ПЕТИ - 18/10/2021 17:40

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 
ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА - АРХИВ

827
Университет в чужбина – най-подходящата държава

(Дата: 2016-05-12) || (Брой: ПЕТИ) || Автор: Дарби

През първите години след включването на България в ЕС, трите най-масови дестинации, по които пътуваха български студенти бяха Великобритания, Германия и Франция. И до днес има градове в Германия, където по брой чуждестранни студенти на първо място е Китай, а на второ България.

В последствие практиката добави и Холандия и Дания като много търсени, тъй като предлагаха все повече програми на английски език (а това е чуждият език с най-широко изучаване в България) и добри икономически условия за обучение и живот (в Холандия можеш да се справиш с около 600-700 евро на месец, а таксата за обучение е под 2000 евро на година / в Дания обучението е безплатно, но пък стандарта на живот изисква по-голям бюджет за издръжка). 

За период от две години Германия  успя да стане още по-популярна страна за придобиване на университетско образование, тъй като обучението е безплатно (плаща се само административна такса), условията за живот са изгодни, а развитата икономика на Германия предлага и добри перспективи за професионална реализация. В страната има малко програми на английски език, а и най-добрите университети преподават само на немски, но пък това породи и една образователна тенденция в България – все повече млади хора да учат активно освен английски и немски език.

Стабилен, но не голям дял студенти привличат и Скандинавските страни, Австрия, Испания и Италия – във  всяка от тези държави се търсят предимно програми с преподаване на английски, които далеч не са много.

Бъдещите кандидат-студенти и техните родители отрано започват да се информират за перспективите, които предлага обучението в чужестранен университет. Но когато настъпи момента да се вземат конкретни решения и да се направи окончателен избор е важно да се започне с панорамен преглед на възможностите за обучение в чужбина - уточняване на изискванията, сроковете и процедурите за кандидатстване; информация за учебни такси, кредити, стипендии, настаняване, пътуване и застраховане на студентите в различните държави. За вземане на информирано решение е важно на кандидат-студентите и техните родители да се представят всички достъпни опции и да се обсъдят възможните алтернативи за провеждане на кандидатстването.

Когато са избрани подходящите университети е важно прецизно да се подготвят нужните документи, за да не се окаже, че едно цяло кандидатстване е провалено, заради незнание как да се попълнят правилно формулярите.
 

175
Удължени срокове за кандидатстване във Великобритания – прием 2016
(Дата: 2016-02-02)
164
ЗА КУРСИСТИ, КОИТО ТЪРСЯТ СЕРИОЗНА IELTS, TOEFL, SAT, FCE, CAE ИЗПИТНА ПОДГОТОВКА
(Дата: 2014-04-14)
152
Помощ от ДАРБИ за кандидатстване в чужбина
(Дата: 2013-10-14)Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11