да се ориентира в кампуса на университета, като му осигуряват местно „приятелче”, което да го съпровожда през първите седмици и да го ориентира в обстановката. Хората, които помагат са добровилци, от по-горен курс, които нямат нищо против да отделят от времето си, за да вземат бъдещия студент от летището, да го съпроводят през съответните административни институции или просто да му покажат града. През първата седмица от престоя си студента трябва да се регистрира в административните служби в съответния град (Bürgeramt, Meldeamt, Stadtverwaltung etc.). В много от административните области на Германия се отпускат, така наречените Begrüßungsgeld.Това е малка сума (например в е Niedersachsen-200 EUR), която кметството безрезервно отпуска  за „Добре дошли” на новорегистриралите се. Следващите седмици е времето на разглеждане и опознаване на кампуса и неговите възможности – библиотека, менза, езикови центрове, спортни центрове, разположение на факултети, институти, лабораторни зали, изнесени аудитории. По време на следването си в Германия, студента има възжмоността да преоткрие и университетската библиотеката като място не просто пълно с някакви книги, а място пълно с полезна литература, където процеса на учене може бъде най-ползотворен. Добре е да се знае, при какви условия може да се въползва човек от удобствата на библиотеката. Важен момент е и ползването на moodle-платформа на университета през студентския профил на студента. Ако униерситета разполага с такава платформа, тя дава възможността да се регистрирате за посещение на определени лекции, получаване на учебни материали за тях, запитвания към преподаватели и др.

В следващите месеци планирането на времето става все по-лесно, което позволява и търсенето на работа. Студентските права позоляват на студента той да е ангажиран не повече от 20 часа седмично. Съответно колкото по-голям е града, толкова повече отворени позиции биха се намерили, но и големите градове предполагат и по-висок стандард на живот, съответно по-високи разходи за издръжка.

След като мине първия семестър на ориентиране и адаптация, вече почти няма какво да учуди студента. Остава само да не губи мотивацията си и стремежа за постигане на резултати.175
Удължени срокове за кандидатстване във Великобритания – прием 2016
(Дата: 2016-02-02)
164
ЗА КУРСИСТИ, КОИТО ТЪРСЯТ СЕРИОЗНА IELTS, TOEFL, SAT, FCE, CAE ИЗПИТНА ПОДГОТОВКА
(Дата: 2014-04-14)
152
Помощ от ДАРБИ за кандидатстване в чужбина
(Дата: 2013-10-14)Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11