5/2015 - 24/04/2024 22:35

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 
ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА - АРХИВ

739
Как да изберем университет

(Дата: 2015-05-11) || (Брой: 5/2015) || Автор: Дарби

Автор: Кристина Семковска (консултант за висше образование в ДАРБИ)
 
Изборът на училище и университет се приема за една от най-важните стъпки в живота на всеки. Понякога се случва да сбъркаме и в това няма нищо фатално, но ако се придържаме към някои общовалидни принципи, бихме улеснили себе си в намирането на нашия път, без твърде много завои или излишни отклонения.

висше образованиеВ последните години все повече хора разбират, че първият и най-важен момент преди да започне кандидатстването е изборът на подходящата специалност. В кои предмети съм силен, кое ми се отдава с лекота, кои са любимите ми занимания, къде съм пълноценен и какъв тип личност съм аз, са част от въпросите, които помагат на всеки да намери своя отговор за бъдещата академична област и професионално развитие.

След това, обаче, идва не по-малко трудния момент, когато трябва да изберем къде да учим. Винаги е имало популярни държави - дестинации за висше образование и това едва ли ще се промени, но бъдещият кандидат-студент и неговото семейство трябва  да преценят добре кои страни им дават възможност за обучение на избрания език, в избраната сфера и каква е финансовата и образователна стойност на тази инвестиция. Едва тогава, може да се определи подходящата държава за конкретния ученик.

Разбира се, важно е кандидатът да владее добре езика, на който ще учи, но също така и висше образование да има възможност да кандидатства на няколко места, за да си даде повече време да сравни програмите и условията им, а и да види как различни институции оценяват неговата кандидатура. Подаването на документи само в един университет е рисковано и може да доведе до неочаквано бърз край на кампанията.

Добре е да се проучат най-силните университети в избраната държава, но и техния опит  и традиции в преподаването на съответната специалност. Класациите не са панацея, а дават само обща рамка за очакванията и нивото на различни институции. Не бива да се забравя, че най-елитните училища имат по-високи критерии за прием и често допълнителен набор от изисквания и документи. Ето защо, логично и уместно е редом до  водещ университет, ако ние сме топ кандидати, да подредим и много добри такива, които биха ни дали възможност за по-широк прием на повече места след това.

Често пъти една и съща специалност може да бъде намерена в много университети, но всеки един от тях разработва своя програма, в която има отличителни моменти. Едни залагат повече на теоретичната подготовка и изследователски/аналитичен поход, докато други предпочитат комбиниране на теория с практика и/или включване на практически проекти и стажове в обучението. Кой университетски профил е подходящ за мен, зависи от моята нагласа, очаквания и резултати.

висше образованиеИзборът на подходящи университети се случва тогава, когато възможностите и резултатите на кандидата се срещнат с неговите очаквания за обучение и възможности за реализация след това. Тогава вече може да се пристъпва към подготовка на документите, според изискванията на съответните институции. След получаването на отговорите, е времето за връзка със студенти и/или преподаватели от съответните институции за събиране на повече и по-конкретна информация. Тогава, съпоставяйки и анализирайки фактите за университета и специалността с конкретни отзиви и впечатления, можем да решим кой е нашият университет. 
175
Удължени срокове за кандидатстване във Великобритания – прием 2016
(Дата: 2016-02-02)
164
ЗА КУРСИСТИ, КОИТО ТЪРСЯТ СЕРИОЗНА IELTS, TOEFL, SAT, FCE, CAE ИЗПИТНА ПОДГОТОВКА
(Дата: 2014-04-14)
152
Помощ от ДАРБИ за кандидатстване в чужбина
(Дата: 2013-10-14)Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11