9/2014 - 19/05/2022 07:26

ИЗДАНИЕ НА ДАРБИ - ВАШИЯТ КОНСУЛТАНТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА

                          


 

 

 

 
ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ - АРХИВ

681
ЕФЕКТИВНОТО МОТИВАЦИОННО ПИСМО

(Дата: 2014-11-11) || (Брой: 9/2014) || Автор: Дарби

Тенденцията за кандидатстване в чуждестранни университети въведе в речника на кандидат-студентите, термина „условно кандидатстване”. Това са всички онези процедури по подаване на документи и предварителен прием, които се осъществяват още преди кандидат-студента да се е дипломирал окончателно.
Особено място сред документите при условното кандидатстване заема Мотивационното писмо, което наред с академичната справка, препоръката и езиковия сертификат, играе решаваща роля за получаване на оферта за предварителен прием.


Споделено от консултантите на ДАРБИ
В този материал можете да прочетете събраните съвети за писане на мотивационно писмо, споделени пред „Взор” от дългогодишните консултанти за обучение в чужбина, на Консултантска къща Дарби.

motivacionno pismoПървото нещо, което трябва да запомните, преди да седнете пред белия лист, е че мотивационното писмо е вероятно единствената Ви възможност за „директна връзка” с комисията по приема в програмата, към която се стремите и затова е от жизнена необходимост да го напишете по възможно най-ефективния начин. Индиректно трябва да демонстрирате защо сте подходящ за тази специалност и защо трябва да предпочетат Вашата кандидатура пред останалите. Преимуществено трябва да се концентрирате на академичния си интерес към програмата, но и да заявите страничните си интереси.

В общ план е необходимо да обясните защо искате да учите избраната специалност, какво сте направили до този момент в посока на интересите си (тематична литература, проекти, работен стаж …), защо сте избрали да кандидатствате съответното учебно заведение, каква личност сте ( характеристики, хобита, амбиции, практически опит …) и най-вече да придадете на текста оригинален, индивидуален стил.

Препоръчваме есето Ви да има три основни части, следвайки следната структура:
1.    Въведение – кратко обяснение за причината да изберете тази специалност, какво и кога Ви е провокирало и какво е изиграло решаваща роля в избора Ви.

2.    Съдържателна част – защитете мотивацията си като отговорите на три основни въпроса:
-    Защо тази специалност? – Покажете, че сте запознат с избраната професионална област; че знаете какво ще изучавате в университета, ако ви приемат; аргументирайте интереса си като го свържете с бъдещата си професионална реализация; акцентирайте на това кой аспект от избраната професионална сфера представлява най-силен интерес за вас.

-    Защо вие сте подходящия кандидат? – Важно е да изясните своя интерес и способности да изучавате успешно избраната специалност. Покажете, че знаете какви качества и умения ще са Ви нужни, за да станете добър специалист; опишете академичните знания от средното образование, които ще са Ви от полза в университета; разкажете за извънкласните си занимания (проекти, практически стажове и наблюдения …всичко, което е съотносимо към избраната специалност); знания придобити от тематична литература, телевизионни предавания, семинари и други …

-    Уникални личностни характеристики – Акцентирайте на интересите и извънкласните занимания, които оформят Вашата личност – хобита, свободни занимания, спорт, благотворителност, доброволни социални ангажименти, специални постижения, награди, артистични занимания …) Не трябва допълнителната информация да е поднесена хаотично, а само с оглед връзката с избраната специалност.

3.    Заключение – Тук трябва да аргументирате избора си на страна и университет – как и от какво ще се облагодетелствате. Добре е и да изразите готовността си да сте всеотдаен студент и да работите за престижа на институцията, ако получите шанса да станете студент в избрания университет.175
Удължени срокове за кандидатстване във Великобритания – прием 2016
(Дата: 2016-02-02)
164
ЗА КУРСИСТИ, КОИТО ТЪРСЯТ СЕРИОЗНА IELTS, TOEFL, SAT, FCE, CAE ИЗПИТНА ПОДГОТОВКА
(Дата: 2014-04-14)
152
Помощ от ДАРБИ за кандидатстване в чужбина
(Дата: 2013-10-14)Copyright @ 2007-2011 Vzor.org by Developers.bg
Последно обновяване на сайта: 5/04/11